{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 79 PDF Print E-mail
NO TRANSLATION AVAILABLE

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

 το 79ο φύλλο (Ιανουάριος 2009)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

 Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, τις πόλεις
και τα νησιά του ελλαδικού χώρου, σε περίπτερα

και πρακτορεία εφημερίδων και περιοδικών

Από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

 

Σύντροφοι/σσες και φίλοι/ες,

 

Όχι, τον Δεκέμβρη δεν ξέσπασε κανενός είδους «νεολαιίστικη» εξέγερση. Είναι βολική αυτή η εξήγηση για τα αριστερά κομματικά γραφεία, αλλά και για κάθε εξουσιαστή, που δηλώνει έτοιμος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των νέων.

 

Όχι, η εξέγερση του Δεκέμβρη δεν είχε κανένα αίτημα και ούτε απλά στρεφόταν ενάντια στην κρατική καταστολή. Πυρπόλησε, πρώτα απ' όλα, έναν κύριο εξουσιαστικό μύθο: «τα πράγματα δεν πρόκειται ν' αλλάξουν, δεν μπορούν ν' αλλάξουν, το κράτος είναι ανίκητο και η κοινωνία υποταγμένη».

 

Ας υποκλίνεται εκ των υστέρων για «χάρη» της ένας ολόκληρος θίασος βαστάζων της πολιτικής, που δείχνει τόση «κατανόηση». Ήρθε απρόσκλητη, ήταν και παραμένει ανεπιθύμητη και δεν θα μπορούσαν παρά να την εχθρεύονται όσοι αναγνωρίζουν, αποδέχονται και συντηρούνται από κάθε μορφής εξουσία.

 

Δεν προετοιμάζονταν, λοιπόν, όλοι για το πέρασμά της, ούτε  συντηρούσαν την φλόγα της κοινωνικής ανυπακοής, που σιγόκαιγε ακόμα και στους πιο χαλεπούς καιρούς.

 

Όχι, ο κόσμος δεν ξεσηκώθηκε γιατί δεν άντεχε άλλο την ατιμωρησία των ένστολων δολοφόνων του κράτους. Τα φτηνά δημοκρατικά παραμυθάκια των πρώτων ημερών κουρελιάστηκαν στην κυριολεξία, όσο η εξέγερση δεν υποχωρούσε, όσο η καταστροφικότητά της ξεκαθάριζε ότι απείχε όσο η γη από τον ουρανό από κάθε είδους πολιτική διαμαρτυρία, όσο στόχευε ακόμα πιο ξεκάθαρα στο παρατεταμένο σαμποτάζ ζωτικών λειτουργιών του καθεστώτος. Και όσο δεν επρόκειτο για κανενός είδους γενικευμένη διάθεση αυτοδικίας, άλλο τόσο δεν αποτέλεσε ούτε για μια στιγμή κανενός είδους «πορτοκαλί» επανάσταση, προερχόμενη από τα περιλάλητα «ξένα κέντρα».

 

Θα το ξαναπούμε η εξέγερση είχε μια βαθιά κοινωνική συναίνεση, το ίδιο και άνευ προηγουμένου γενικευμένη διάθεση καταστροφής στόχων, που χαρακτηρίζουν την δυναμική δράση των αναρχικών εδώ και δεκαετίες.

 

Αυτή η αλήθεια πονάει. Και καταλαβαίνουμε το γιατί. Αντιλαμβανόμαστε πόσο τους ανησυχεί η κοινωνική άρνηση σύνταξης και υπεράσπισης του νόμου και της τάξης, αναγνώρισης της εξουσίας των παπάδων και των δικαστών, αλλά και της όποιας αντιπολίτευσης προσδοκά την αποκομιδή ώριμων φρούτων…

 

Και το αποτέλεσμα; θα ρωτήσουν όπως πάντα κάποιοι. Το αποτέλεσμα είναι ήδη απτό και το ορίζει η δίψα για κοινωνική δικαιοσύνη έτσι όπως αυτή εκφράστηκε κατά την διάρκεια της εξέγερσης και η απουσία αιτημάτων, που θα αποσυμπιέσουν την κοινωνική οργή: «Δεν πάει άλλο, η ανοχή μας τελείωσε και δεν νιώθουμε αδύναμοι, οι κοινωνικές ελπίδες βρίσκονται έξω από τα κόμματα έξω από τους θεσμούς».

 

Και πράγματι.

Πότε μπόρεσε οποιαδήποτε εξουσία να προσφέρει την ελπίδα, την ανακούφιση, την χαρά και την ικανοποίηση; Πότε μπόρεσαν οι καταπιεσμένοι άνθρωποι να ικανοποιήσουν έστω και για λίγο την δίψα τους για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια παρά τις «μεγάλες» ή «μικρές» στιγμές κάθε κοινωνικού αγώνα, σύγκρουσης και εξέγερσης ενάντια σ' εκείνους που είτε λεηλατούν είτε εξοντώνουν ολάκερους πληθυσμούς για να συντηρούν την κυριαρχία τους;

 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές εξελίσσεται μια ακόμη γενοκτονία στην Παλαιστίνη με την χερσαία εισβολή του ισραηλινού κράτους, που ήδη υπέγραψε ένα ακόμη μακελειό με τους βομβαρδισμούς, που προηγήθηκαν. Είναι σαφές ότι η σταυροφορία ενάντια στην «τρομοκρατία» συνεχίζεται με ορόσημο την εκλογή Ομπάμα και φόντο την παγκόσμια «οικονομική» κρίση. Ο όλεθρος, η εξαθλίωση, ο τρόμος, είναι τα μόνα που μπορούν να προσφέρουν κράτη και εκκλησίες, αφεντικά και πολιτικοί.

 

Να ξεσηκωθούμε ξανά και ξανά. Με πείσμα, πίστη και αποφασιστικότητα.

Δεν θα υπάρχουν για πάντα. Θα τους το αποδείξουμε…

 

Ο Κύκλος Σύνταξης της Διαδρομής Ελευθερίας

 

  

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Μέρες εξέγερσης, μέρες ελπίδας

 

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ,

ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΣΕ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τον ξυλοδαρμό μέλους των ΕΑΑΚ/ΝΑΡ

μετά το τέλος της πανεκπαιδευτικής πορείας της 23ης Δεκεμβρίου

 

Παλαιστίνη

 

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ

 

**

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

 

Τ.Θ. 26054, Τ.Κ. 10022, ΑΘΗΝΑ

Γραφεία Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Μουσείο)

Γραφεία Θεσσαλονίκης: Δελμούζου 3

Τηλέφωνο: 69 73 79 92 07

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

**

 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.