Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 210 PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 06 Δεκέμβριος 2020 18:20

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 210ο φύλλο (Δεκέμβριος 2020)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

diadromi-210

 

Από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

 

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Frontinullafides ή αλλιώς καμία εμπιστοσύνη στην εξωτερική όψη (στην βιτρίνα)

Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα σημείο, όπου συναντιούνται πολλοί δρόμοι. Ας φανταστούμε ότι σ’ αυτό το σημείο συγκεντρώνονται ποικιλώνυμα κυριαρχικά συμφέροντα. Άλλα απ’ αυτά συγκλίνουν μεταξύ τους σε περισσότερα πράγματα, άλλα σε λιγότερα και κάποια άλλα είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν όλους και όλα, θεωρώντας ότι τώρα προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες οι οποίες θα οδηγήσουν είτε στην πλήρη ενίσχυση είτε στην καταστροφή. Η προοπτική της στασιμότητας ή απλά της συντήρησης δεν βρίσκεται στην προοπτική οποιουδήποτε. Οι δρόμοι, που θα διαλέξουν, σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι κοινοί, εφ’ όσον όμως μπορούν να προστατευθούν τα ιδία συμφέροντα. Οι αλλαγές στην παγκόσμια ανακατανομή ισχύος, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, προκύπτουν συνήθως μέσα από πολύχρονες και πολύπλοκες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες και διαδικασίες είτε σε καιρό «ειρήνης» είτε σε περίοδο πολέμου. Οι λεγόμενες χαρισματικές ηγεσίες, ή οι λεγόμενοι λαϊκιστές ηγέτες έρχονται να επιταχύνουν ή να εκφράσουν, πετυχημένα ή μη, αυτήν ακριβώς την ανάγκη της παγκόσμιας κυριαρχίας: να προχωρά, να κατασκευάζει νέες ισορροπίες, ν’ αφήνει πίσω τα «αδύναμα» τμήματά της, να εκσυγχρονίζεται, να εξοπλίζεται, να καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερα «εδάφη», να κατακτά.

Είναι τεράστια αυταπάτη να περιμένει κάποιος ο,τιδήποτε θετικό απ’ αυτή την διαδικασία. Οι αντιθέσεις των κυρίαρχων είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή ισχύος. Η πρόσφατη αντιπαράθεση Τραμπ και Μπάιντεν είναι εξόχως διδακτική. Σύμφωνα με δηλώσεις στη «Ναυτεμπορική», ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σχολίασε πως «είναι εντυπωσιακό το πώς και οι δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος στις ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο ενωμένες όσον αφορά τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην κατεύθυνση του προστατευτισμού».

Στην ίδια κατεύθυνση η γερμανική κυβέρνηση, ήδη από τα τέλη του 2018, ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια εταιρείας τρίτης χώρας εκτός Ε.Ε. δηλαδή να εξαγοράσει μερίδιο 10% και άνω σε γερμανική εταιρεία. Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. έχει συνάψει 36 εμπορικές συμφωνίες με περισσότερες από 60 χώρες. Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι με την Ιαπωνία. Τέθηκε σε ισχύ τον φετινό Φεβρουάριο, καλύπτοντας περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Παρεμπιπτόντως, να αναφέρουμε ότι για μεγάλο διάστημα η Wall Street φαινόταν να προκρίνει την επανεκλογή του Τραμπ, αφού από την ημέρα που ανέλαβε, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος δείκτης της Αμερικής σημείωσε άνοδο 50% και δη εν μέσω πανδημίας, ενώ οι Dow Jones και Nasdaq κατέρριπταν, επίσης, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παρ’ όλα αυτά, η WallStreet άλλαξε ρότα, διαβάζοντας τις εξελίξεις και στηρίζοντας πλέον Μπάιντεν, γνωστό και μη εξαιρετέο λομπίστα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όσο για την προ ολίγων ημερών δολοφονία του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν, αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα από την δημοσιοποίηση από ισραηλινές πηγές της πληροφορίας ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Μάικλ Πομπέο με τον Σαουδάραβα διάδοχο στην πόλη Νέομ συμμετείχαν μυστικά ο Νετανιάχου και ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών συγκροτώντας ένα οιονεί πολεμικό συμβούλιο. Και βέβαια, είναι αστείες οι αναλύσεις ότι ένα τέτοιο «επεισόδιο», υπόδειγμα υβριδικού πολέμου με πολλούς αποδέκτες και πλείστες προοπτικές στο πεδίο της διπλωματίας ή του κρυφού ή φανερού πολέμου, οφείλεται στην βούληση της διοίκησης του Τραμπ να θέσει «εμπόδια» στην διπλωματική ατζέντα του Μπάιντεν. Είναι αυτό που λέμε, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο. «Επεισόδιο» του ίδιου πολέμου αυτής της περιόδου αποτελεί και η διαχείριση της εμφάνισης και των παγκοσμίως προβαλλόμενων συνεπειών του νέου ιού. Τα «επεισόδια» μοιάζουν πολλές φορές ασύνδετα, ασυντόνιστα, αποκομμένα το ένα από το άλλο. Τίποτα ψευδέστερο, όσο και το ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να το καταλάβουμε:

Seriusestquamcogitas – Είναι πιο αργά από όσο νομίζεις…

Δεκέμβριος 2020

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΙΑΣΗΣ» ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ…

ΠΕΡΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ, ΠΡΟΣΧΩΜΕΝ…

Βιβλιοδιαδρομές

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Τέρμα τα Διαβατήρια – Πιστοποιητικά Εμβολιασμού Covid-19

Μικρά και Μεγάλα

Η Ιστορία μιας ομάδας ανταρτών: Οι τρεις αδελφοί Jubiles

Σφραγισμένο κιβώτιο

Ο μισάνθρωπος Τσόκλης ως κομμάτι της απάνθρωπης εξουσίας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 06 Δεκέμβριος 2020 19:04
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.