Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 73 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Ιούνιος 2008 05:05

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

 

το 73ο φύλλο (Ιούνιος 2008)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, τις πόλεις
και τα νησιά του ελλαδικού χώρου, σε περίπτερα

και πρακτορεία εφημερίδων και περιοδικών
  

από την Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

  

  

Σύντροφοι/σσες και φίλοι/ες,

 

Η λέξη παράσιτο θέλει να περιγράψει την παράλληλη ανάπτυξη ενός φυτού, που μεγαλώνει δίπλα στο σιτάρι απομυζώντας από το έδαφος ένα μέρος της ζωτικότητας, που του είναι απαραίτητη. Πολλές φορές έχει μια εμφάνιση που μπορεί να εξαπατά και να δημιουργεί λανθασμένη εντύπωση, δεν έχει όμως ούτε καρπό ούτε αλέθεται, ενώ η γεύση του είναι εμφανώς δυσάρεστη. Παρ’ όλα αυτά η ανάπτυξή του δεν είναι πάντοτε ολοκληρωτικά επιζήμια, αφού το σιτάρι δημιουργεί τις απαραίτητες άμυνες για να αναπτυχθεί στο χωράφι και τις περισσότερες φορές αυτή καθαυτή η ανάπτυξη καθιστά εύκολα διακριτή την διαφορά.

Στα χωρίς σύνορα και ιδιοκτήτη «χωράφια» του κοινωνικού ανταγωνισμού πολλές φορές δεν συμβαίνει τίποτα διαφορετικό.

 

Αλλά ας δούμε κάτι πράγματι διαφορετικό.

Δημιουργείται, ενίοτε, η λανθασμένη εντύπωση σε αγωνιζόμενους ανθρώπους ότι οι κατασταλτικές κινήσεις, που εξελίσσονται από την πλευρά του κράτους, αποτελούν είτε συγκυριακές είτε αποκομμένες μεταξύ τους κινήσεις. Δυστυχώς η εντύπωση αυτή μεταβάλλεται συχνά σε πεποίθηση και οδηγεί σε απαντήσεις, που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ανακόψουν την κρατική επίθεση στην οποία έρχονται να αντιπαρατεθούν, αλλά τελικά δεν συνιστούν ούτε καν μια «ουδέτερη» ή στατική αντιμετώπισή της.

 

Κάτι τέτοιο γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στις καταστάσεις, που δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται από την «στρατηγική της έντασης». Εδώ τα στοιχεία που πρέπει να εκτιμούνται είναι πράγματι πολυσύνθετα, γεγονός απαγορευτικό για γενικεύσεις, ορισμούς, και στείρα μεταφορά «δεδομένων» από διαφορετικούς τόπους, χρόνους και κοινωνικά πεδία.

 

Παρ’ όλα αυτά η «στρατηγική της έντασης» παραπέμπει σε παρα-τεταμένες περιόδους, προϋποθέτει, προβλέπει, επιζητά και τελικά καθορίζεται από την από κοινού υιοθέτησή της από τις εμπόλεμες πλευρές.

 

Μ’ άλλα λόγια πότε δεν εξελίσσεται ως μια μονομερής συνθήκη. Η αναμέτρηση ως εκ τούτου σημαδεύεται από την στρατιωτικοποίηση των όρων διεξαγωγής της και τους ποικιλώνυμους διαχωρισμούς, που αποδέχεται ως «αναγκαίο κακό» η λογική της «επιβεβλημένης» δραστηριοποίησης ειδικών της διεξαγωγής της.

 

Η «στρατηγική της έντασης», όμως, εμπεριέχει αναπόσπαστα και ένα άλλο στοιχείο: την προβοκάτσια που χρησιμοποιείται αμφίδρομα στην κατεύθυνση είτε της όξυνσης, είτε της συνεχούς παρενόχλησης των αντίπαλων δυνάμεων, είτε διασποράς της σύγχυσης. Ενίοτε, όμως, η προβοκάτσια κινούμενη από την λογική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στρέφεται ενάντια σε θεωρούμενους «αντιφρονούντες» ευελπιστώντας στα αποτελέσματα, που μπορεί να έχει η είσοδός τους έστω υπό αυτούς τους όρους στο «παιχνίδι».

 

Ευτυχώς που φαίνεται ότι η δεξιοτεχνία δεν είναι συνώνυμη με την τεχνική διεκπεραίωση τέτοιων καταστάσεων. Και τότε η ιλαροτραγωδία είναι απλά ένας επιεικής χαρακτηρισμός της κατάστασης που προκύπτει.

Και εις άλλα με υγεία…

 

Κύκλος Σύνταξης

 

 

  


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, Ο ΟΤΕ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ «ΜΑΥΡΑ» ΤΑΜΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΑΔΙ... ΔΕΙΞΤΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ...ΦΑΡΜΑΚΩΝΟΥΝ...

Θεσσαλονίκη 2003: Οι άτακτοι και οι βολικές αναγνώσεις της «ιστορίας»

  ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 Αντίσταση των ινδιάνων στους Ολυμπιακούς του 2010

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

 ΙΡΑΚ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΝΗΜΗΣ

Παρέμβαση στο Μακρονήσι, 25 Μάη 2008

  ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ, ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ...ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΩΝ…

ΚΑΤΑΛΗΨΗ VILLA AMALIAS

Ειδήσεις - Σχόλια

 

**

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Τ.Θ. 26054, Τ.Κ. 10022, ΑΘΗΝΑ

 

Γραφεία Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Μουσείο)

Γραφεία Θεσσαλονίκης: Δελμούζου 3

 

Τηλέφωνο: 6973799207

 

e-mail: diadromi@revolution.gr

 

**

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Μάιος 2010 19:08
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.