{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 207 PDF Print E-mail
Saturday, 05 September 2020 23:43
NO TRANSLATION AVAILABLE

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 207ο φύλλο (Σεπτέμβριος 2020)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-207i

 

Από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Οι κυριαρχικοί συσχετισμοί, την ευρύτερη περίοδο που διανύουμε, δεν είναι απλά εύπλαστοι και ιδιαίτερα κρίσιμοι για όλες τις πλευρές, αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκοι. Αυτή ακριβώς η πολυπλοκότητα, άλλωστε, καταγράφηκε με τον συριακό εμφύλιο που ξεκίνησε το 2011 και μετατράπηκε σ’ αυτό που ονομάστηκε πόλεμος των Μεγάλων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) και περιφερειακών δυνάμεων (Ιράν, Τουρκία, Ισραήλ κ.ά.) δι’ αντιπροσώπων (proxy war ή διαμεσολαβητικός πόλεμος) και προκάλεσε ένα λουτρό αίματος με τουλάχιστον 384.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περισσότεροι από 116.000 άμαχοι, ενώ περισσότεροι από 11.000.000 εκτοπίστηκαν εσωτερικά ή πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, καθώς, επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες συνελήφθησαν, απήχθησαν ή αγνοούνται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή ακριβώς η πολυπλοκότητα αφορά και τις περιπτώσεις της Ουκραϊνίας, του Καυκάσου, της Λιβύης και του εμφυλίου της Υεμένης.

Είναι η ίδια κατάσταση η οποία, επίσης, χαρακτηρίζει και την χιλιοειπωμένη «κλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Με απλά λόγια, όσα εξελίσσονται δεν αφορούν σε καμμία περίπτωση αποκλειστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που εύκολα αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας αν σκεφτεί ότι σε περίπτωση ενός «θερμού επεισοδίου» ή μιας σοβαρότερης σύγκρουσης, «απλά» εκτός των άλλων το ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1949, δεν θα υφίσταται πλέον και επισήμως, με την μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ το πλήγμα στην ΕΕ θα είναι επίσης σημαντικό από κάθε άποψη. Μόνο που για πολλούς ένα «πλήγμα» ή μια ακόμη «κρίση» αποτελεί όπως πάντα ευκαιρία για άλματα. Μην ξεχνάμε ότι η ενιαία αμυντική λειτουργία της ΕΕ είναι ανύπαρκτη και τυχόν έμπρακτες απώλειες κυριαρχίας στα σύνορα της μετά από σύρραξη θα αποτελούσαν εφαλτήριο για σημαντικές εξελίξεις σ’ αυτό το πεδίο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και το σοβαρά εμπλεκόμενο τουρκικό κράτος σε πολλά μέτωπα, παρ’ όλες τις απειλές και την επίδειξη αποφασιστικότητας, που προσπαθεί να προβάλει, δεν μπορεί παρά να υπολογίζει πολύ προσεκτικά τις συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης πολεμικής σύγκρουσης, που μπορεί να αποβεί μια καλοστημένη «παγίδα» από την οποία δύσκολα θα βγει. Και βέβαια, όχι εξ αιτίας της αποφασιστικότητας του ελλαδικού κράτους, αλλά επειδή υπολογίζει τους μεγάλους «παίκτες», που καραδοκούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε περίπτωση που στραβοπατήσει έστω και σ’ ένα από τα πολλά σημεία, στα οποία εμπλέκεται στρατιωτικά.

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο για μεγάλο διάστημα φαίνεται δεδομένη και αντανακλά το μέγεθος των συμφερόντων που διακυβεύονται, ενεργειακών και όχι μόνον. Η τυχόν στρατιωτική εμπλοκή από την άλλη πλευρά χωρίς αμφιβολία θα επιταχύνει τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και των διακρατικών συμφωνιών όπως η ελληνοϊταλική, η ελληνοαιγυπτιακή, αλλά και θα ξεκαθαρίσει την «εκκρεμότητα» που υπάρχει λόγω του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Απ’ ότι φαίνεται, μέχρι στιγμής η συμφωνία όλων είναι να μην φθάσουν εκεί με κανέναν τρόπο τα πράγματα, όχι γιατί φαίνεται ότι δεν συμφέρει κανέναν να λυθούν οι διαφορές και μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να «ξεφύγουν». Οι απειλές πολέμου άλλωστε, τουλάχιστον για τα καθ’ ημάς, λειτουργούν γενικότερα με κατευναστικό τρόπο σε μια κοινωνία και όχι μόνον σαν αντίδοτο στο εθνικιστικό δηλητήριο που έχει χυθεί στο παρελθόν. Αυτή ακριβώς η σταθεροποίηση της κοινωνικής ύπνωσης θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τις εξουσιαστικές επιδιώξεις, καθώς τα κοινωνικά προβλήματα που έχει επιφέρει η διαχείριση της εμφάνισης του κορωναϊού είναι απλά ανυπολόγιστα. Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν τόσο οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων λόγω της εμφανιζόμενης έξαρσης της μόλυνσης του πληθυσμού από τον κορωναϊό, όσο και η εφαρμογή του ψηφισμένου νομοσχεδίου «περί της ρύθμισης» της διεξαγωγής τους. Γύψος έτσι κι αλλιώς…

Σεπτέμβριος 2020

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

«ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ»

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ» ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΔΕΞΙΑΣ

Πλημμύρες στην Εύβοια

ZHNΩΝ o KITIEYΣ

Κατασκευή της Λαϊκής Παράδοσης

Βιβλιοδιαδρομές: ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΚΛΑΓΚΕΣ, Ο άνθρωπος και η γη

Μικρά και Μεγάλα

H νόσος Covid-19 είναι ένα σύμβολο μιας πολύ πιο βαθιάς νόσου, του ιού Wetiko που προσβάλει τον νου

Κύκλος. Κλωστή. Κόσμος.

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Last Updated on Sunday, 06 September 2020 00:26
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.