{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

Ξεκινά ο Β΄ κύκλος συζητήσεων της Αναρχικής Αρχειοθήκης PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 01 October 2013 23:38
NO TRANSLATION AVAILABLE

AFISA-KYKLOU-B

 

Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον Α΄ κύκλο συζητήσεων, θεωρούμε απαραίτητη μία επισήμανση: υπάρχει μία ποικιλία και πληθώρα θεμάτων που είναι αναγκαίο να συζητηθούν, αλλά ο εκ των προτέρων προγραμματισμός τους δεν μπορεί να μείνει αμετακίνητος. Οι προγραμματισμοί εμποδίζονται, σε πολλές περιπτώσεις, από την «εκρηκτική» διάσταση που αποκτούν με τεχνητό ή μη τρόπο διάφορα γεγονότα.

Έτσι και σ' αυτή την περίπτωση, τα δύο πρώτα θέματα του Β΄ Κύκλου συζήτησης της αναρχικής αρχειοθήκης Αθήνας «προσαρμόστηκαν» στην απαίτηση των καιρών. Μια απαίτηση επιτακτική παρ' όλο που το ζήτημα του φασισμού και του αντιφασισμού ταλανίζει επί δεκαετίες τους ανθρώπους που αγωνίζονται. Κι όμως, οι κύκλοι των λόγων και των πρακτικών επαναλαμβάνονται σε επίπεδη βάση χωρίς κανενός είδους εξέλιξη στη σκέψη, στην κατανόηση και την αντιμετώπιση αυτής της πολυσύνθετης λέξεως φασισμός από την αναρχική σκοπιά και σύμφωνα με την τρέχουσα πραγματικότητα.

Παραμένει ένα πρόβλημα η σύγχυση που μπορεί να επιφέρει μια λέξη τόσο βεβαρυμμένη, αλλά και σε αρκετά σημεία ανεξιχνίαστη μολονότι είναι συχνή η χρήση της στην καθημερινή συζήτηση, είτε συμβαίνουν μεγάλα τηλεοπτικά –και όχι μόνον– συμβάντα είτε η πολιτική και κοινωνική ζωή κινείται σε χαμηλούς ή υποτονικούς ρυθμούς.

Παρά το ότι τα χρονίζοντα ζητήματα γίνονται τρέχοντα, η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και στερεοτύπων, αναμασημένων θεωριών και πολιτικοποιημένων ιδεών, πεισματικά και αδιάλειπτα «επιτίθεται» σε κάθε προσπάθεια ελεύθερης σκέψης, διαστρεβλώνοντας έννοιες, ισοπεδώνοντας τις διαφορές και αλλοτριώνοντας τη σκέψη και την δράση όσων επιθυμούν να αγωνιστούν για ένα ουσιαστικά ελεύθερο και ανεξούσιο κόσμο.

Πάντως, αυτή η κατάσταση δεν έχει σχέση μόνο με την εξουσία και τους παραδοσιακούς φορείς των ιδεών της και της πολιτικής της, αλλά και με την γενικότερη στάση και δογματική του αναρχισμού. Όλα αυτά και πολλά ακόμη, μας κάνουν να σκεφτούμε ακόμα περισσότερο και να κατανοήσουμε το πόσο απαραίτητη είναι η ανάγκη αποσαφήνισης λέξεων, απόψεων και ιδεών και να μας ωθήσει να επιμείνουμε στο να γίνουν πολλές προσπάθειες ακόμη, ώστε να βγουν στην επιφάνεια αλήθειες, που έχουν χαθεί μέσα στον κυκεώνα του σκοταδισμού που ονομάζεται πολιτική.

Οι αποσαφηνίσεις εννοιών δεν είναι μία φιλολογική ή φιλοσοφική εργασία κάποιων σχολαστικών. Αυτό είναι ένα πρόσχημα με το οποίο ορισμένοι φροντίζουν κατά καιρούς να δαιμονοποιούν κάθε συζήτηση που δεν εξυπηρετεί την πολιτική, στο όνομα της δήθεν άχρηστης ενασχόλησης. Βεβαίως, εδώ ανακύπτουν διάφορα ζητήματα στα οποία καλό θα είναι να μην επεκταθούμε, επί του παρόντος. Απλά να επισημάνουμε, πως η φιλοσοφία δεν προέρχεται από το πουθενά, αλλά από την βαθειά γνώση της ζωής, των ανθρώπων, των κοινωνιών και των κοινοτήτων, της φύσης γενικότερα, αλλά και όσων στοιχείων συνδέονται με ουσιαστικές καταστάσεις που αφορούν όσα προαναφέρθηκαν.

Μετά το θέμα του φασισμού και του αντιφασισμού, η επόμενη συζήτηση αφορά την διερεύνηση της «κατάστασης» των λεγόμενων αντιμνημονιακών αγώνων.

 

Έτσι, ο Β΄ κύκλος συζητήσεων ξεκινά

την Πέμπτη 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο Πολυτεχνείο στις 6:30, στο κτίριο Γκίνη, με θέμα: «Φασισμός - Αντιφασισμός και κρατικές επιδιώξεις στην τρέχουσα περίοδο» και συνεχίζεται

 

την Τρίτη 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, με θέμα: «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Τέλος, προχώρημα, ή αρχή μιας περιόδου;»

Πριν από κάθε συζήτηση θα προηγηθεί προβολή βίντεο.

 

Κείμενο σχετικά με τον Α΄ κύκλο συζητήσεων υπάρχει ΕΔΩ

Last Updated on Wednesday, 02 October 2013 00:45
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.