{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

8η Μάρτη:Η ΒΟΥΛΗ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙΤΑΙ, Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 14 March 2007 02:07
NO TRANSLATION AVAILABLE

Το περιβόητο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ γίνεται νόμος του κράτους στην ολομέλεια της βουλής με 164 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ (161 ΝΔ και τους ανεξάρτητους Π. Μαντούβαλο, Στ. Παπαθεμελή και Στ. Μάνο), ενώ καταψήφισαν 117 βουλευτές από Πασόκ-ΚΚΕ-ΣΥΝ και οι ανεξάρτητοι Γ. Παπαντωνίου και Κ. Κουλούρης.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου ο β´ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας δήλωνε ότι αυτοί που φορούν κουκούλες «δεν είναι άνθρωποι», και «δεν έχουν ανθρώπινη υπόσταση», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ υπερθεμάτιζε λέγοντας ότι «χούντα είναι αυτοί που έχουν διαλύσει τα πανεπιστήμια, αυτοί που κρύβονται μέσα στο καταχρηστικό άσυλο εμποδίζοντας τις σπουδές της πλειοψηφίας των φοιτητών, αυτοί που φορούν κουκούλες, τα αναρχικά και τρομοκρατικά στοιχεία», ενώ πρόσθετε ακάθεκτος ότι «πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η εκπαίδευση δεν έχει σχέση με καταλήψεις, αναρχισμούς και με κουκουλοφόρους».

Η βουλή την ίδια ώρα πολιορκείται και η πλ. Συντάγματος φλέγεται…

 

Περίπου στις 15.00 μ.μ. ξεκινά από τα προπύλαια το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετέχουν περίπου 25 χιλιάδες διαδηλωτές, που κατακλύζουν την Πανεπιστημίου.

Στην συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου δέχεται επίθεση άνδρας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι, ενώ λίγο πιο πίσω διμοιρία των ΜΑΤ κινείται προς συγκεκριμένο μπλοκ, όπου υπάρχει εμφανής παρουσία αναρχικών-αντιεξουσιαστών. Γίνονται αμέσως αλυσίδες, ενώ η ατμόσφαιρα δονείται από συνθήματα ενάντια στους μπάτσους, που μένουν τελικά άπρακτοι.

 

Στις 15.40 η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στην Κλαυθμώνος, ενώ η ουρά έχει προχωρήσει λίγο μετά τα προπύλαια. Εμπρηστική επίθεση εκδηλώνεται στην Εγνατία τράπεζα στην οδό Σταδίου, ενώ σπάζεται και μια κάμερα καταστήματος ΤΙΜ.

 

Περίπου στις 16.30 και ενώ η κεφαλή της πορείας έχει ανέβει στην Αμαλίας πυρπολείται ΑΤΜ της Eurobank στην Όθωνος. Διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται χαμηλά στην οδό Φιλελλήνων προσεγγίζει για λίγο το σημείο, παρατάσσεται έξω από την τράπεζα για να αποχωρήσει σύντομα αφού έχει σβηστεί η φωτιά.

 

Στην Αμαλίας αγωνιζόμενοι με καλυμμένα ή όχι τα πρόσωπα αρχίζουν να ξηλώνουν τα πεζοδρόμια, να σπάνε μάρμαρα και να στήνουν τα πρώτα οδοφράγματα, την ίδια στιγμή διαδηλωτές απ’ όλα τα μπλοκ αρχίζουν να παίρνουν προστατευτικά μέτρα φορώντας μάσκες. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει και να μην προετοιμάζεται για μια συνέχεια ιδιαίτερα θερμή.

 

Στις 16.45 και ενώ ακόμη δεν έχουν βγει από την Σταδίου όλα τα μπλοκ των διαδηλωτών, επιχειρείται από διαδηλωτές να σπάσει ο αστυνομικός φραγμός στην Β. Σοφίας. Αρχίζουν συμπλοκές με τα ΜΑΤ που απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.

