{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 211 PDF Print E-mail
Sunday, 03 January 2021 19:50
NO TRANSLATION AVAILABLE

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 211ο φύλλο (Ιανουάριος 2020)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

diadromi-211

Από το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Το προλογικό σημείωμα σε αυτό το φύλλο έχει ως ακολούθως:

Ο αυστριακός οικονομολόγος Γιόζεφ Σουμπέτερ (1883-1950) εισήγαγε τον όρο «δημιουργική καταστροφή», θεωρώντας ότι οι οικονομικές «κρίσεις» ήταν στην ουσία επανεκκίνηση της οικονομίας και αφετηρίες «καινοτομίας». Πολλοί συγκρίνουν σήμερα την κατάσταση αυτή μ’ αφορμή την «πανδημία» μιλώντας με την ορολογία των Η/Υ, αφού, όπως ισχυρίζονται, είναι σαν να κάνουμε βίαιη επανεκκίνηση (reboot) στον υπολογιστή μας και αναγκαστικά θα πρέπει να «θυσιάσουμε» μέρος των εργασιών μας, για τις οποίες δεν είχαμε προηγουμένως προνοήσει τρόπους να «σωθούν».

Όπως τονίζει στο βιβλίο Η Μεγάλη Επανεκκίνηση ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Klaus Schwab, «Οι πανδημίες πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε ήταν ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης ιστορίας από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν. Τα τελευταία 2000 χρόνια ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Λόγω της αποδιοργανωτικής φύσης τους, οι επιδημίες έχουν αποδείξει ιστορικά ότι είναι μια δύναμη μόνιμης και συχνά ριζικής αλλαγής: προκαλώντας εξεγέρσεις, προκαλώντας πληθυσμιακές συγκρούσεις και στρατιωτικές ήττες, αλλά επίσης πυροδοτώντας καινοτομίες, επανασχεδιάζοντας τα εθνικά σύνορα και αρκετές φορές ανοίγοντας το δρόμο για επαναστάσεις».

Από την πλευρά του, ο νοτιοαφρικανός αναλυτής Arthur Goldstuck σημειώνει, ότι «ο κορωναϊός είναι μία αναπόφευκτη μελέτη περίπτωσης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης εν δράσει», αφού στην φάση που διανύουμε οι οικονομίες δεν συμμετέχουν, απλώς, στην επιταχυνόμενη χρήση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης,αλλά ταυτοχρόνως και σε ποικίλους βαθμούς την διαμορφώνουν. Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην πανδημία της χολέρας και της πανούκλας. Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση συνέβη στο λυκαυγές της Πρώτης Μεγάλης Ανθρωποσφαγής, ενώ η τρίτη βιομηχανική επανάσταση στην λήξη του Β′ παγκοσμίου πολέμου και τέλος η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση επιταχύνεται με ιδιαίτερο τρόπο μετά την οικονομική «κρίση» του 2008, και αναμένεται η εξέλιξή της με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, εξ αιτίας της κήρυξης «πολέμου» κατά του COVID-19.

Οι κύριες τεχνολογίες που απαρτίζουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ρομποτική, drones, blockchain, επαυξημένη πραγματικότητα (ΑR), εικονική πραγματικότητα (VR), τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένα υλικά, gig economy, κβαντικοί υπολογιστές, τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D printing), Ιντερνετ των πραγμάτων (ΙΟΤ), Ψηφιακή υγεία, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, γονιδιωματική, Νευρωτεχνολογία, Νευρωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 θα χάσουν τη δουλειά τους 150 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 300 εκατομμύρια θα πασχίζουν μάταια να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Όμως, η επέλαση των ρομπότ, λόγου χάρη, δεν έχει ξεκινήσει τώρα, απλά συνεχίζεται και θα συνεχιστεί σαρωτικά, αφού ήδη το 75% των εργαζομένων στη χαλυβουργία, για παράδειγμα, έχουν υποκατασταθεί από μηχανές, ενώ το 2030, η επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας υπολογίζεται ότι θα εξαλείψει 800 εκατ. θέσεις, που αντιστοιχούν στο 20% του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Όσο για την τηλεργασία, που επίσης δεν αποτελεί καινούργια τάση, θα «σφραγίσει» στα σπίτια επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων.

Είναι κατανοητό, λοιπόν, έστω μέσα από αυτή τη σύντομη καταγραφή και ιστορική υπενθύμιση, ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο επιβολής της «νέας κανονικότητας», αλλά η εντελώς απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προληφθούν ανέλεγκτες εξεγέρσεις, ακόμα και επαναστάσεις, όπως θύμισε ο Klaus Schwab στους ομόσταβλούς του, που ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την «νίκη» στην κρίσιμη μάχη που δίνουν, όχι βέβαια ενάντια στον νέο κορωναϊό, αλλά ενάντια στην ανθρωπότητα. Ας μην τους αναγνωρίσουμε καμία νίκη. Ας καταλάβουμε ότι αν οι κυρίαρχοι επιβληθούν στον πόλεμο αυτό, δύσκολα θα υπάρχει επιστροφή στην ανθρωπινότητα, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ιανουάριος 2021

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

Τηλεκπαίδευση και υπερέκθεση σε οθόνες. Να μην γίνουμε τα χρήσιμα πιόνια της εξουσίας

COVID 19: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ…

COVID 19… Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. Το εμβόλιο… Η Επιστροφή στην κανονικότητα: Ψέμα ή αλήθεια;

Η ζωή στο βωμό της επιβίωσης

Μικρά και Μεγάλα

«Ένας καθησυχαστικός μύθος» πάνω από τα κεφάλια μας

Βιβλιοδιαδρομές

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Last Updated on Friday, 30 April 2021 20:41
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.