{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 119 PDF Print E-mail
Tuesday, 04 September 2012 00:38
NO TRANSLATION AVAILABLE

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 119ο φύλλο (Σεπτέμβριος 2012)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ


diadromi_119

και βρίσκεται σε περίπτερα-πρακτορεία εφημερίδων και περιοδικών,

του ελλαδικού χώρου, από την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012


 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες,

Οι κοινωνικές διαθέσεις, τα χαρακτηριστικά του ευρύτερου κοινωνικού ανταγωνισμού την περίοδο που διανύουμε, και η αναρχική προοπτική, δεν εμπεριέχονται φυσικά σε μια αφήγηση που ξεκινά από τις οχλήσεις μιας χαμηλοβλεπούσας αριστεράς, που διαμαρτύρεται επειδή της πιάνει λίγο περισσότερο τον πισινό η ακροδεξιά και τελειώνει με τους ψευτοπαληκαρισμούς των ποικίλων αντιπροσώπων του ευρύτερου κινήματος για την επικείμενη (;) συντριβή του «φασιστικού κινδύνου».

Ούτε πρόκειται, βέβαια, για κάποιου είδους ιδεολογική εμμονή ή αγκύλωση το συνεχιζόμενο παραλήρημα τού –εδώ και καιρό παγιοποιημένου– «αντιρατσιστικού μετώπου», που κάνει τα πάντα ώστε να τροφοδοτείται το «αντίπαλο δέος» με οπαδούς κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης. Το «μεταναστευτικό» δεν έχει αναγορευτεί τυχαία ως το κορυφαίο ταμπού μιας αριστεράς, που ουσιαστικά αυτοαναγορεύεται ως ο πλέον συνεπής προστάτης των διαδικασιών, αλλά και των συνεπειών της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης σε κάθε επίπεδο.

Οι φορείς των αντιεξουσιαστικών (;) αντι-ρατσιστικών ασυναρτησίων, που πορεύονται σταθερά στην ίδια κατεύθυνση, παρ’ ότι προς «στιγμή» έδειξαν μια φανερή αμηχανία λόγω της έκρηξης της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής, στην συνέχεια, άλλο τόσο φανερά καθησυχασμένοι βλέποντας τον Συριζα να καπαρώνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζουν απτόητοι να διαλαλούν ότι κάθε τρίχα οποιουδήποτε μετανάστη είναι ιερή…

Με την υπόνοια και μόνο ότι έχουν απέναντί τους μια διαφορετική ανάλυση ή αντίληψη, με την υποψία και μόνο ότι η ιδεολογική καρικατούρα που υποστηρίζουν δια μανίας κινδυνεύει, δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν ή να βιάζουν κατάφωρα μια κατά τα άλλα αδιάψευστη πραγματικότητα. Με την ίδια αφορμή δημαρχαίοι, τοπικοί άρχοντες, και εκκλησιαστικοί παράγοντες μπαίνουν ήδη σε μια «αγωνιστική» τροχιά ενάντια στην λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης των λεγόμενων λαθραίων αλλοδαπών με την αγαστή συνεργασία οργανωμένων χρυσαυγιτών.

Τα συμφέροντα βέβαια είναι ποικίλα. Διαφορετικά εκείνα της εκκλησίας, λόγου χάρη, που μπαίνει στο παιχνίδι σε πολλές περιπτώσεις διαπραγματευόμενη ιδιαίτερα δικά της συμφέροντα. Διαφορετικά εκείνα των τοπικών αρχόντων ή των θερμόαιμων εθνικιστών. Όσο για την χαμηλοβλεπούσα, αριστερά αρκείται για την ώρα στην επίδειξη μιας χαρακτηριστικής σωφροσύνης για το ζήτημα, άξια της κυβερνητικής της φορεσιάς, αιτούμενη χώρους με «αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης» για τους έγκλειστους.

Αυτή ακριβώς η σωφροσύνη μέλλεται να επιδειχθεί και στο «καυτό» μέτωπο της οικονομίας, καθώς ξεκινούν ήδη οι κινητοποιήσεις που συνοδεύουν την αναγγελία των συνεχιζόμενων εθνοσωτήριων μέτρων, που επιβάλλει η έξω-τρόικα και εκτελεί η μέσα-τρόικα. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η σύρραξη δια αντιπροσώπων είναι μια χιλιοδοκιμασμένη συνταγή στην ιστορία της κυριαρχίας. Αυτή η συνταγή, όπως περιγράψαμε προηγουμένως, δοκιμάζεται στην περίπτωση των στρατοπέδων κράτησης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, αυτή ακριβώς η μέθοδος χαρακτηρίζει και την εμπόλεμη σύρραξη στην Συρία. Όπου και αν εφαρμόζεται αποδεικνύει ότι αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα αποκλειστικός ζωτικός χώρος για κάποια συμφέροντα. Ο ανταγωνισμός απλά θα είναι σκληρότερος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και οι ενδοιασμοί για τα μέσα που χρησιμοποιούνται απλά πολυτέλεια.

Στο ερώτημα, λοιπόν, από ποιο μετερίζι θα αντιταχθούν οι αναρχικοί αυτήν την περίοδο στους εξουσιαστικούς σχεδιασμούς, οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι όχι απλά προσεκτικές, αλλά ιδιαίτερα μελετημένες. Ούτως ή άλλως τα περιθώρια για «λάθη» δεν έχουν απλά στενέψει, έχουν σχεδόν εξαλειφθεί…

Καλό φθινόπωρο, σύντροφοι…

Σεπτέμβριος 2012

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Είναι αρετή η σιωπή;

Συνελεύσεις, κοινωνία και Δημοκρατία (Μέρος Β΄)

Η Μηχανή στα κεφάλια μας (Μέρος Α΄)

Η μαγεία στις ανθρώπινες κοινωνίες και ο ορθολογισμός ως εργαλείο κρατικής καταστολής

Μια αιματηρή πορεία του Ε.Λ.Α.Σ.

Το Μεταναστευτικό Ζήτημα, Δουβλίνο 3

 

Τρόποι επικοινωνίας

•           προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο) - ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Θεσσαλονίκης: Δελμούζου 3

•           ταχυδρομικά: Τ.Θ. 30658, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ

•           τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

•           ηλεκτρονικά: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Συνδρομές

•           Εσωτερικού (για 10 φύλλα): 20 ευρώ

•           Ευρώπης (για 10 φύλλα): 30 ευρώ

Last Updated on Tuesday, 09 October 2012 23:44
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.