Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 161 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 15:29

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 161ο φύλλο (Ιούνιος 2016)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

 

diadromi-161i

 

 

Σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, από την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

 

Το προλογικό σημείωμα αυτού του φύλλου έχει ως ακολούθως:

 

Η γνώση του «σκοπού της ιστορίας» σύμφωνα με τους αριστερούς, όχι μόνο υφίσταται σαν τέτοια, αλλά αποτελεί ιδεολογικό σκεύος του οποίου, όπως υποστηρίζουν, τυγχάνουν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες. Παρ’ όλα αυτά η πληθωρική, όπως αυτοπαρουσιάζεται αριστερά όσον αφορά τις «ενορατικές» ικανότητές της, εμφανίζεται ξάφνου να έχει χάσει την φόρμα της και να ομολογεί τα γνωστά περί αυταπατών. Αυταπάτες στις οποίες υποτίθεται ότι οφείλεται ο «διασυρμός» της ή άλλως ο «ξεπεσμός» στις λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις.

 

 

Εν ολίγοις, τα αναγνωρισμένα ως ιστορικά «λάθη», όπως η συμφωνία της Βάρκιζας, η διαπόμπευση των διαφωνούντων ως «εχθρών του λαού», «χαφιέδων» και «προβοκατόρων», αλλά και η παραδειγματική εξόντωσή τους, και αργότερα η συγκυβέρνηση με την δεξιά το 1989 και η συμμετοχή στην Οικουμενική το 1990, βρίσκουν τώρα την φυσική τους συνέχεια στις «αυταπάτες».

 

 

Η αλήθεια, βέβαια, βρίσκεται έτη φωτός μακριά, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να χαθεί κάτι το οποίο δεν υπήρχε ποτέ. Μ’ άλλα λόγια δεν χάθηκε κάποιο ανύπαρκτο ούτως ή άλλως «χάρισμα», αλλά αποκαλύπτεται σ’ όλο το μεγαλείο η πραγματική «αποστολή» της. Άνθρακας ο αριστερός θησαυρός, άνθρακες και οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, άνθρακας και το ηθικό πλεονέκτημα, που αποδείχθηκε απλά το ιδανικότερο πρόσχημα, άφαντη και η είσοδος των μαζών στο προσκήνιο με άξονα την «ταξική πάλη».

 

 

Η παραδοχή, λοιπόν, των καθοριστικών «αυταπατών» δεν αποτελεί κάποιου είδους δικαιολογία και υπόσχεση για επιστροφή στο «ίσιο δρόμο», αλλά σινιάλο με πολλούς αποδέκτες ότι θα ακολουθηθούν όλοι οι προσφερόμενοι ρεαλιστικοί δρόμοι. Αυτή την φορά χωρίς «αυταπάτες». Οι νέες(;) λέξεις, στόχοι και αξίες της αριστεράς στην εξουσία αφορούν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, την πολιτική ωριμότητα, την κατάληψη του κράτους, την παραμονή πάση θυσία στην εξουσία, τον έλεγχο των ΜΜΕ και την αλληλοκάλυψη με την λεγόμενη διαπλοκή. Η «νέα» κατάσταση και τα «νέα» καθήκοντα της αριστεράς, ως εκ τούτου, έχουν ήδη σχεδόν ξοδέψει το περίφημο πολιτικό κεφάλαιο, που διέθετε και κουβαλούσε ιστορικά ελέω διώξεων από την δεξιά.

 

Το πρόβλημα μεγάλο και το γνωρίζουν οι αριστεροί μέσα και έξω από την κυβέρνηση. Οι κινηματικοί χώροι δεν παρακμάζουν απλά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσωδία τους, που δύσκολα κρύβεται, ήδη είναι ανυπόφορη και σε πλήρη αντιστοιχία με την πρόσδεση και εξάρτησή τους με την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση. Η συνεννόηση και η συμπόρευση σε πολλά επίπεδα με το ΚΚΕ, δεν μπορεί να κρυφθεί όσο φιλότιμες προσπάθειες και να κάνει το τελευταίο, που επίσης γνωρίζει ότι δύσκολα θα οδηγηθεί στο μαντρί του ικανοποιητικός αριθμός απολωλότων προβάτων και δυσαρεστημένων με την αριστερή μνημονιακή στροφή των πάλαι ποτέ συντρόφων και συνοδοιπόρων. Η πλήρης αδυναμία, πλέον, να αναπτυχθούν οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι διεκδικητικοί αγώνες φαίνεται να διευκολύνει τους τωρινούς διαχειριστές των μόνων κρατικών υποθέσεων, που έχουν στα χέρια τους (και αυτό σχετικό είναι) δηλαδή την καταστολή και την συλλογή φόρων. Μόνο που αυτή ακριβώς η αδυναμία μπορεί σύντομα να αποδειχθεί ευκαιρία αφού εκτός των άλλων αποτελούσαν (οι διεκδικητικοί κοινωνικοί αγώνες), το προνομιακό πεδίο συναλλαγής με την εργοδοσία, τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και κατοχύρωσης της αγωνιστικής συνέχειας για την αριστερά…

Ιούνιος 2016

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ…

Οι ισλαμιστές του σήμερα στο ρόλο των κομμουνιστών του χθες

ΡΙΤΣΩΝΑ: H Εργολαβία και οι σύγχρονοι «ανθρωποφύλακες»

Ο φωτισμένος υπηρέτης  της Ανθρωπότητος Νίκολα Τέσλα

Μικρή εἰσαγωγή στήν σημασία τῆς γλώσσης

Βιβλιοδιαδρομές

Ποντικολογίες… εξ ύπνου

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Τ.Θ. 30658, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά:diadromi@anarchy.gr

 

Συνδρομές

Εσωτερικού(για 10 φύλλα): 20 ευρώ

 Ευρώπης(για 10 φύλλα): 30 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 15:40
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.