Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

22 Φλεβάρη: Μέγα πλήθος και σφοδρές συγκρούσεις έξω από το Κοινοβούλιο και γύρω από το Πολυτεχνείο PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 24 Φεβρουάριος 2007 17:00

Τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια μέσω της Πανεπιστημίου, Αιόλου και Σταδίου στο Σύνταγμα και ακολούθως μέσω της Φιλελλήνων στη Βουλή.

Χιλιάδες διαδηλωτές από την Θράκη έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη, και από τα Γιάννενα έως την Μυτιλήνη, που είχαν καταφθάσει στην Αθήνα συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες για εκπαιδευτικά ζητήματα των τελευταίων χρόνων.

Εκατοντάδες αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, φοιτητές και μη, συμμετείχαν για μιαν ακόμη φορά σε μια ομολογουμένως σημαντική πορεία.

 

Μια διαδήλωση, που ήρθε σαν άμεση απάντηση στην κατάθεση του νέου νόμου-πλαίσιο που ήρθε να ζευγαρώσει με την υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

 

 

 

Μια διαδήλωση-βαρόμετρο, όπως την χαρακτήρισαν πολλά ΜΜΕ την προηγούμενη ημέρα, για την συνέχεια των κινητοποιήσεων, αλλά και για το πραγματικό πολιτικό αντίκρυσμα της επιβολής μιας νομοθετικής ρύθμισης πολύτιμης για την υλοποίηση των ευρύτερων κρατικών σχεδιασμών και πέραν του χώρου της εκπαίδευσης.

 

Αναφερόμενοι στο πραγματικό πολιτικό αντίκρυσμα, εννοούμε την επιβολή μέσω μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, που δεν διαταράχθηκε διόλου από τα αντιπολιτευτικά τερτίπια του Γιωργάκη και τις θεατρινίστικες κοινοβουλευτικές «αψιμαχίες» για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα και από την «ειδικού βάρους» στήριξη του Παγκάλου στα σχέδια της …«επάρατης δεξιάς».

 

Γιατί φυσικά ο Πάγκαλος, που αποδείχθηκε πολύ καλά διαβασμένος για τις τελικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, τις οποίες και έσπευσε προκαταβολικά να στηρίξει (δηλώσεις περί εισόδου αστυνομικών δυνάμεων στον περίβολο των πανεπιστημίων), δεν εκπροσώπησε τον εαυτό του ούτε βέβαια πρόκειται «περί αιρετικών υπερβολών», που δεν βαρύνουν την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Το αντίθετο μάλιστα. Και για όποιον δεν κατάλαβε ή έκανε ότι δεν κατάλαβε ο Πάγκαλος επανήλθε και πρότεινε να υπερψηφιστούν συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νόμου (άσυλο, «αιώνιοι φοιτητές», αξιολόγηση, κλπ.). «Νέες» προτάσεις που με την απαιτούμενη διαρροή τους στα ΜΜΕ επαναδιατήρησαν για όσους αμφέβαλλαν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα συναίνεσης.

 

Προτάσεις, φυσικά, που δεν θεωρήθηκε ότι βλάπτουν το κόμμα ή «δημιουργούν σύγχυση» και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να …διαγραφεί ο υπεύθυνος, γιατί πολύ απλά αντανακλούν τις μόνες πραγματικές προθέσεις του Πασοκικού σχηματισμού. Προτάσεις που έπρεπε όλοι προκαταβολικά να καταλάβουν, ότι δεν παίρνει με τίποτα να αμφισβητήσουν έστω, γιατί θα είχαν την τύχη του Κουλούρη.

 

 

 

Η διαδήλωση, όμως, της 22ας Φλεβάρη είχε τεράστια σημασία απ’ όλες τις πλευρές. Η τεράστια συμμετοχή διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα, η αποφασιστικότητα και το πείσμα τους ξεκαθάρισε ότι η «αναταραχή» στον χώρο της εκπαίδευσης όχι μόνο δεν είναι περιστασιακή, αλλά αντίθετα βαθαίνει ολοένα για το κράτος ο χρονικός ορίζοντας της όποιας επίλυσης του «προβλήματος» και μάλιστα σε συνθήκες που σημαδεύονται από μια ιδιαίτερα δυναμική αντιπαράθεση.

 

Μια δυναμική αντιπαράθεση, που σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις σώμα με σώμα με τις δυνάμεις καταστολής έξω από το Κυνοβούλιο, αλλά και με επιθέσεις εναντίον τους με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Επιθέσεις που αντιμετωπίστηκαν με καταιγισμό δακρυγόνων, που έκαναν την ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος να «κλαίει» όχι μόνο για την ίδια μέρα, αλλά και για την επόμενη.