 

Οι συμπλοκές επεκτείνονται. Εκατοντάδες αγωνιζόμενοι με καλυμμένα τα πρόσωπα αρχίζουν να συγκρούονται με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην γωνία των οδών Β. Σοφίας και Πανεπιστημίου, αλλά και με εκείνες που αρχίζουν να ανεβαίνουν από την πλ. Συντάγματος από την πλευρά του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία.

 

Οι επιθέσεις των διαδηλωτών ενάντια στις δυνάμεις καταστολής είναι σφοδρές. Οι αγωνιζόμενοι προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τις ορδές των ΜΑΤ με πέτρες, σφεντόνες, βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ενώ ανάβονται φωτιές στους κάδους απορριμμάτων για να αντιμετωπισθούν τα δακρυγόνα, που ρίχνονται με καταιγιστικό ρυθμό.

 

Αγωνιστές μπαίνουν ακόμα και μέσα στο προαύλιο της βουλής κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ σπάζονται τζάμια από παράθυρα της βουλής των κοινοβουλευτικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Πρόσκαιρη υποχώρηση των κατασταλτικών δυνάμεων δίνει χώρο σε μπλοκ διαδηλωτών που κινούνται προς την Πανεπιστημίου για να ακολουθήσει όμως επίθεση με ρίψη δακρυγόνων και κυκλωτικές κινήσεις από διμοιρίες, που χτυπούν την διαδήλωση από τα πλάγια στο ύψος της Μ. Βρετανίας και της Κριεζώτου και τελικά απομονώνουν και περικυκλώνουν 200 διαδηλωτές στο ύψος της Αγροτικής Τράπεζας.

 

Ακολουθούν σκηνές αλλοφροσύνης. Διαδηλωτές χτυπιούνται με λυσσαλέο τρόπο, άλλοι κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν, ενώ ακολουθούν και αρκετές συλλήψεις. Κυνηγημένοι διαδηλωτές εν μέσω δακρυγόνων συνεχίζουν να κατευθύνονται άλλοι προς τα προπύλαια, ενώ άλλοι τελικά κατορθώνουν να επιστρέψουν στο Σύνταγμα.

 

Οι συγκρούσεις όμως στην Αμαλίας συνεχίζονται αμείωτες. Τα μπλοκ των ΚΝΙτών ανηφορίζουν την Φιλελλήνων για να παραταχθούν επί της Αμαλίας αφήνοντας και την σχετική απόσταση και από το τελευταίο μπλοκ που ήδη βρίσκεται εκεί. Παλιά τους τέχνη κόσκινο…

 

Περίπου στις 17.00 καίγεται το φυλάκιο του επόπτη των ευζώνων, ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις στην Αμαλίας. Προκαλούνται καταστροφές σε καφετέριες της Πλατείας Συντάγματος και σε τράπεζες, ενώ λίγο αργότερα μια ομάδα διαδηλωτών εισβάλλει ακόμα και στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία προκαλώντας ζημιές στο εσωτερικό του. Την ίδια ώρα διαδηλωτές συνεχίζουν να κινούνται στην Πανεπιστημίου, ενώ άλλοι προσπαθούν να επιστρέψουν μέσω της Πανεπιστημίου στην Βουλή.

 

Στις 17.50 μπλοκ διαδηλωτών ανασυντάσσονται και ξεκινούν πορεία προς την Βουλή. Στο ύψος της πλ. Κλαυθμώνος εμποδίζονται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, και επιστρέφουν στα Προπύλαια για να προσεγγίσουν την Βουλή μέσω της Πανεπιστημίου.

