Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 185 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2018 22:17

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 185ο φύλλο (Σεπτέμβριος 2018)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-185i

 

Σε περίπτερα της Αθήνας και σε χώρους διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, από την Παρασκευή 31η Αυγούστου 2018

 

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Αν ανατρέξουμε, έστω με προχειρότητα, στην περίοδο, που μεσολάβησε από την παράδοση της εξουσιαστικής διαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης Καραμανλή στο Πασοκ του Γ. Παπανδρέου μέχρι σήμερα μπορούμε να οδηγηθούμε σε ορισμένα συνολικά συμπεράσματα, όχι μόνο για την λεγόμενη μνημονιακή περίοδο, αλλά συνολικότερα.

Η σύντομη αλληλοδιαδοχή, η αγαστή συνεργασία, η αλληλοσυμπλήρωση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών, η εκλογική συντριβή του Πασοκ και η ενίσχυση του «νέου» Συριζα και της Χρυσής Αυγής, η κατασκευή νέων κομμάτων τύπου Ποταμιού ή ΑΝΕΛ και η είσοδος στην βουλή της Ένωσης Κεντρώων του κάποτε γραφικού Β. Λεβέντη χαρακτηρίστηκαν εν πολλοίς σημεία των μνημονιακών καιρών. Αρκετοί, μάλιστα, είχαν προβλέψει ότι τούτη η «κρίση» θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις.

Μόνο που την σταθεροποίηση την πρόσφερε η κομμουνιστική διαχείριση της «κρίσης».

Ήταν οι κομμουνιστές του Συριζα, που συγκυβερνώντες με τους ΑΝΕΛ, κόμμα της λεγόμενης σκληρής δεξιάς πρόσφεραν την περιζήτητη «ομαλότητα», απαραίτητο όρο για να επικυρωθούν οι καταστροφικές συνέπειες για τα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας των νέων όρων επιβολής. Αυτό ακριβώς το στοιχείο παρ’ όλη την αδιαμφισβήτητη και εντονότατη, πλέον, κοινωνική αποστροφή που απολαμβάνουν είναι το διαβατήριό τους για την «επόμενη ημέρα». Ο Τσίπρας σαν πρόσωπο αποτέλεσε την κατάλληλη μαριονέτα, που επέλεξε η λεγόμενη ιστορική κομμουνιστική ηγεσία του Συριζα. Οι δίαυλοι φανεροί ή κρυφοί με ενεργούς ή δήθεν αποστασιοποιημένους προύχοντες (Λαλιώτης κ.ά.) του Πασοκ παρέμεναν ενεργοί το ίδιο και με ισχυρά και ιστορικά τζάκια της δεξιάς (καραμανλικοί). Για τις κινηματικές άκρες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Εκπρόσωποι του κινήματος δεν συνδιαλέγονται απλά, αλλά έχουν πάρει ανοιχτά εξουσιαστικά πόστα και ανάλογες εξουσιαστικές ευθύνες.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι ήδη εδώ. Μονόδρομος. Ο τελικός σχεδιασμός, όπως προ πολλού έχουμε γράψει, είναι ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ χωρίς να αποκλείονται, το αντίθετο μάλιστα, και λοιποί πρόθυμοι να «συμβάλλουν σε μια εθνική προσπάθεια». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει ισχύοντος του εκλογικού νόμου, που προσφέρει 50 επί πλέον έδρες στο πρώτο κόμμα. Μόνο που η εκλογή νέου προέδρου της «Ελληνικής Μπανανίας» θα φέρει γρήγορα μια νέα εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα σ’ ένα χρονικό διάστημα στο οποίο, αυτά που ονομάζονται πολιτισμένα δανειακές υποχρεώσεις, θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο.

Και αυτές οι άτιμες οι αγορές είναι απαιτητικές.

Το εθνικό συμφέρον, λοιπόν, θα επιβάλλει τις εξελίξεις. Μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να καταναλώσουμε τις δήθεν πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους «δύο κόσμους», τις «διαχωριστικές γραμμές», να φάμε το κουτόχορτο περί ακροδεξιάς ατζέντας του Κυριάκου, ή να κληθούμε να μην ξεχάσουμε «τι σημαίνει δεξιά».

Όσον αφορά τους αναρχικούς θεωρούμε αυτονόητο, ότι δεν ξεχνούν, ούτε παραγνωρίζουν «τι σημαίνει αριστερά» είτε κομμουνιστική είτε μη. Θεωρούμε ακόμη ότι η επόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε περίτρανα ότι η κομμουνιστικές ήττες δεν είναι δικές μας ήττες, οι εκλογικές τους αγωνίες δεν είναι δικές μας, ότι από την πλευρά μας με ειλικρίνεια θα κινηθούμε ενάντια και σ’ αυτή την εκλογική φιέστα, την οποία μάλιστα θεωρούμε από τις χυδαιότερες εκείνων που έχουν προηγηθεί.

Πιστεύουμε, επίσης, ακράδαντα ότι το εξουσιαστικό σκοτάδι, που προσφέρει τόσο κυνικά, τόσο αλαζονικά, με τέτοια επίδειξη εξαχρείωσης η αριστερά και οι συνδαιτημόνες της, όχι μόνο δεν θα γίνει αποδεκτό ως όρος ζωής, αλλά η απάντηση θα έρθει σύντομα και θα είναι εκκωφαντική… Τα λόγια αυτά δεν απορρέουν από κάποιου είδους ανεδαφική αισιοδοξία. Αντίθετα, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η μεταβολή των συνθηκών επιβολής είναι τέτοιας έκτασης, και τέτοιου περιεχομένου, που η επιστροφή σε μια παραδοσιακή αγωνιστική κατάσταση εκ μέρους κοινωνικών κομματιών είναι σχεδόν αδύνατη. Η γραμμική ανάγνωση της ιστορίας άλλωστε δεν είναι απλά λανθασμένη, αλλά προσφέρει στην κάθε μορφής εξουσία την δυνατότητα να ενισχύεται από τις αδιέξοδες επιλογές στις οποίες οδηγεί. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Γιατί τίποτε ζωντανό και απελευθερωτικό δεν μπορεί να έρθει από καταστάσεις που έχουν πλέον κακοφορμίσει και μάλιστα σε ανυπόφορο βαθμό. Και ο νοών νοείτο…

Σεπτέμβριος 2018

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΗΡΩΕΣ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 2015...

Ὁρισμὸς καὶ γλῶσσα

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ «2» ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ...ΘΑΥΜΑ

ΤΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΨΟΧΕΡΟΒΟΛΟΥΣΑΣ»

Ινδιάνικοι μύθοι της δημιουργίας

ΠΟΝΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ...ΕΞ ΥΠΝΟΥ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ   (α΄μέρος)

ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΒΙΝΥΛΙΟ: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ

Πυρκαγιές, Πεύκα και διαμεσολάβηση

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2018 22:33
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.