 

Κατά την διάρκεια της πορείας σπάστηκαν κάμερες παρακολούθησης, γκρεμίστηκε το άγαλμα του Ναπολέοντα Ζέρβα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν τα γνωστά συνθήματα εναντίον των δυνάμεων καταστολής, αλλά επαναλάμβαναν και τα επίσης πλέον γνωστά δυναμικά συνθήματα όπως «Είμαστε οι Ούνοι του Μάη και του Ιούνη» ή «Βάλτε φωτιά, κάψτε καλά, όλα τα νομοσχέδια, το Σύνταγμα και την Βουλή και την Μαριέττα ζωντανή», «Τι έγινε το Ποτάμι; Τσουνάμι!!!» κλπ.

 

 

 

Στην Βουλή, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των αγωνιζόμενων οι κατασταλτικές δυνάμεις προχώρησαν στην σύλληψη ενός ήδη τραυματισμένου διαδηλωτή.

Το ποτάμι των διαδηλωτών άρχισε να κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ επιτηρούσαν την επιστροφή τους προς την περιοχή του Πολυτεχνείου. Στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων αναρχικοί και αντιεξουσιαστές δημιουργώντας ένα ανθρώπινο τοίχος μπλόκαραν τις διμοιρίες που ακολουθούσαν από το πλάι τους διαδηλωτές. Στο ύψος της Χαλκοκονδύλη δυνάμεις των ΜΑΤ δέχονται επίθεση με βροχή από μολότοφ και ανταπαντούν με ευρεία χρήση χημικών. Ο κόσμος συνεχίζει όμως να κατευθύνεται προς το Πολυτεχνείο. Στους γύρω δρόμους έχουν αρχίσει ήδη να στήνονται πύρινα οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών.

 

Αριστεριστές φοιτητές επιχειρούν να μπλοκάρουν την οδό Τζώρτζ, μάλλον για την τιμή των όπλων και για το θεαθήναι και πολύ γρήγορα «τραβιούνται» από την, όπως φαίνεται για τους περισσότερους απ’ αυτούς, …αγγαρεία χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συμπλοκή μ’ όσους θεωρούσαν ότι ο δρόμος πρέπει να παραμείνει ανοικτός και είχαν την βούληση να συγκρουστούν με τις κρατικές συμμορίες.

 

 

 

Αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα και σ’ αυτό το σημείο. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή έξω από το Πολυτεχνείο με δεκάδες μολότοφ να εξαπολύονται ενάντια στις δυνάμεις των ΜΑΤ που απαντούν με συνεχή ρίψη δακρυγόνων. Καίγονται δύο σταθμαρχεία της ΕΑΣ, ενώ αργότερα πυρπολείται και ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

 

Η ατμόσφαιρα σ’ όλη την περιοχή είναι αποπνικτική. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο προσπαθούν να πάρουν ανάσες γύρω από φωτιές που ανάβονται γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Οι επιθέσεις ενάντια στις κατασταλτικές δυνάμεις συνεχίζονται κατά κύματα περίπου μέχρι τις επτά το απόγευμα. Ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης στο συλληφθέντα στην ΓΑΔΑ.

 

 

Ο κόσμος σιγά σιγά βγαίνει από την πύλη της οδού Τοσίτσα και παρατάσσεται σε μπλοκ επί της Πατησίων. Μεγάλος αριθμός από αυτούς συγκροτεί μπλοκ, που τελικά κατευθύνεται μέσω της Πατησίων και της Λ. Αλεξάνδρας προς την ΓΑΔΑ στην οποία τελικά δεν φθάνουν καθώς η γύρω περιοχή είναι κατακλεισμένη από δυνάμεις καταστολής.

 

Καθώς η πορεία γυρίζει, για να επιστρέψει, δέχεται απρόκλητη επίθεση από τους ΜΑΤατζήδες, που την επιτηρούν. Πρώτα, μάλιστα, επιτίθενται σε μια κοπέλα για να γενικευθεί αμέσως η χρήση δακρυγόνων και ο ξυλοδαρμός των διαδηλωτών που αρχίζουν να χωρίζονται σε μεγάλες ομάδες. Άλλοι κυνηγιούνται προς την οδό Ιπποκράτους την οποία κατεβαίνουν για να καταλήξουν είτε στην Νομική σχολή, είτε στην περιοχή των Εξαρχείων. Αρκετοί ακόμα καταλήγουν στην ΑΣΟΕΕ. Στην περιοχή των Εξαρχείων καθώς και έξω από το Νοσότρος γίνονται προσαγωγές. Γίνεται γνωστό πως οι δυνάμεις καταστολής έχουν συλλάβει έναν ακόμη διαδηλωτή.

 

Συσπείρωση Αναρχικών

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 29 Ιούλιος 2008 13:44
 



Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.