{mospagebreak}

Περίπου στις 18.25 και ενώ έχει μεσολαβήσει μια μικρή ανάπαυλα, μπλοκ διαδηλωτών που βρίσκονταν στα προπύλαια προσεγγίζουν τους συγκεντρωμένους στην πλ. Συντάγματος, ενώ οι φωτιές παραμένουν αναμμένες σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Αρκετοί διαδηλωτές με συγκροτημένα μπλοκ ανεβαίνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

Στις 18.30 δυνάμεις των ΜΑΤ ανεβαίνουν την Όθωνος μέχρι το ύψος της Αμαλίας, όπου υπάρχουν φλεγόμενα οδοφράγματα. Δεν αργούν να δεχθούν βροχή από πέτρες και ακολουθούν νέες συμπλοκές με ρίψη δακρυγόνων και επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, που αυτή τη φορά κερδίζουν μια ζωτική θέση στο πεδίο των συγκρούσεων.

 

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να ανασυντάξουν τα μπλοκ κινούμενοι πότε λίγο μπρος, πότε πίσω.

Δυστυχώς δεν αργούν να απομονωθούν και σχεδόν να κυκλωθούν εκ νέου μπλοκ διαδηλωτών που προσπαθούν να προχωρήσουν στο ύψος της Μ. Βρετανίας.

 

Τα ανθρωπόμορφα κτήνη κτυπούν και κλωτσούν και πάλι με μανία, ψεκάζουν στα πρόσωπα διαδηλωτές και προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές, για να στραφούν στην συνέχεια σε μπλοκ διαδηλωτών που έχουν μπει μέσα στον Άγνωστο Στρατιώτη.

 

Στις 18.40 οι μπάτσοι παίρνουν εντολή να «καθαρίσουν» με τους στασιαστές κτυπώντας με μανία όποιον βρίσκουν μπροστά τους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

Οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους αυτή τη φορά με εμπρηστικές χειροβομβίδες προκαλώντας εγκαύματα σε διαδηλωτές, ενώ φωτιά αρπάζουν και πανό. Διαδηλωτές κυνηγημένοι και δαρμένοι προσπαθούν να περάσουν προς την Πανεπιστημίου, καθώς οι μπάτσοι «κόβουν» τους συγκεντρωμένους σε μικρά «κομμάτια». ΖΗΤΑΣ περνώντας με ταχύτητα ανάμεσα σε κόσμο τραυματίζει διαδηλωτές στο ύψος της στάσης του τραμ. ΚΝΙτες φροντίζουν να τραβηχτούν πιο πίσω διευκολύνοντας την επέμβαση των ΜΑΤ. Πολύς κόσμος κατευθύνεται προς την Ερμού.

 

Στις 18.50 περίπου έχουν αρχίσει να στήνονται οδοφράγματα στα Προπύλαια, ενώ λίγο αργότερα περίπου 1500 άτομα κινούνται προς Ομόνοια με ορδές ΜΑΤατζήδων να τους ακολουθούν. Δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι παντού υπάρχουν διαδηλωτές με ανοιγμένα κεφάλια, ενώ πολλοί μεταφέρονται στον Ερυθρό Σταυρό.

 

Περίπου στις 19.30 τα μπλοκ που έχουν ανασυνταχθεί από το Σύνταγμα έχουν κατέβει στα Προπύλαια, ενώ στα Προπύλαια επιστρέφουν και τα μπλοκ που παρέμεναν στην Ομόνοια.

 

Διαδηλωτές καταφεύγουν και στην Νομική. Από το σημείο αυτό δέχονται επίθεση με βόμβες μολότοφ διμοιρίες, οι οποίες επόπτευαν την ασφαλή διέλευση ΚΝΙτών που μέσω της Ακαδημίας έσπευδαν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

 

Καταλαμβάνεται η πρυτανεία, και περίπου στις 19.50 εκδηλώνεται ανεπιτυχής επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά περιπολικού, που βρισκόταν στην Πανεπιστημίου στο ύψος της Κοραή. Στην Νομική ο κόσμος αυξάνεται, ενώ συνθήματα συγκεντρωμένων, όπως το «πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά», ακούγονται μέχρι την Πρυτανεία.

