Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 170 PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 01 Απρίλιος 2017 17:52

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 170ο φύλλο (Απρίλιος 2017)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi170i

 

Σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, από την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

 

Το προλογικό σημείωμα αυτού του φύλλου έχει ως ακολούθως:

Οι αναρχικοί διαχρονικά διακρίνονταν και στις μέρες μας ακόμη περισσότερο, από την επιμονή τους να αντιμάχονται το σύνολο των εξουσιαστών δίχως να κάνουν εξαιρέσεις. Μ’ άλλα λόγια, σταθερά και με ειλικρίνεια, δεν υπερασπίζονται μια μερίδα εξουσιαστών, δεν στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα μια συγκεκριμένη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων απέναντι σε μιαν άλλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναρχικοί δεν κατανοούν ή δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις αντιθέσεις, τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται πολλές φορές ανάμεσα στις εξουσιαστικές μερίδες ή τα διαφορετικά συμφέροντα που αυτές εκφράζουν.

Οι ανεξαρτήτου ιδεολογικής προελεύσεως εξουσιαστές, βέβαια, από την πλευρά τους, φροντίζουν επιμελώς να τονίζουν εκείνες τις διαφορές μεταξύ τους, που θεωρούν ότι θα τους καταστήσουν ελκυστικότερους διαχειριστές και εκφραστές διαφόρων κοινωνικών συμφερόντων.

Ακριβώς, όμως, με την ίδια άνεση και σιγουριά ξεκαθαρίζουν ότι «Το κράτος έχει συνέχεια». Είναι μια διαβεβαίωση την οποία νιώθουν υποχρεωμένοι να παρέχουν με κάθε ευκαιρία όσοι κρατικοί ή κομματικοί αξιωματούχοι καλούνται να δώσουν διευκρινήσεις, όσον αφορά τις εγγυήσεις που είναι διατεθειμένοι να δώσουν ως διάδοχοι μιας προηγούμενης διαχείρισης.

Οι εγγυήσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες, ειδικά όταν μια καθεστωτική αλλαγή φαντάζει «επικίνδυνη», «επαναστατική» ή ακόμα «ανατρεπτική» σε σχέση με την προηγούμενη διαχείριση. Οι εγγυήσεις αυτές συνήθως δίνονται από τους «κατάλληλους» ανθρώπους και δίνονται με διάφορους τρόπους, θεσμικούς ή μη, φανερούς ή κεκαλυμμένους.

Μ’ άλλα λόγια, σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα, που λέγονται, αλλά δεν γίνονται. Βασικά προαπαιτούμενα, θα σχολιάσει κάποιος, οποιασδήποτε πολιτικής. Και δεν θα έχει άδικο.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου 1967 και ορισμένες πτυχές παραμένουν στην «σκιά» της αποδεκτής για την αριστερά άλλα και την δεξιά ιστοριογραφίας. Αυτή ακριβώς η «σκιά» δεν φωτίζεται γιατί ακόμα και μισό αιώνα αργότερα ο «μύθος» της μεταπολίτευσης πρέπει να μείνει ζωντανός. Το να «τονιστούν» ορισμένες «λεπτομέρειες» θα ζημίωνε τόσο την ευρύτερη αριστερά (συμπεριλαμβανομένου του Πασοκ), που σήμερα μάλιστα κυβερνά και πάλι όσο και την δεξιά. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν «ράμματα για τις γούνες» όλων, αριστερών και δεξιών. Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, να καταλάβει κάποιος ότι η σιωπή και οι βολικές αναγνώσεις της «ιστορίας» ικανοποιούν την διατήρηση της μεταπολιτευτικής ή της λεγόμενης νεομεταπολιτευτικής τάξης πραγμάτων.

Σε μια επιστολή που έστειλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο την 4η Σεπτεμβρίου 1967, λίγους δηλαδή μήνες μετά την επιβολή της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως», μεταξύ άλλων έγραφε:

«…το θέμα δεν είναι να επανέλθωμεν εις την ομαλότητα δια της αποτυχίας της Επαναστάσεως, αλλά δια της επιτυχίας της… Η Επανάστασις, άπαξ και εγένετο προσφέρει μίαν ευκαιρίαν ανασυντάξεως της ζωής του Έθνους […] διότι δεν σημαίνει βέβαια αποκατάσταση της ομαλότητος η επάνοδος εις την υφιστάμενην προ του Κινήματος κατάστασιν».

