Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΜΑΗΣ 1886 - ΜΑΗΣ 2006 PDF Εκτύπωση E-mail

Το πάθος για τη λευτεριά παραμένει άσβηστο
όπως οι φλόγες της εξέγερσης και της κοινωνικής επανάστασης

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα οι αναρχικοί που ύψωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν τη ζωή τους ή φυλακίστηκαν πριν από 120 χρόνια, μετά την άγρια επίθεση των μπάτσων και την δίκαιη ανταπάντηση των αναρχικών και των εργατών που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση της 4ης Μάη 1886 στην πλατεία Χεϋμάρκετ.
Η βόμβα που σκότωσε 7 μπάτσους και τραυμάτισε άλλους 59, ήταν η έκρηξη της οργής των χιλιάδων ανθρώπων που πέθαιναν από τις σφαίρες των μπάτσων και των μπράβων των αφεντικών, γιατί ζητώντας τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους αρνούνταν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τους όρους καταπίεσης και εκμετάλλευσης: «Μολονότι περιμένουμε ελάχιστα από την καθιέρωση του οκταώρου, υποσχόμαστε με πίστη να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας...», τονίζεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Κεντρικού Συνδικάτου, τον Οκτώβρη του 1885, που περιλαμβάνει 22 συνδικάτα (ανάμεσά τους και τα 11 μεγαλύτερα). Η απόφαση καταλήγει: «Η πολεμική μας κραυγή είναι: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ!».
Στα χρόνια που πέρασαν η διαρκής προσπάθεια των κρατών και των εξουσιαστών ήταν πώς να συντριβεί το πνεύμα ανυπακοής και εξέγερσης, η επαναστατική και απελευθερωτική διάθεση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Χρειάστηκαν να κατασκευαστούν τα σοσιαλιστικά και τα κομμουνιστικά κόμματα, να γίνουν δυο μεγάλες ανθρωποσφαγές σε παγκόσμια κλίμακα, να εξοντωθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε «αποτυχημένες» ή «ξεστρατισμένες» επαναστάσεις, να δοθούν «δικαιώματα», να αποζημιωθούν οι ειδικοί της πολιτικής και εργατικής εκπροσώπησης, όχι για να ξεπουλήσουν τους αγώνες (όπως συνηθίζουν να μας παρουσιάζουν τα πράγματα), αλλά για να κάνουν πιο μεθοδική την προσπάθεια ένταξης του κόσμου μέσα στο σύστημα της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης.
Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, κομματικές παρατάξεις, συνδικάτα και συνομοσπονδίες, κυβερνητικές και «α-κυβέρνητες» οργανώσεις, χώροι και παραμάγαζα, όλα στην υπηρεσία του σκοπού: ΝΑ ΑΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΠΝΕΥΜΑ. Από όλους τους παραστάτες της εξουσίας προβάλλεται με λόγια και πράξεις η «αναγκαιότητα» της υποταγής, μία επιμονή στο να αποδεχθούν οι καταπιεσμένοι τη δουλεία και να διαπραγματεύονται απλά τους όρους της (όπως μισθολογικές αυξήσεις, συνθήκες εργασίας, συνταξιοδότηση κλπ) και μάλιστα δια μέσου των εντεταλμένων εκπροσώπων, που έχουν την έγκριση του κράτους και των αφεντικών.
Ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος προσπαθειών της κυριαρχίας ξεκίνησε, ώστε να πετύχει την υποταγή των ανθρώπων και να επαναφέρει τις συνθήκες διαβίωσης και καταπίεσης στην προ δυο αιώνων κατάσταση. Μετά την επανένωση των δύο μπλοκ κυριαρχίας (Δυτικού και Ανατολικού) οι εξουσιαστές πιστεύουν πως έχουν κατορθώσει να ατονήσουν το ανθρώπινο πάθος για κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Έχουν λοιπόν εξαπολύσει μια καθολική επίθεση. Σημαία τους και πάλι η «αντι»τρομοκρατική εκστρατεία. Το 1901 στόχος αυτής της εκστρατείας ήταν οι αναρχικοί, εκατό ακριβώς χρόνια αργότερα προστέθηκε η λεγόμενη ισλαμική τρομοκρατία, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους, σ’ Ασία, Αφρική και αλλού, αντιτάσσονται στα σχέδια της παγκοσμιοποιημένης κυριαρχίας.
Εκατόν είκοσι χρόνια από την άγρια αντιπαράθεση αναρχικών και εργατών με το κράτος και τις συμμορίες του στο Σικάγο, δεν γιορτάζουμε για τους νεκρούς, για τους ανθρώπους που έδωσαν την ύπαρξή τους για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.
Γιορτάζουμε την διατήρηση του ανυπότακτου πνεύματος της εξέγερσης και του πάθους για την λευτεριά, που δεν κατάφεραν μετά από τόσες προσπάθειες να ξεριζώσουν οι εξουσιαστές.
Από την εξέγερση των σκλάβων με το Σπάρτακο, μέχρι την Παρισινή Κομμούνα και από το Σικάγο μέχρι σήμερα, ο αγώνας ενάντια σε κράτη και αφεντικά, σε κάθε μορφής χειραγώγηση, καταπίεση κι εκμετάλλευση συνεχίζεται ΒΙΑΙΑ, ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΑ, ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΑ.  

Διαρκής αγώνας για ΖΩΗ κι όχι για ψίχουλα ψωμί

Για την πανανθρώπινη ελευθερία και την ΑΝΑΡΧΙΑ.

Συσπείρωση Αναρχικών και συντρόφισσες/οι
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.