Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 215 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2021 20:23

ΚΥ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ EI

το 215ο φύλλο (Μάϊος 2021)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι ΑΣ

 

diadromi 215

 

 

Από την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Είναι, τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόλυτο εξουσιαστικό «κακό»; Εάν πιστέψουμε τους κάθε λογής υποστηρικτές του Συριζα, η απάντηση είναι καταφατική. Οι «παλιοί μας φίλοι», υποστηρίζουν ορισμένοι εξ αυτών, επιστρέφουν στη λεηλασία των κρατικών και κοινοτικών πόρων, η πολιτική ζωή υποβαθμίζεται, υπάρχει «αβεβαιότητα» στην εξωτερική πολιτική, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι η χειρότερη που είχε ποτέ, ταυτόχρονα επιστρέφει η χειραγώγηση της πολιτικής από ισχυρούς των ΜΜΕ και του χρήματος και ανοίγουν οι δρόμοι για τη σήψη και τη διαφθορά, κάθε εμφάνιση του Μητσοτάκη είναι σκηνοθετημένη, είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός που εμφανίστηκε, η καταστολή είναι «πρωτόγνωρη», ενώ η «πανδημία», απλά, έγινε ο καταλύτης για να φανερωθεί και να γιγαντωθεί η «φαυλότητα του επιτελικού κράτους».

Στον αντίποδα της «απόλυτης καταστροφής», που πρεσβεύει ο Μητσοτάκης, παρουσιάζεται μια, είναι αλήθεια, άλλο τόσο διασκεδαστική εικόνα ενός Τσίπρα, που «παρέλαβε από τους Σαμαρά-Βενιζέλο μια χρεοκοπημένη χώρα, με άδεια ταμεία και παρέδωσε διαχειρίσιμη οικονομία σε ανάπτυξη και λυμένα προβλήματα». Δεν θα μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε τις ως άνω «τερατολογίες». Άλλωστε, τα ίδια διαβάζαμε και για την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση, εκ μέρους των τωρινών διαχειριστών της εξουσίας. Είτε η απόλυτη λατρεία είτε η απόλυτη αποστροφή που καλλιεργείται και εκφράζεται προς τα πρόσωπα, ιδιαίτερα ορισμένων εξουσιαστών, διαχρονικά εκπορεύονται από ευκόλως κατανοητές σκοπιμότητες, όπως η συσπείρωση των οπαδών ενός κόμματος, η τόνωση των κατασκευασμένων διαχωριστικών γραμμών, ο εύκολος αποπροσανατολισμός από την ουσία της εξουσιαστικής επιβολής.

Ο πολιτικός αντίπαλος εν προκειμένω βαπτίζεται ως το «απόλυτο κακό», για να καθαρθεί η τωρινή αντιπολίτευση, να ανακάμψει, έστω και υποτυπωδώς δημοσκοπικά, να μπορέσει να μείνει στο πολιτικό παιχνίδι, ενώ βρίσκεται σε φανερά μειονεκτική θέση. Συμπαραστάτες της στον «ιερό» αυτό αγώνα στέκονται εσωκομματικοί αμφισβητίες και τα αποκούμπια τους στα ΜΜΕ. Θα σχολιάσει κάποιος, τι είχες Γιάννη μου, τι είχα πάντα… Και δικαίως. Δυστυχώς, όμως, τα «παλιά καλά κόλπα», αποδεικνύονται και τα πιο αποτελεσματικά. Εύκολα ξεχνούν κάποιοι, λόγου χάριν, ότι η καταστολή επί ημερών Τσίπρα ήταν εξ ίσου αποτελεσματική, για τον απλό λόγο, ότι η αριστερά ανέκαθεν, λόγω της ώσμωσης με τους κοινωνικούς αγώνες, γνώριζε να εξουδετερώνει τις κοινωνικές αντιδράσεις χωρίς να ανοίγει μύτη. Όχι ότι της ήταν ποτέ άγνωστη η ωμή καταστολή. Κάθε άλλο. Η βάπτιση, βέβαια, ενός εξουσιαστή ως «απόλυτου κακού» βοηθάει ενίοτε την αντικατάστασή του με ευκολία, λόγου χάριν με κυβερνήσεις έκτακτης ανάγκης, όταν το «κενό» αναπληρώνεται εσπευσμένα, η συναίνεση προβάλλεται ως μονόδρομος, ενώ το προχώρημα των ευρύτερων εξουσιαστικών σχεδιασμών πραγματοποιείται ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστο από τυχόν κοινωνικούς κραδασμούς. Τα δεσμά τότε, όχι απλά διατηρούνται, αλλά ενισχύονται. Το ίδιο και η εξουσία.

Μάϊος 2021

 

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΤΑ ΣΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΨΕΜΜΑΤΟΣ…

Μικρά και Μεγάλα

Βούληση, Ατομική Ελευθερία και Εμβολιασμοί στην εποχή covid

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑ

Κελιά από νοβοπάν

Βιβλιοδιοδρομές: HUGO GROTIUS Mare Liberum (Ελεύθερη Θάλασσα)

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1430 ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2021 20:42
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.