{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

Το αναρχικό μπλοκ στην πορεια της 12ης Δεκεμβρη PDF Print E-mail
NO TRANSLATION AVAILABLE

12 Δεκέμβρη. Μέρα Πανελλαδικής Απεργίας.

Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν από το πεδίο του Άρεως μέχρι τη Βουλή ενάντια στα σχεδιαζόμενα ασφαλιστικά μέτρα και όχι μόνο γι’ αυτά.

Στις 10 το πρωί ξεκινά και η συγκέντρωση που είχε καλέσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επί της οδού Πατησίων, η Συσπείρωση Αναρχικών.

 

 

Απλώνονται πανώ που γράφουν ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗ ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με την υπογραφή της Συσπείρωσης Αναρχικών και ΠΑΖΑΡΙΑ ΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Ή ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΟΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Υπάρχει τραπεζάκι με προκηρύξεις και έντυπα ενώ μοιράζονται προκηρύξεις και αναρχικές εφημερίδες στους συγκεντρωμένους και σ’ όσους περνούν.

 

 

 

Γύρω στη 1 και 15 μετά το μεσημέρι ξεκινά η πορεία η οποία όμως κινείται πολύ αργά λόγω του μεγάλου αριθμού των διαδηλωτών.

 

Το αναρχικό μπλοκ που ξεπερνά κατά πολύ την χιλιάδα, όταν φθάνει στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, τοποθετείται πίσω από το μπλοκ του Φυσικού. Εκτός από το πανό της Συσπείρωσης, που βρίσκεται στην αρχή του μπλοκ, υπάρχει ένα ακόμη πανώ με τη φράση: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, με αλφάδι.

 

 

Η πορεία προχωρά επί της οδού Πατησίων με κατεύθυνση τα Χαυτεία, με παλμό και διάφορα αναρχικά συνθήματα. Στο ύψος της οδού Χαλκοκονδύλη σπάζεται αυτόματο μηχάνημα ανάληψης και πυρπολείται μία πολυτελής μερσεντές. Αυτή την ενέργεια περίμενε το κράτος για να βρει την αφορμή να εξαπολύσει μια μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στο αναρχικό μπλοκ.

 

Οι συμμορίες των ένστολων κρατικών ραβδούχων, μέσα σε λίγα λεπτά, συγκλίνουν από την πλευρά της Πανεπιστημίου και από την πλατεία Ομονοίας. Ρίχνονται δακρυγόνα.

 

Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αιόλου (Χαυτεία) στου Λουμίδη, οι διμοιρίες που έρχονται από την Πανεπιστημίου προσπαθούν να πλευρίσουν το αναρχικό μπλοκ, αλλά εμποδίζονται.

Την ίδια στιγμή άλλες διμοιρίες προσπαθούν να εγκλωβίσουν το μπλοκ στο τμήμα της Αιόλου που βρίσκεται ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου χωρίς, όμως, να το επιτύχουν. Έτσι πραγματοποιούν ταυτόχρονη, σχεδόν, επίθεση στην ουρά και την κεφαλή της πορείας, η οποία μόλις έχει εισέλθει στη Σταδίου.

 

 

Ταυτόχρονα ρίχνονται δακρυγόνα στο κέντρο του μπλοκ κόβοντάς το στη μέση. Το τμήμα από τη μέση και εμπρός κυριολεκτικά διαλύεται από την επίθεση των ΜΑΤ. Το πανό της Συσπείρωσης Αναρχικών παραμένει ανοικτό και αμετακίνητο στη Σταδίου μόνο με τους δύο συντρόφους που το κρατούν, περιτριγυρισμένους από ΜΑΤ, αφού η επίθεση των οργάνων του κράτους έχει αναγκάσει τους υπόλοιπους συντρόφους και τις συντρόφισσες να μετακινηθούν προς Ομόνοια. Στην επίθεση αυτή ξυλοκοπούνται πάρα πολλοί διαδηλωτές που συμμετέχουν στο αναρχικό μπλοκ και γίνεται μία προσαγωγή συντρόφου η οποία θα μετατραπεί, αργότερα, σε σύλληψη.

