{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 206 PDF Print E-mail
Saturday, 04 July 2020 15:02
NO TRANSLATION AVAILABLE

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 206ο φύλλο (Ιούλιος-Αύγουστος 2020)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-206i

 

Από την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

 

Το 2018, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change υπολόγισε ότι ο τουριστικός τομέας ήταν υπεύθυνος για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, κυρίως λόγω των αεροπορικών ταξιδιών. Τα δεινά, όμως, του μαζικού τουρισμού δεν έχουν τέλος: ηχορύπανση, κορεσμένες μεταφορές, απόβλητα στους δρόμους, πολυσύχναστες παραλίες, καταστροφή ολόκληρων περιοχών που ισοπεδώνονται στην κυριολεξία από εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες, συνεχής αποξένωση των κατοίκων από ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ ιδιαίτερη κουλτούρα κάθε τόπου, η δουλοπρέπεια προς τους πλούσιους τουρίστες, εξαφάνιση κάθε έννοια φιλοξενίας, ή αλληλεπίδρασης με τους ταξιδιώτες, που έχουν αντικατασταθεί από τους τουρίστες, πανάκριβα ενοίκια λόγω των πλατφόρμων, όπως η Airbn.

«Ο τουρίστας καταστρέφει αυτό που βρίσκει», έγραφε προφητικά ο συγγραφέας Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Όσο για τα προβαλλόμενα οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό, οι καταστροφικές συνέπειες της εξάρτησης, εκεί όπου (βλέπε το ελλαδικό κράτος) ο τουρισμός χαρακτηρίζεται σαν «βαριά βιομηχανία», έχουν παρουσιαστεί σε όλο τους το μεγαλείο με αφορμή τον κορωναϊό.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων ή διεθνών οίκων αξιολόγησης της παγκόσμιας οικονομίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο τρίμηνο για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία της χώρας του παγκόσμιου ηγέτη Κυριάκου Μητσοτάκη; Το χρέος γενικής κυβέρνησης αναμένεται πως θα αυξηθεί από το 174,7% του ΑΕΠ το 2019 στο 218,6% φέτος, για να επιστρέψει στο 187,5% το 2021.

Αναμένεται το ΑΕΠ να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% το 2020. Το σενάριο βάσης προβλέπει μια κάθετη πτώση στο Α΄ εξάμηνο του ’20 (35% σε σωρευτική βάση), που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη το Β΄ εξάμηνο του ’20, καθώς αρχίζει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό. Η καθίζηση συνδέεται, όπως είναι γνωστό, απόλυτα με την εξάρτηση από τον τουρισμό, αφού οι τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού.

Ο «εθνοσωτήρας» Μητσοτάκης, όμως, δεν φαίνεται να ανησυχεί. Τα «σκάνδαλα» ενός στην κυριολεξία παρηκμασμένου Συριζα θα ρυθμίσουν, όπως γίνεται παραδοσιακά σ’ αυτές τις περιπτώσεις και την πολιτική συναίνεση. Όσον αφορά τις κοινωνικές ταραχές, που τυχόν προκύψουν, η καταστολή θα παραμείνει το «φάρμακο» δια πάσαν νόσον. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός. Και το ξέρει. Τα μεγάλα αφεντικά θα τον στηρίξουν, εφ’ όσον δεν έχουν κάποιο λόγο να τον ρίξουν με αφορμή τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα. Με τον Ερντογάν θα τα βρουν, επειδή υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον, ώστε τα πράγματα να μην πάνε στα «άκρα». Για την ώρα, λοιπόν, είναι ένας ακόμη «καταλληλότερος» πρωθυπουργός.

Όσο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εφέτος η ύφεση θα κυμανθεί στο 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν εφέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν στο 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021. Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021. Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωναϊού, προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος και 8,1% το 2021.

Είναι τετριμμένο, αλλά θα το επαναλάβουμε. Οι ανθρώπινες ζωές μπορεί να είναι παραπάνω από τα νούμερα, αλλά τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές θα συντριβούν με πολλούς τρόπους. Εκτός… Εκτός εάν η έκρηξη προηγηθεί της επιβεβαίωσης των προβλέψεων.

Και στο βάθος, συγκεκριμένα αρχές Νοέμβρη, οι αμερικάνικες εκλογές. Εάν θα πραγματοποιηθούν ή όπως πραγματοποιηθούν. Με την επιβολή εκ νέου τρόμου και φόβου από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου λόγω επιστροφής (;) του κορωναϊού.

Τα «πρωτόγνωρα» πράγματα μάλλον θα συνεχίσουν να εκπλήσσουν, παρ’ όλη την προετοιμασία του παγκόσμιου κοινού για τα «χειρότερα», που πλέον θα πρέπει να θεωρούνται, απλά, αναμενόμενα…

Ιούλιος-Αύγουστος 2020

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

Η ΑΣΤΕΡΟΕΣΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ;

Όταν η αντικουλτούρα συναντά το μάρκετινγκ…

Μικρά και Μεγάλα

Βιβλιοδιαδρομές

Ένα πετραδάκι… στο οικοδόμημα της ζωής και του θανάτου

ΟΙ «ΚΙΒΩΤΟΙ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΝΗΜΗΣ…

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ, ΤΟ 1953, ΑΠΟ 19ΧΡΟΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ

Το μανιφέστο των δεκαέξι

ΤΟ ΚΚΕ, Η ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ…

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΕΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ

 

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Last Updated on Saturday, 04 July 2020 15:23
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.