Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 214 PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 04 Απρίλιος 2021 14:41

 

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I 

 το 214ο φύλλο (Απρίλιος 2021) 

 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας 

 Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ 

 

diadromi-214

 

 

Από την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

 

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

 

Η ανάληψη και διαχείριση των εξουσιαστικών υποθέσεων τον Ιούλιο του 2019 έφερε για πρώτη φορά μετά από το 2009 στο προσκήνιο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μ’ άλλα λόγια ύστερα από δέκα χρόνια μνημονιακής «κρίσης», που καταβρόχθισε το Πασοκ, που «κατάπιε» την μια μετά την άλλη τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που ρούφηξε και ξέρασε την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση του Συριζα, έγινε δυνατόν να επανέλθει μια λεγόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση στην εξουσία.

Οι τωρινοί διαχειριστές των κρατικών υποθέσεων εμφανίστηκαν αρχικά παντοδύναμοι, υποσχέθηκαν την λειτουργία ενός επιτελικού κράτους, παρουσιάστηκαν ως οι εκλεκτοί των εκλεκτών, συγκρινόμενοι με τους «παλιάτσους» της απερχόμενης κυβέρνησης οι οποίοι «κάηκαν», αφού, όμως, σταθεροποίησαν τον έλεγχο ενός εξοργισμένου και λεηλατημένου κοινωνικού χώρου από κάθε άποψη.

Η σταθερότητα που υποσχέθηκε ο υποτιμημένος από εχθρούς και φίλους Μητσοτάκης έμοιαζε αρχικά άκρως πειστική, όχι μόνο στους ψηφοφόρους τους αλλά και σε εκείνους της λεγόμενης μείζονος αντιπολίτευσης. Η «πανδημία», όμως, αλλά και τα «ελληνοτουρκικά» ήρθαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα πολύ γρήγορα, η οικονομική κατάσταση δεν χειροτέρεψε απλά, αφού ακόμα και την στιγμή αυτή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η «ζημιά», η οποία σε κάθε περίπτωση φαίνεται να αναλογεί με εκείνη της περιόδου 2010-12, με την επιβάρυνση να μεγαλώνει λόγω ακριβώς αυτής της συνέχειας και της απίστευτης αβεβαιότητας για την συνέχεια, παρά το ψυχολογικό μασάζ που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του πανικού και των συνεπειών του που χαρακτηρίζει παρόμοιες καταστάσεις.

Το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων που αναμφίβολα θα ξεσπάσουν, ακριβώς λόγω της κατάστασης που περιγράφουμε, είναι άγνωστο, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καταπνίγεται με αγριότητα και σκληρότητα κάθε κοινωνική εκδήλωση έστω και απλής διαμαρτυρίας. Τα πρωτόγνωρα απαγορευτικά μέτρα με αφορμή την «πανδημία», από τα σκληρότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, πρώτιστα στοχεύουν στην εμπέδωση αυτού ακριβώς του κλίματος στο σύνολο του κοινωνικού χώρου: η εξουσία δεν ανέχεται και δεν θα ανεχθεί καμμία αμφισβήτηση.

Το δόγμα, βέβαια, της μηδενικής ανοχής το οποίο έχει δοκιμαστεί είτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα είτε σε πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, δεν μας είναι άγνωστο. Ο βραβευμένος από τις ΗΠΑ για τις αντι-τρομοκρατικές του υπηρεσίες και διαχρονικός πλέον υπουργός καταστολής, δηλώνει ακραιφνής θιασώτης του εν λόγω δόγματος φανερώνοντας πλέον ανοιχτά την εμμονή του να τελειώνει με κάθε «εκκρεμότητα» του παρελθόντος. Ησυχία, τάξη και ασφάλεια, λοιπόν, σ’ άλλη έκδοση. Θεωρεί, καθώς φαίνεται, τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα η οποία ανέλαβε την εξουσία, ότι η συγκυρία προσφέρεται, λόγω και της καθήλωσης του κοινωνικού χώρου που προσέφερε ιδανικά η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση.

Όμως, τα πρόσφατα γεγονότα που εξελίχθηκαν κυρίως στην πλατεία της Ν. Σμύρνης –και όχι μόνο απέδειξαν– για μιαν ακόμη φορά, ότι οι εξουσιαστικές «βεβαιότητες» γίνονται εν μια νυκτί φύλλο και φτερό. Η σκληρότητα, οι ξυλοδαρμοί, οι παραδειγματικοί βασανισμοί όχι μόνο δεν θα φοβίσουν, αλλά θα επιταχύνουν καταστάσεις αφ’ ενός παντελώς ανεξέλεγκτες αφ’ ετέρου μη συγκρίσιμες με το παρελθόν. Δεν υποστηρίζουμε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι πρόσφορη για τους κοινωνικούς αγώνες για διάφορους λόγους, αφού η άγρια ανταπόδοση στην συστηματική βαρβαρότητα της εξουσίας δεν αποδίδει συνήθως απελευθερωτικούς καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση για ό,τι ακολουθήσει υπεύθυνοι θα είναι αυτοί που έσπειραν και σπέρνουν ανέμους. Μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται…

 

Απρίλιος 2021

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ: 

 

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

 

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

 

Η ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΗΤΤΑ ΜΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

 

«Ό,τι βάλατε, βάλατε»

 

«Ακρίδα»

 

Πυθαγόρας (β΄ Μέρος)

 

Βιβλιοδιαδρομές: Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους

 

Νικήτας Σταματελόπουλος, ὁ Τουρκοφάγος (1787 - 1849)

  
 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)  

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα 

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07 

ηλεκτρονικά:   diadromi@anarchy.gr 

Συνδρομές (για 10 φύλλα) 

Εσωτερικού: 20 ευρώ 

Ευρώπης: 30 ευρώ 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2021 20:41
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.