 

Σε λίγα λεπτά το κομμάτι της πορείας, που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας, καταφέρνει να ξαναγυρίσει και με συνθήματα ανεβαίνει τη Σταδίου για να ξαναβρεί, το πανό που περιμένει στη συμβολή Σταδίου και Αιόλου. Αμέσως μετά κινείται και ενώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι της πορείας με τους άλλους συντρόφους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, πιο πίσω, στην Αιόλου στην αρχή του ταχυδρομείου.

 

Το μπλοκ ανασυγκροτημένο πλέον και με τα δύο πανό, κινείται με συνθήματα επί της Σταδίου με τις πολυπληθείς διμοιρίες των κρατικών καθαρμάτων δεξιά και αριστερά. Τα συνθήματα, οι αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις των ραβδούχων, η ένταση και το πάθος που υπάρχει είναι διάχυτα. Οι κοινωνική οργή εκδηλώνεται με τον εγκλωβισμό και την επίθεση ενάντια σε διμοιρία, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, στη γωνία με την Κοραή.

 

Οι μπάτσοι κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να αποφύγουν την οργή των συντρόφων και επιτίθενται εκ νέου στο αναρχικό μπλοκ. Οι επιθέσεις συνεχίζονται μέχρι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου οι μπάτσοι ψεκάζουν και κάνουν χρήση βομβίδων κρότου και λάμψης.

 

Παρά το γεγονός της ασφυκτικής πίεσης, από τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής, το αναρχικό μπλοκ συνεχίζει να πορεύεται με κατεύθυνση τη Βουλή.

 

Στο ύψος του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία και ενώ η κεφαλή του αναρχικού μπλοκ έχει στρίψει με κατεύθυνση της Πανεπιστημίου, διαδηλωτές αποκλείουν διμοιρία των ΜΑΤ στην είσοδο του ξενοδοχείου. Η ατμόσφαιρα δονείται από τα συνθήματα: ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ ενώ πετάγονται διάφορα αντικείμενα στις ένστολες συμμορίες.

 

 

Οι μπάτσοι κάνουν χρήση δακρυγόνων και η πορεία κόβεται και πάλι. Το αναρχικό μπλοκ συνεχίζει την πορεία του επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ οι δυνάμεις των ραβδούχων ακολουθούν από τη δεξιά μεριά και, με καθυστέρηση, από την αριστερή. Η ρίψη δακρυγόνων από τα κρατικά καθάρματα συνεχίζεται σ’ όλη την Πανεπιστημίου. Το αναρχικό μπλοκ συνεχίζει μέχρι και τα Προπύλαια του πανεπιστήμιου της Αθήνας.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον ομάδων συντρόφων που συμμετείχαν στην πορεία, ρίχνοντας δακρυγόνα και προχωρώντας σε ξυλοδαρμούς και απαγωγές. Οι επιθέσεις των κρατικών καθαρμάτων εκτείνονται, τώρα, στο τμήμα της Πανεπιστημίου από την οδό Ιπποκράτους μέχρι και την Πατησίων.

Στη διάρκεια των κρατικών επιθέσεων στο αναρχικό κομμάτι της μεγάλης πορείας, γίνονται επτά προσαγωγές. Αφήνονται ελεύθεροι τρείς, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις απαγγέλλονται κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά της αρχής. Μετά το τέλος της πορείας συλλαμβάνονται, επίσης, δύο εργαζόμενοι στο ύψος της Πλατείας Βάθη, επειδή σκέπασαν κάμερες παρακολούθησης. Τους απαγγέλλονται κατηγορίες, ορίζεται τακτική δικάσιμος και αφήνονται ελεύθεροι.

 

 

Το βράδυ και για μισή ώρα από τις 8 και μισή μέχρι τις 9 γίνεται, από αναρχικούς κι αντιεξουσιαστές, κλείσιμο της οδού Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο και υψώνεται πανώ που γράφει: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ.

 

Ενάντια στις εξουσιαστικές μεθοδεύσεις και τις κρατιστικές επιβουλές το αναρχικό μπλοκ έδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει χάρη στο ανυπότακτο πνεύμα και την συγκρουσιακή διάθεση αναρχικών και ανυπότακτων ανθρώπων.

 

Τα γεγονότα της 12ης Δεκέμβρη θα μείνουν καταγεγραμμένα ως μία ακόμα σημαντική εμπειρία για όσους ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

 

Αθήνα 13 Δεκέμβρη 2007

 

Συσπείρωση Αναρχικών

 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.