{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 199 PDF Print E-mail
Saturday, 30 November 2019 17:58
NO TRANSLATION AVAILABLE

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 199ο φύλλο (Δεκέμβριος 2019)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-199i

 

Από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Εδώ και μερικούς μήνες αιματηρές εξεγέρσεις έχουν ξεσπάσει σε διαφορετικά σημεία στον πλανήτη, τα οδοφράγματα μοιάζουν να διασχίζουν τις διαφορετικές ηπείρους, από το Χιράκ στην Αλγερία και το Σουδάν, από εκεί στην Χιλή, την Κολομβία και το Παρίσι, στο Χονγκ Κονγκ, στο Ισημερινό, στην Καταλωνία και από εκεί στο Ιράν και στο Ιράκ, αλλά και στο Λίβανο και την Ταϊτή που βράζει.

Και όσο και αν η αφορμή σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει ασύμμετρη, μικρή και επουσιώδης, άλλο τόσο η λάβα της σύγκρουσης μοιάζει ασυγκράτητη και με ανεκτίμητες ακόμη συνέπειες για τους κυρίαρχους. Τίποτα δεν μοιάζει ίδιο με το παρελθόν και όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν ξεχάστηκε. Η συμμετοχή δεν είναι απλά αξιοπρόσεκτη αλλά κυριολεκτικά συγκλονιστική: Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σαντιάγο της Χιλής (25/10), στη Βαγδάτη του Ιράκ (30/10), στη Βηρυτό του Λιβάνου (20/10) ενώ 2 εκατομμύρια είχαν διαδηλώσει στο Χονγκ Κονγκ στις 16/6! Μισό εκατομμύριο στην Βαρκελώνη (18/10), εκατοντάδες χιλιάδες στο Εκουαδόρ, την Ινδονησία, την Αϊτή και αλλού με την αριστερά όπως συνήθως να μην ελέγχει διόλου τις κινητοποιήσεις.

Πολλές φορές οι ίδιες μάσκες θα καλύψουν τα πρόσωπα των εξεγερμένων που έχουν ξεσηκωθεί στην Χιλή και εκείνων που μάχονται στα οδοφράγματα που στήνονται στο Παρίσι ή στο Ιράν, όπου έχουμε εκατόμβη νεκρών. Ο χρόνος μοιάζει να συμπτύσσεται δίχως προηγούμενο, είναι η αρχή, η μέση ή το τέλος ενός ακόμα εξεγερσιακού πλανητικού «γύρου»;

Στο Χόνγκ Κόνγκ οι ανυποχώρητοι διαδηλωτές βρίσκονται απέναντι πλέον στο θηριώδες κινεζικό κράτος εδώ και τέσσερις μήνες, στην Χιλή η εξέγερση μετράει ήδη δεκάδες νεκρούς, ενώ στο Ιράκ ήδη οι δυνάμεις καταστολής ευθύνονται για μια εκατόμβη νεκρών και για τους 6.000 τραυματίες, στην Κολομβία ήδη έχουν καταγραφεί 155 δολοφονίες ηγετών των κοινωνικών κινημάτων, που δεν λένε να σιγάσουν από την αρχή του έτους με σκληρότατες οδομαχίες να διεξάγονται σε πόλεις όπως το Μεντεγίν, στον Ισημερινό μετά από 12 ημέρες διαρκών συγκρούσεων στους δρόμους του Κίτο ο απολογισμός των απωλειών από την πλευρά των εξεγερμένων είναι 7 νεκροί και πάνω από 1340 τραυματίες.

Σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ «τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των διαμαρτυριών αυξάνεται και φτάνει τα επίπεδα της δεκαετίας του ’60 και είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος από το 2009».

Θα θυμίσουμε, επίσης, ότι τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια μαθητές σ’ ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο και αν οι κυρίαρχοι γνωρίζουν ακόμη καλά τους τρόπους να εκτονώνουν παρόμοιες καταστάσεις η διάρκεια ορισμένων από τις παραπάνω εξεγέρσεις, αλλά και η «σύμπτωση» του ξεσπάσματος τους σε τόσο διαφορετικά σημεία του πλανήτη, αναδεικνύει και το μέγεθος της ανησυχίας τους.

Δεκέμβριος 2019

 

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ….

Το διήμερο της Αναρχικής Αρχειοθήκης στο ΕΜΠ 2019

Το δημοσιογραφικό bullying και η ιστορία μιας λεζάντας του Λαλιώτη

Βιβλιοδιαδρομές

Ο σπόρος του Θεού μέσα μας

Μικρά και Μεγάλα

Οι Αναρχικοί του Μιλάνο (1920-1942)

ΠΟΝΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ...ΕΞ ΥΠΝΟΥ

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Last Updated on Saturday, 30 November 2019 19:14
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.