Ο Καραμανλής που επέστρεψε μετά βαΐων και κλάδων, τον Ιούλιο του 1974 για να «αποκαταστήσει την Δημοκρατία», όπως είναι γνωστό δεν είχε καμία αντίρρηση για την επιβολή της «επαναστάσεως», ούτε για τον χρόνο που αυτή επιβλήθηκε. Αντιρρήσεις είχε μόνο για την χρονική της διάρκεια ή την σύνθεσή της, ενώ, επίσης, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που είχε προτείνει ανοικτά στον τότε Βασιλιά ήταν να εξασφαλιστούν «έκτακτες» εξουσίες σε μια νέα κυβέρνηση.

Στην «σκιά», όμως, παραμένουν και ορισμένες άλλες «πρωτοβουλίες» του «εθνάρχη» Καραμανλή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο Σ. Σουλτσμπέργκερ, ο άλλοτε αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ, Λάρρυ Νόρσταντ, τού ανέφερε ότι «την άνοιξη του 1967 όταν είχε πλέον αποστρατευθεί και έμενε στην Νέα Υόρκη, έλαβε μήνυμα από τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι και προσωρινά έκανε τις διακοπές του στο Νασσάου. Ο Καραμανλής ζήτησε επειγόντως να τον δεχθεί στο σπίτι του ο Νόρσταντ. Κατόπιν έφθασε αεροπορικώς μυστικά για μια ημέρα στην Νέα Υόρκη και ρώτησε τον Λάρρυ αν μπορεί να καταφέρει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν ένα Coupd’ Etat (πραξικόπημα) στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της ανοίξεως. Ο Νόρσταντ απέφυγε το θέμα, λέγοντας ότι πράγματι δεν μπορεί να αναμειχθεί σε τέτοιες υποθέσεις. Προφανώς, ο Καραμανλής αναφερόταν στο πραξικόπημα, που είχε σχεδιαστεί από μια ομάδα ελλήνων στρατηγών, οι οποίοι συνομωτούσαν, για να πάρουν την Εξουσία, εν ονόματι του Βασιλέως και να εγκαθιδρύσουν ένα ισχυρό συντηρητικό καθεστώς υπό τον Καραμανλή».

Το 1994 κυκλοφορεί το «Αρχείο» του Κων. Καραμανλή, όπου αναφέρεται (τόμος 6ος, σελ. 257 και επόμ.) ότι ο Κων. Καραμανλής, επιστρέφοντας από ιδιωτικό ταξίδι στις Μπαχάμες, παρέμεινε για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (25 Φεβρ. - 4 Μαρτίου 1967), όπου «και είχε σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ, τον πτέραρχο Νόρσταντ, παρεκάθησε σε γεύμα το οποίο δόθηκε προς τιμήν του από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Σάυρους Σουλτσμπέργκερ και παραβρέθηκε σε δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Γ. Γκαβά (...)». Επίσης, στο «Αρχείο» έχουν καταχωρηθεί επιστολές του Καραμανλή προς τον κ. Τσάτσο και οι απαντήσεις που έλαβε. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της απαντητικής επιστολής του Κ. Τσάτσου είναι το εξής (6ος τόμος, σελ. 219 και επόμ.):

«Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα: Πρώτον, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εισηγούμεθα -(λέω ..."γούμεθα", διότι ασπάζομαι –μαζί με μυριάδες άλλους– ανεπιφύλακτα τις σκέψεις σου). Εισηγούμεθα, λοιπόν, παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μίαν προσωρινήν δικτατορίαν -ίσως ενός έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν πρέπει να δουλευθεί από εκείνους που θα επωμιστούν την παρεκτροπήν και θα την κυρώσουν δι’ ενός δημοψηφίσματος. Δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».

Επτά χρόνια αργότερα, η επιστροφή του δημοκράτη Καραμανλή σφράγισε την δημοκρατική ομαλότητα από «πάσαν παρεκτροπήν»…

Απρίλιος 2017

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ 

 

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΜΑΝΗ: Φεβρουάριος-Ιούλιος 1834, ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ: Ιούλιος-Αύγουστος 1834

Μέρες της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη.Τα χρωματα της βιας (1941-1945)

Κρανίου τόπος ή, αλλοιώς, κομμουνιστική Καμπότζη

Ἡ διαδικασία φθορᾶς τῶν γλωσσῶν

Ο ρόλος της Wall Street στην Οκτωβριανή Επανάσταση: Μια ενδιαφέρουσα άποψη από τον Antony C. Sutton (Α΄ μέρος)

Νικολάι Ιβάνοβιτς Κιμπάλτσιτς: Εφευρέτης του πρώτου επανδρωμένου πυραύλου και επαναστάτης

Η σύντομη ζωή του αναρχικού Άντζελο Γκάλλι

Βρεφοδόχος, «Κρίση» και Πολιτική

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Τ.Θ. 30658, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Συνδρομές

Εσωτερικού(για 10 φύλλα): 20 ευρώ

Ευρώπης (για 10 φύλλα): 30 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 01 Απρίλιος 2017 18:11
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.