 

Στα Εξάρχεια ανάβονται φωτιές σε πολλά σημεία, ενώ επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχεται διμοιρία στην οδό Τοσίτσα. Η Πατησίων, η Στουρνάρη, η Μπουμπουλίνας και άλλοι γειτονικοί δρόμοι με το Πολυτεχνείο παραμένουν κλειστοί. Διαδηλωτές έχουν καταφύγει και στα ΕΜΜΕ στην Καπνικαρέα.

 

Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο Νοσοκομείο πάνω από τριάντα διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στα επείγοντα με βαριά τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι. Οι συλληφθέντες τραυματίες μεταφέρθηκαν από τους δεσμώτες τους αρκετές ώρες αργότερα, ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «το είδος των χτυπημάτων και η σοβαρότητα των κακώσεων που υπέστησαν αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη δολοφονική επίθεση…». Άλλοι διαδηλωτές μεταφέρονται στο Σωτηρία.

 

Στη Θεσσαλονίκη ξεσπούν συγκρούσεις τις πρωινές ώρες στο Συντριβάνι και αργότερα επεκτείνονται στο ύψος της Βιβλιοθήκης και του Πολυτεχνείου, καθώς αγωνιζόμενοι επιτίθενται με πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες. Οι δυνάμεις καταστολής πνίγουν στα χημικά το Πολυτεχνείο μ’ αποτέλεσμα όσοι βρίσκονται μέσα να αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

 

Στην Αθήνα, ανακοινώνονται 61 προσαγωγές που μετατρέπονται σε 61 συλλήψεις. Τελικά 8 απ’ αυτούς θα φορτωθούν με ένα κακούργημα και πλημμελήματα ενώ ένας απ’ αυτούς ο σύντροφος Βασίλης Στεργίου με τρία κακουργήματα, θα είναι και ο μόνος που θα προφυλακισθεί τελικά.

 

Την επόμενη ημέρα εργαζόμενοι ως τεχνικοί σε κανάλια με ανακοίνωση τους αρνούνται να παραδώσουν βιντεοσκοπημένο υλικό στις διωκτικές αρχές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν δίνουμε σε κανένα μηχανισμό ελέγχου και εξουσίας την συγκατάθεση μας να ελέγξει τον κόπο μας και να δικαιολογήσει την πολιτική και κοινωνική ανεπάρκεια. Καλούμε όλους τους Διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών να μην προβούν σε αυτήν την ενέργεια».

 

Τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου πραγματοποιείται επίθεση με 15 περίπου βόμβες μολότοφ κατά του Α.Τ. Ζωγράφου από άτομα που κινήθηκαν μέσα από την Πολυτεχνειούπολη.

 

Δραστηριότητες αλληλεγγύης αναπτύσσονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Καβάλα, Σύρο, ενώ καταλαμβάνεται το δημοτικό κτίριο Ανδρόγεω στο Ηράκλειο Κρήτης.

Εκτενείς αναφορές γίνονται από διεθνή πρακτορεία, ενώ το CNN επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αναρχικοί και φοιτητές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο ελληνικό κοινοβούλιο».

{mospagebreak}

Το ιδεολογικό υπόβαθρο της κρατικής επίθεσης

 

Η πρωτόγνωρη σφοδρότητα της σύγκρουσης ακόμα και σε προαύλιους χώρους της βουλής, η εισβολή διαδηλωτών στο ξενοδοχείο του «λαουτζίκου» Μ. Βρετανία, η πυρπόληση του φυλακίου του επόπτη των ευζώνων, η πολύωρη παραμονή χιλιάδων διαδηλωτών στην ευρύτερη περιοχή της Πλ. Συντάγματος που είχε μεταβληθεί σε θάλαμο αερίων δεν ήταν φυσικά τα συστατικά κανενός είδους προβοκάτσιας ενάντια στους «φιλειρηνικούς» διαδηλωτές.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές στήριζαν και συναινούσαν στις επιθέσεις στις κατασταλτικές δυνάμεις. Κανείς δεν στράφηκε ενάντια στους πολυάριθμους ούτως ή άλλως διαδηλωτές που συγκρούονταν. Καμία κίνηση απομόνωσης δεν εκδηλώθηκε, παρ’ ότι ήταν ιδιαίτερα εύκολο να μείνουν εκτεθειμένοι σ’ ένα χώρο όπως η πλ. Συντάγματος περικυκλωμένο από ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις. Οι αλυσίδες άνοιγαν και έκλειναν για να προστατέψουν και να περιθάλψουν τους αγωνιζόμενους.

