{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 164 PDF Print E-mail
Friday, 30 September 2016 19:25
NO TRANSLATION AVAILABLE

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 164ο φύλλο (Οκτώβριος 2016)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-164i

 

Σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, από την Παρασκευή 30η Σεπτεμβρίου 2016

 

Το προλογικό σημείωμα αυτού του φύλλου έχει ως ακολούθως:

Οι τελευταίες εξελίξεις στην θεατρική παράσταση με τον τίτλο «η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση πολεμάει μέχρις εσχάτων την διαπλοκή», παρ’ ότι δεν προσφέρουν την παραμικρή έκπληξη ή τέρψη στο λιγοστό φιλοθέαμον κοινό, είναι παρ’ όλα αυτά αρκούντως διδακτικές. Οι εξουσιαστικές μερίδες, που εμπλέκονται ανοικτά ή με σκιώδη τρόπο, είναι πλέον φανερό ότι παρά τις πολεμικές ιαχές, που παράγουν για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αφελών ή αδαών ανθρώπων, βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπόθητο για όλες τις πλευρές συμβιβασμό. Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακριβώς, επειδή η παρωδία της κλιμάκωσης της σύγκρουσης που απολαύσαμε, ανήκει ήδη στο παρελθόν έστω και αν εκδηλωθούν, για το θεαθήναι, ορισμένες υποτροπές ώστε να διατηρηθεί το «ψυχροπολεμικό κλίμα».

Τα τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που διευθετούνται, βρίσκονται και θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του διεθνούς παράγοντα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυμητή ροή των πραγμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι οι εντολοδότες της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης αποτελούν και τους εγγυητές της συνολικής διαδικασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και επειδή το παιχνίδι, όπως πάντα, παίζεται σ’ ολόκληρη την σκακιέρα και όχι σε ένα μικρό της τμήμα, δεν υπήρξε, όπως αποδείχθηκε πλέον περίτρανα, ουδεμία αμετάκλητη δέσμευση για «σύγκρουση δίχως όρια». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές δεν ήταν διατεθειμένες να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους για να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν την θέση τους ανάμεσα στην λυκοπαρέα. Οι υπαναχωρήσεις από προηγούμενες διεκδικήσεις, είτε σχεδιασμένες εξ αρχής είτε προβλεπόμενες ως εναλλακτική κίνηση, πραγματοποιούνται φυσικά με το αζημίωτο. Πρόκειται για την λεγόμενη μη ειδική αποζημίωση, κατά τους ειδικούς της εξουσίας, στην διευθέτηση και στην διαμεσολάβηση, η οποία η οποία δεν έχει σχέση με το ακριβές ή αλλοιώς συμβατικά υπολογίσιμο κόστος που προκαλείται στον εμπλεκόμενο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις σημασία έχει τι είναι αυτό το οποίο προσφέρεται στον εμπλεκόμενο και τι αξία έχει για εκείνον.

Σημασία, όμως, έχει και κάτι ακόμη. Μια μη φανερή συμφωνία, μια συμφωνία περί μεταβίβασης οφέλους για να ευοδωθεί, εκτός των άλλων, πρέπει να διατηρηθεί μυστική από τους πολλούς για ορισμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, οι ξεχωριστές πράξεις εκείνων που εμπλέκονται σ’ αυτήν να απομακρυνθούν χρονικά, έτσι ώστε οποιοσδήποτε μη μυημένος παρατηρητής να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί με ποιο τρόπο συνδέονται. Αυτή, λοιπόν, η καθυστέρηση καλύπτει τα ίχνη, καθιστά «ακατανόητες» τις εκδηλώσεις αλληλοϋποστήριξης, αφού το όφελος δεν είναι ορατό. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται κατά κόρον κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από διάφορα κράτη και σε διάφορα ζητήματα. Ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα εφαρμογής της τεχνικής αυτής, δηλαδή μυστικής συμφωνίας που τέθηκε σε εφαρμογή καθυστερημένα, ήταν η μη φανερή δέσμευση των ΗΠΑ το 1962 να αποσύρουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία στην περίφημη πυραυλική κρίση της Κούβας τέσσερις μήνες αργότερα από την αντίστοιχη απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε το πολιτικό κόστος και όχι μόνο, μέσω μιας υπόσχεσης-εγγύησης που τηρήθηκε αργότερα. Οι συμφωνίες, λοιπόν, ανάμεσα στους εξουσιαστές απαιτούν τις κατάλληλες γέφυρες, αλλά και τους γεφυροποιούς οι οποίοι οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά και εν γένει εφόδια, όπως λόγου χάρη η συλλογή χρήσιμων πληροφοριών. Και, οι «χρήσιμες» πληροφορίες είναι πάντα περιζήτητες, επειδή πολύ απλά οδηγούν πιο εύκολα και στις πιο «χρήσιμες» λύσεις. Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο ωραίο να επικαλείσαι «χρήσιμες» λύσεις παρά να μιλάς ωμά για εκβιασμό…

Οκτώβριος 2016

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

Η «ΚΡΙΣΗ» ΩΣ «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Treushandstadt: Όταν η Δυτική Γερμανία εκποιούσε την Ανατολική

Ο ρόλος των ολοκληρωτικών καθεστώτων στον Ισπανικό Εμφύλιο

Η εκδήλωση-συζήτηση της 20ης Σεπτεμβρίου

Βιβλιοδιαδρομές: Κάτσε καλά Γεράσιμε…

Η τραγωδία είναι πιο χυδαία από τη φαρσοκωμωδία

Γλωσσική ὑποκατάστασις καί νοηματική ὑποβάθμισις

Παγκόσμιος καπιταλισμός ή τοπικός σχεδιασμός; (Μέρος Β΄)

Συμβουλές στους Αναρχικούς Συντρόφους μου, του Elisée Reclus, 1901

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Τ.Θ. 30658, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά:diadromi@anarchy.gr

Συνδρομές

Εσωτερικού(για 10 φύλλα): 20 ευρώ

 Ευρώπης(για 10 φύλλα): 30 ευρώ

Last Updated on Friday, 30 September 2016 19:40
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.