{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

Συγκρούσεις και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 3 Νοέμβρη PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 05 November 2006 03:30
NO TRANSLATION AVAILABLE

Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που είχε καλεστεί για τα προπύλαια στις 12 το μεσημέρι ξεκινά κατά τη 1μμ, κατεβαίνει την οδό πανεπιστημίου και στρίβοντας στην Πεσμαζόγλου ανεβαίνει τη Σταδίου.

Την ώρα που στρίβει στη Σταδίου, μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί πιο πριν στην πλατεία Ομονοίας προπορεύονται, ενώ μπλοκ του ΠΑΜΕ τους περιμένει στα δεξιά για να μπει στο τέλος της πορείας τους και να τους αποκόψει από τα υπόλοιπα μπλοκ. Για τον ίδιο λόγο, καθώς η πορεία μπαίνει στη Σταδίου, γίνεται μια μεγάλη στάση στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος διατηρώντας τους ήδη προπορευόμενους μαθητές του ΣΑΣΑ «αμόλυντους», ενώ για τη μεγάλη αυτή στάση υπάρχουν γιουχαΐσματα των φοιτητών και έντονες φωνές, που απαιτούν να ξεκινήσει πάλι η πορεία.

Μετά τη συμβολή των οδών Φιλελλήνων κι Αμαλίας η πορεία κυριολεκτικά τρέχει. Φτάνοντας στη βουλή, η κεφαλή της στρίβει προς τη Βασιλίσσης Σοφίας, καταργεί έμπρακτα την κόκκινη ζώνη που έχει φτιαχτεί με ταινίες της αστυνομίας και έρχεται σε μικρή απόσταση από τους παραταγμένους μπάτσους, που έχουν κλείσει τον δρόμο, ενώ την ίδια ώρα εκτοξεύονται μολότοφ προς την κατεύθυνση των ΜΑΤ που βρίσκονται παραταγμένα στη βουλή.

«Αξιοσημείωτη» σ’ αυτό το περιστατικό είναι, πάλι, η «επαναστατική» δράση των ΚΜΑΤ (Κουκουέδικες Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης). Ενώ θα περίμενε κανείς η σύγκρουση να γίνει με της δυνάμεις των ΜΑΤ, γίνεται με αυτές των Κομμουνιστικών ΜΑΤ, που σπεύδουν να εμποδίσουν την πορεία προς τη Β. Σοφίας, τραβώντας τα πανώ των φοιτητών.

Η πορεία κατεβαίνει την πανεπιστημίου με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο, ενώ ο κλοιός των μπάτσων γίνεται ολοένα και περισσότερο ασφυκτικός κατασκευάζοντας ένα Π. Όταν ο κύριος όγκος της πορείας περνά στην Πατησίων, οι φοιτητές αποφασίζουν να κόψουν τους μπάτσους φτιάχνοντας αλυσίδες. Τα ΜΑΤ απωθούνται, αλλά στη συνέχεια κάνουν (τι άλλο;;) χρήση χημικών. Ακολουθεί πετροβολητό και ένα μέρος της πορείας αποκόβεται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων η πορεία «συναντά» ένα μπάτσο, ο οποίος στρώνεται στο κυνήγι από τους διαδηλωτές και κατορθώνει να αποφύγει τα χειρότερα… Η πορεία ανηφορίζει την οδό Στουρνάρη και μπαίνει στο Πολυτεχνείο ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα στον κόσμο και τις κατασταλτικές δυνάμεις που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από το χώρο του ιδρύματος. Πριν την πύλη της Στουρνάρη, ακινητοποιείται ένα σεκιουριτάδικο τζιπ, πυρπολείται, (αφού προηγούμενα απομακρύνονται ο οδηγός και ο συνοδηγός), και χρησιμεύει σαν οδόφραγμα, ενώ για τον ίδιο σκοπό τοποθετούνται φλεγόμενοι κάδοι στη συμβολή των οδών Τζωρτζ και Στουρνάρη και ξεκινά πολύωρος πετροπόλεμος από τους συγκεντρωμένους κατά των ΜΑΤ, που σπεύδουν στην περιοχή.

Οι φοιτητές ξεκινούν το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων στο αμφιθέατρο ΜΑΧ , ενώ στην Στουρνάρη μαίνεται ο πετροπόλεμος. Τα ΜΑΤ αποκλείουν, σε οχήματα και πεζούς, την πρόσβαση προς την οδό Στουρνάρη και στο ένα ρεύμα της Πατησίων και εκτοξεύουν πολλά χημικά μέσα στο Πολυτεχνείο, τα οποία, όμως, αντιμετωπίζονται με φωτιές, που ανάβονται στο εσωτερικό του ιδρύματος, καθώς και με μια ...μάνικα ποτίσματος που έκανε, επίσης, μούσκεμα αρκετούς πρασινοφορεμένους.

Καταλαμβάνεται το κτίριο Γκίνη, από τα παράθυρα του οποίου εκτοξεύονται πέτρες και μεταλλικά σκαμπό προς τις διμοιρίες της οδού Στουρνάρη. Κυκλοφορεί η φήμη ότι δύο φοιτήτριες που αποχωρούν από το ίδρυμα συλλαμβάνονται από τις κατασταλτικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποσύρονται προσωρινά και ο κόσμος βγαίνει από το ΕΜΠ, καταλαμβάνει την Στουρνάρη, προκαλεί φθορές σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών και από καλύτερη θέση εκτοξεύει πέτρες προς τις διμοιρίες.

Οι διαδοχικές επιθέσεις και υποχωρήσεις των διμοιριών, που αντιμετωπίζονται με πέτρες αλλά και από τρεις μολότοφ διαρκούν ως τις 5:30 το απόγευμα, ενώ η κατάσταση αρχίζει να εκτονώνεται μετά τις 6. Ο κόσμος σταδιακά αποχωρεί ενώ στο ΜΑΧ συνεχίζεται το συντονιστικό των φοιτητών...

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, και σ’ αυτή την περίπτωση, είναι το γεγονός πως η ανάπτυξη των συγκρούσεων δεν προκαλεί κανενός είδους αντιπαραθέσεις ανάμεσα σ’ αυτούς που συγκρούονται με τα ΜΑΤ και τους υπόλοιπους φοιτητές.

Last Updated on Tuesday, 29 July 2008 13:42
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.