 

Το πείσμα και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα παρ’ όλο που η επαναλαμβανόμενη ρίψη χημικών είχε δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μεγάλα μπλοκ διαδηλωτών που είχαν αποκοπεί στο χώρο των Προπυλαίων παρ’ όλο που είχαν απομακρυνθεί από το πεδίο των μαχών προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να επιστρέψουν. Παρ’ ότι λίγη ώρα πριν είχαν γίνει μάρτυρες σκληρών επιθέσεων πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων, παρ’ όλο που ήταν γνωστός ο αριθμός των τραυματιών και των δεκάδων συλλήψεων.

 

Προφανώς η εξήγηση είναι απλούστατη. Δεν υπήρχε καμία απολύτως αίσθηση προβοκάτσιας, γιατί θεωρούσαν συντρόφους και αγωνιστές όλους όσους παρέμεναν και συγκρούονταν στην πλ. Συντάγματος. Οι διαδηλωτές που κατέβαιναν την Πανεπιστημίου, θεωρούσαν καθήκον τους να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης. Γιατί άραγε; Για να προστατέψουν «προβοκάτορες»; Να τονώσουν την δράση «ύποπτων στοιχείων»; Για να δηλώσουν τον αποτροπιασμό τους για τα ιερά και τα όσια που αμαυρώθηκαν;

 

Μα όχι μόνο δεν θεωρήθηκε προσβολή η πυρπόληση του φυλακίου, αλλά ο κόσμος που παρακολουθούσε ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Από την στιγμή που πυρπολήθηκε το φυλάκιο όλο και περισσότεροι διαδηλωτές έδειχναν την ιερόσυλη διάθεση να καταλάβουν τον χώρο μπροστά από το μνημείο έχοντας πλήρη επίγνωση και συναίσθηση της σημασίας της κοινωνικής σύγκρουσης που εξελίχθηκε ραγδαία σε μια πραγματική πολιορκία της βουλής. Μια, κυριολεκτικά, πολιορκία που δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί από κανενός είδους μονομερή και «αυτόκλητη» δράση των αναρχικών-αντιεξουσιαστών και όσων ακόμα, νεολαίων και μη, συμμετείχαν ενεργητικότερα στις συγκρούσεις.

 

Ας κρώζουν τα αξιοθρήνητα συμπολιτευόμενα παπαγαλάκια του Πασόκ και του ΚΚΕ, αλλά και οι γνωστοί-άγνωστοι δημοσιογράφοι για «ανικανότητα» της αστυνομίας για «υπόγειες διαδρομές που συνδέουν κουκουλοφόρους και κυβέρνηση». Δεν είναι βέβαια η εχθρότητα τους σε κάθε αναρχικό αγωνιστή που ξενίζει, ούτε είναι πρωτόγνωρη η ποσότητα της λάσπης που εξακολουθούν να εξαπολύουν σ’ ό,τι δεν ελέγχουν, σ’ ό,τι δεν καθοδηγούν.

 

Θα συνεχίσουν όμως να γελοιοποιούνται στα μάτια όλων αυτών που έχουν κινητοποιηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο, αλλά και όχι μόνο.

 

Γιατί τα πρόσωπα πίσω από τις κουκούλες είναι γνωστά σ’ όλους τους. Είναι τα πρόσωπα των συντρόφων που μιλούσαν στις φοιτητικές συνελεύσεις, στα πηγαδάκια έξω από το πολυτεχνείο, που μοίραζαν ξανά και ξανά προκηρύξεις, που κρέμαγαν πανώ. Είναι τα πρόσωπα χιλιάδων συντρόφων που τόσα και τόσα χρόνια δίνουν το παρόν στους κοινωνικούς αγώνες.

