{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 197 PDF Print E-mail
Friday, 04 October 2019 18:16
NO TRANSLATION AVAILABLE

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 197ο φύλλο (Οκτώβριος 2019)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-197

 

Από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

 

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Σε μια Έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης, που δημοσιεύθηκε το 2014, τονίζονται τα ακόλουθα όσον αφορά την «κλιματική αλλαγή»:

«Οι περισσότερες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή εκλαμβάνουν ως δεδομένο ότι οι μελλοντικές αλλαγές –εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας και συνέπειες όπως η άνοδος της θερμοκρασίας– θα συμβαίνουν αναλογικά. Μια δεδομένη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου θα οδηγεί σε μια ευθέως ανάλογη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ωστόσο στο γεωλογικό ιστορικό για το κλίμα καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες μια σχετικά μικρή μεταβολή σε μια παράμετρο του κλίματος οδηγεί σε απότομες μεταβολές σε ολόκληρο το σύστημα. Με άλλα λόγια, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από ένα όριο μπορεί να πυροδοτήσει απότομες, απρόβλεπτες και δυνητικά μη αναστρέψιμες μεταβολές, οι οποίες θα έχουν εκτεταμένες αποδιοργανωτικές και μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις. Στο σημείο αυτό, ακόμα κι αν δεν προσθέσουμε επιπλέον CO2 στην ατμόσφαιρα, δρομολογούνται δυνητικά αναπότρεπτες διαδικασίες. Θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε την κατάσταση με ένα αυτοκίνητο, που δεν λειτουργούν τα φρένα και το τιμόνι του, με αποτέλεσμα να μην είμαστε πλέον σε θέση να ελέγξουμε το πρόβλημα και τις συνέπειές του».

Εάν πάρουμε στα σοβαρά τις ως άνω επισημάνσεις, ο πλανήτης είναι ένα αυτοκίνητο που έχει βλάβη στα φρένα και το τιμόνι και το μόνο που μένει να διαπιστώσουμε σίγουρα με επώδυνο τρόπο είναι το μέγεθος των συνεπειών της επικείμενης αναπόδραστης σύγκρουσης, η οποία σαφώς θα καθοριστεί από την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Η ταχύτητα είναι υπολογίσιμη, είναι μικρή και διαχειρίσιμη όσον αφορά τα αποτελέσματά της ή είναι μεγάλη αλλά σταθερή ή διαρκώς αυξανόμενη και εντελώς ανεξέλεγκτη; Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος «κλιματική αλλαγή» από μόνος του αδυνατεί να περιγράψει την καταστροφή που, ήδη, έχει επέλθει αλλά και αυτή που επίκειται και οφείλεται στην όχι γενικά και αόριστα ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά στις δραστηριοποιήσεις των κάθε είδους συμμετόχων στο παγκόσμιο πλέγμα κυριαρχίας. Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι ιδιαίτερα λειτουργική όχι για να αποκρύψει το μερίδιο της ευθύνης, όποιο και αν είναι το μέγεθος του, κάθε μεμονωμένου ατόμου, αλλά για να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο μιας βαθύτερης κατανόησης του προβλήματος. Ειδικά σε μια «στιγμή», που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ τους πλήθος μαθητών, κινητοποιούνται έχοντας επίγνωση, όπως φαίνεται, ότι ο πλανήτης έχει ήδη αρχίσει να «σκοτεινιάζει».

Η επισήμανση αυτή ταιριάζει, πιστεύουμε, και με τα λόγια της Ρεμπέκα Τάρμπστον, εκτελεστικής διευθύντριας του Δικτύου Δράσης για τα Τροπικά δάση, κατά την οποία «πρέπει να θυμόμαστε ότι η πρόκληση της εποχής μας είναι μεγαλύτερη από την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να βλέπουμε πιο μακριά και σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό για το οποίο μιλάμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, είναι η ριζική αλλαγή όλων όσων έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη».

Φθάνει τα πνεύματα να είναι έτοιμα να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτής της ριζικής αλλαγής παραμερίζοντας πλήθος εμποδίων τα οποία δυστυχώς φαντάζουν ακόμη όπως ένα αμετακίνητο βουνό. Ένα βουνό, όμως, που μπορούμε να το μετακινήσουμε όλοι μαζί, φθάνει να το θελήσουμε χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Οκτώβριος 2019

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

 

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

Ασκήσεις Ενσωμάτωσης της Κινηματικής Εξουσίας ή αλλιώς Δύσκολοι καιροί για «πρίγκιπες»

Τὸ ΚΚΕ καὶ ἡ Μικρασιατικὴ Ἐκστρατεία

Βιβλιοδιαδρομές: α) Λερναίον Κράτος, β) Η Μάζα ως διάκοσμος

Το ατομικό και το συλλογικό: Το παράδειγμα της Apache Lozen

Μικρά και Μεγάλα

ΛΑΡΚΟ: τα «έργα» και τα «πάρεργα» στην Εύβοια

Η καταστροφή της φύσης

 

 

Τρόποι επικοινωνίας:

 

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

 

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

 

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

 

ηλεκτρονικά: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

 

Εσωτερικού: 20 ευρώ

 

Ευρώπης: 30 ευρώ

 

       

Last Updated on Friday, 04 October 2019 18:42
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.