{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 176 PDF Print E-mail
Friday, 03 November 2017 22:09
NO TRANSLATION AVAILABLE

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 176ο φύλλο (Νοέμβριος 2017)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-176i

 

Σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Ως αντιεξέγερση, από θεωρητικούς και μη, περιγράφεται το σύνολο αφ’ ενός των στρατιωτικο-αστυνομικο-δικαστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται για την άμεση καταστολή των εξεγερμένων, την εκδίωξή τους από χώρους, που έχουν καταλάβει, αλλά και από τους δρόμους στους οποίους συγκρούονται ή κρατούν με οδοφράγματα, για την πραγματοποίηση συλλήψεων, και την φυλάκιση μικρότερου ή μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων, και αφ’ ετέρου την συντονισμένη και πολύπλευρη αντιμετώπιση της «παρέκκλισης», εκ μέρους των ΜΜΕ και κάθε πρόθυμου, θεσμικού και μη, υποστηρικτή του «νόμου και της τάξης», που διασαλεύθηκε.

Πριν ένα χρόνο περίπου, η ιστοσελίδα TheIntercept δημοσιοποίησε ένα πεντάλεπτο βίντεο εκπαίδευσης του αμερικανού Πενταγώνου υπό τον τίτλο «Megacities: Urban Future, the Emerging Complexity», στο οποίο εκτιμάται πως η μεγαλύτερη πρόκληση, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όχι πολλά χρόνια από σήμερα, σε έναν κόσμο, που πλήττεται από τις «ακραίες» ανισότητες, την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, τον υπερπληθυσμό, την πολιτική αστάθεια κ.ά., θα είναι οι συγκρούσεις σε αστικά περιβάλλοντα –σε «mega cities», γιγαντιαίες πόλεις, που περιγράφονται ως «αστικές ζούγκλες».

Το συγκεκριμένο βίντεο χρησιμοποιήθηκε στο Joint Special Operations University του αμερικανικού Πενταγώνου, σχολή όπου μέλη των Ειδικών Δυνάμεων λαμβάνουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε θέματα, όπως ο ανορθόδοξος πόλεμος, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η προσαρμογή στα δεδομένα ξένων κοινωνιών κ.α. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το ότι μεταξύ των εικόνων, που εμφανίζονται στο βίντεο, υπάρχουν και εικόνες από ταραχές και επεισόδια των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς υπηρέτης, κοινωνός και μέτοχος των εξουσιαστικών αναγκών και σχεδιασμών έχει την αυταπάτη ότι το «πρόβλημα» λύνεται μόνο μέσω της στρατιωτικής ή αστυνομικής επιβολής και ισχύος.

Οι εξεγέρσεις ξεσπούν πολλές φορές «απρόοπτα» και άλλοτε «ώριμες» όσο ποτέ εμφανίζονται σαν τυφώνας, που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του: βεβαιότητες, κινηματικές ορθότητες, κομματικές λογικές και πειθαρχήσεις τυπικές ή άτυπες, εξουσιαστικούς σχεδιασμούς, κοινωνικά πρότυπα και ρυθμίσεις κ.ά.

Οι εξουσιαστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι προτιμότερο να προλαβαίνουν την εκδήλωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως άλλοτε έχει δείξει και η εμπειρία του Νοέμβρη του 1973, και αφού καθίσταται αδύνατον να αποτραπούν, επιλέγεται ο δρόμος του ελέγχου, της διάβρωσης τους, την αλλοίωσης των πηγαίων και επικίνδυνων για τα κόμματα, την πολιτική, και το κίνημα, χαρακτηριστικών τους, της απομόνωσης και της κατασυκοφάντησης των «ύποπτων στοιχείων», κάθε «προβοκάτορα» που στέκεται εμπόδιο.

Η αντιεξέγερση, λοιπόν, είτε σαν διαδικασία είτε σαν τεχνική, είναι πολυεπίπεδη. Οι τεχνικοί της εξουσίας γνωρίζουν, επίσης πολύ καλά, ότι αφού δεν μπορούν να εμποδίσουν την ύπαρξη ανατρεπτικών διεργασιών, μπορούν διεισδύοντας (με κάθε τρόπο) να τις αποδυναμώσουν, να τις εκτρέψουν σε κατευθύνσεις, που εκείνοι επιθυμούν.

Η αντιμετώπιση αυτής, ακριβώς, της διάστασης της καταστολής είναι δύσκολη έως αδύνατη, όταν εκλείπει και αυτή ακόμη η στοιχειώδης κατανόηση μιας συνεχούς απελευθερωτικής διεργασίας, των αναρχικών ιδεών, που την εμπλουτίζουν, αλλά και εμπλουτίζονται απ’ αυτήν, και ακόμη της ουσιαστικής καθαρότητας αυτών των ιδεών που πολεμούν την πολιτική, την αριστερά, τα κόμματα και κάθε μορφής εξουσία δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Νοέμβριος 2017

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΙΠΡΑ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ…

Βιβλιοδιαδρομές: ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΠΕΡΙ «ΑΝΟΜΙΑΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ «ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ»…

Έμφυλες Ταυτότητες του Κράτους (Μέρος Α΄)

Τα πουλιά βλέπουν τον κόσμο με τα φτερά τους...

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Η ανεξαρτησία των ψευδαισθήσεων

Διαδρομές μνήμης: Λεβ Τσερνίι, Φιοντόρ Μοτσάνοφκι

Ρωσία 1917. Το πραξικόπημα των μπολσεβίκων και τα ψεύδη των κομμουνιστών

ΠΟΝΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ...ΕΞ ΥΠΝΟΥ

 

 

Τρόποι επικοινωνίας

 προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

 ταχυδρομικά: Τ.Θ. 30658, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ

 τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

 ηλεκτρονικά: diadromi@anarchy.gr

 

Συνδρομές

Εσωτερικού (για 10 φύλλα): 20 ευρώ

Ευρώπης (για 10 φύλλα): 30 ευρώ

Last Updated on Friday, 03 November 2017 22:30
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.