 

Δειλά-δειλά ορισμένοι από το συνάφι αρχίζουν να τραβούν τους υπόλοιπους από το μανίκι. Όχι βέβαια γιατί νοιάζονται ν’ αποκαταστήσουν την αλήθεια. Απλά οι ανησυχίες τους πολλαπλασιάζονται. Και δεν αφορούν βέβαια την αποτύπωση στους εκλογικούς συσχετισμούς της παρατεταμένης πλέον αναταραχής στο χώρο της εκπαίδευσης.

 

Η ΝΔ αρέσκεται ολοφάνερα να αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει ως μόνη αντιπολίτευση τον ΣΥΝ, που καμαρώνει πλέον σαν γύφτικο σκεπάρνι για τον αναβαθμισμένο αντιπολιτευτικό του ρόλο. Το ΚΚΕ απλά συμπολιτεύεται άχρωμα, άοσμα και μονότονα. Το Πασόκ δεν μπορεί να απορροφήσει κανενός είδους κοινωνική δυσαρέσκεια.

 

Όμως, όπως έχουμε ξαναπεί, ο κοινωνικός έλεγχος δεν εξασφαλίζεται με την περεταίρω πρόσδεση των λεγόμενων μεσαίων συντηρητικών στρωμάτων. Ούτε με την αυτοεπιβεβαίωση της ικανότητας των τωρινών διαχειριστών των κρατικών υποθέσεων να συνεχίσουν να κρατούν τα ηνία της εξουσίας. Η ικανότητα αυτή είναι δεδομένη γιατί έχει εξασφαλιστεί μέσω της ευρείας πολιτικής συναίνεσης που απολαμβάνουν.

 

Ο ξεσηκωμός, λοιπόν, ενός σημαντικού κομματιού της νεολαίας που ριζοσπαστικοποιείται ραγδαία, δεν είναι ένα ανώδυνο σύμπτωμα σε μια αμελητέα μεταρρυθμιστική κίνηση που εντάσσεται στους ευρύτερους κρατικούς σχεδιασμούς.

 

Σημαδεύει ήδη και θα σημαδέψει βαθύτερα ακόμα αυτή τη γενιά που αποδείχθηκε πολύ περισσότερο ατίθαση, πολύ περισσότερο απρόβλεπτη, πολύ περισσότερο διατεθειμένη να την πάρουν στα σοβαρά, πολεμώντας όχι βέβαια υπέρ της συντήρησης όπως θέλησαν να διαβεβαιώσουν οι ειδικοί, αλλά ενάντια σε μια προσπάθεια άνευ όρων πειθάρχησης της. Η υιοθέτηση πρακτικών κοινωνικής βίας δεν είναι μόνο δεδομένη, όσο και αν έχει αρχίσει να τρομάζει την αντίπερα όχθη το γεγονός, αλλά και πλατιά διαδεδομένη σε ένα πλήθος νέων που δεν θεωρούν ότι έχουν ηττηθεί από την ψήφιση του νόμου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν συνεκτιμηθεί η απουσία διάθεσης διαλόγου, και η παρατεταμένη παύση της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

 

Η 8η Μάρτη θα σημαδέψει για αρκετό καιρό τους εφιάλτες των εξουσιαστών που αρχίζουν να κατανοούν ότι οι νέοι που καταλαμβάνουν τους δρόμους, που κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια, που στηρίζουν και οικειοποιούνται αναρχικές πρακτικές χωρίς να είναι οι ίδιοι αναρχικοί, δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να σταματήσουν μια αντιπαράθεση που πλέον δεν είναι φοιτητική….

 

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

(που προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για συμμετοχή στις συγκρούσεις της 8ης Μάρτη)

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Σ’ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

 

Αθήνα 13 Μάρτη 2007

Συσπείρωση Αναρχικών

Last Updated on Tuesday, 29 July 2008 13:33
 



Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.