Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 220 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2021 22:11

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 220ο φύλλο (Noέμβριος 2021)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

 

DIADROMH 220

 

Από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Οι κοινωνίες ορίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις γενικά και αόριστα, ως «συντηρητικές» ή «προοδευτικές», κυρίως, όταν πολιτικοί φορείς, κόμματα ή δημοσιογράφοι με διαφορετικές ή παραπλήσιες ιδεολογικές αφετηρίες επιδιώκουν να κατοχυρώσουν πολιτικά οφέλη μέσω του προσεταιρισμού κοινωνικών ομάδων, που στρέφονται με μια σχετική σταθερότητα προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά και εκείνων, που χαρακτηρίζονται από μια αβεβαιότητα, όσον αφορά τις επιλογές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ζητήματος της «τάξης και της ασφάλειας», ιδίως, όταν, όπως λέγεται, βρίσκεται ψηλά στην πολιτική «ατζέντα». Οι πολιτικές «αψιμαχίες», βέβαια, είναι τόσο επίπλαστες, όσο ακριβώς φανερώνει η απόλυτη συμφωνία λόγου χάριν περί περιφρούρησης του θεσμικού ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών, που αποτυπώνει το γνωστό πάγιο αίτημα περί εκδημοκρατισμού, με την, επίσης, γνωστή προσθήκη της απαίτησης περί εκσυγχρονισμού τους. Γνωρίζουν, φυσικά, πολύ καλά, «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», ότι η ένταση της καταστολής δεν αποτελεί τεχνικό ζήτημα, αλλά αφορά μια σημαντική διάσταση της κρατικής επιβολής, την οποία αμφότεροι υπηρετούν. Η περίπτωση της εν ψυχρώ δολοφονίας και του σοβαρού τραυματισμού των άοπλων νεαρών Ρομά στο Πέραμα με καταιγισμό πυροβολισμών από αστυνομικούς, οι οποίοι τους καταδίωκαν, είναι χαρακτηριστική του φαρισαϊσμού, που διακρίνει τις σχετικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και πράγματι, εύλογα αναρωτιέται κάποιος, σε τί διαφέρουν συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, όταν οι τελευταίοι, όχι μόνο συνυπέγραψαν τις αδιανόητες (όπως ομολογούσαν) απαγορεύσεις στις «ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών» μ’ αφορμή την «πανδημία», αλλά ζητούσαν περαιτέρω σκλήρυνσή τους; Σε τί διαφέρουν και γιατί δήθεν αγανακτούν και εκπλήσσονται για τις επευφημίες, με τις οποίες υποδέχθηκαν στα δικαστήρια τους «ήρωες» δολοφόνους αστυνομικούς οι συμπαραστάτες τους, οι οποίοι προφανώς δήλωσαν τον αγριανθρωπισμό τους με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, παραδεχόμενοι ότι εμπνέονται από τέτοιου είδους δολοφονίες, όπως άλλωστε φαίνεται ότι εμπνέεται και στηρίζει σημαντική μερίδα της λεγόμενης κοινής γνώμης; «Συντηρητικοί» και «προοδευτικοί» κατά βάθος συμφωνούν ότι οι Ρομά είναι ένας εύκολος στόχος. Άλλωστε, οι εκφράσεις του κοινωνικού ρατσισμού, όχι μόνο δεν αποδυναμώνονται, αλλά αυξάνονται και επεκτείνονται στον κοινωνικό χώρο, αυτή τη φορά απέναντι στους ανεμβολίαστους. Γνωρίζουν, όμως, ορισμένοι ανησυχούντες εξουσιαστές ότι οι εξελίξεις στα πλαίσια του κοινωνικού ανταγωνισμού ουδέποτε ήταν γραμμικές, αλλά αντίθετα η αλαζονεία της εξουσίας, εξαιτίας της εντύπωσης ότι μπορεί και επιβάλλεται άνετα, υπήρξε πάντοτε πηγή κατάρρευσης πολλών κυριαρχικών αφηγημάτων. Για τον λόγο αυτό και σπεύδουν να δηλώσουν θιασώτες της πίεσης για άμεσες κινήσεις «ελέγχου» και «διόρθωσης» των «λαθών» σε παρόμοιες αστυνομικές «επιχειρήσεις». Το καζάνι, όμως, που βράζει, αργά ή γρήγορα θα εκραγεί και ας φαντάζει ασφαλές το σφραγισμένο καπάκι… 

Το φύλλο αυτό της αναρχικής εφημερίδας Διαδρομή Ελευθερίας είναι το πρώτο, που εκδίδεται δίχως να έχουμε κοντά μας τον σύντροφο και αδελφό μας αναρχικό Γιώργο Βλασσόπουλο.

Του το αφιερώνουμε ολόψυχα, προχωρώντας, δίχως να ξεχάσουμε ποτέ πόσα προσέφερε στην υπόθεση της ελευθερίας, με τί τρόπο τίμησε κάθε μορφή πάλης ενάντια σε κάθε τυραννία. 

Νοέμβριος 2021 

 

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ
ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟ

Μια ακόμα κρατική δολοφονία στο Πέραμα και οι επιλεκτικές αντιδράσεις απέναντι στο αστυνομικό κράτος

ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΑΝΗ

Όταν ο Κυρίαρχος λόγος αναμεταδίδεται από «κινηματικά παπαγαλάκια»

Απομαγνητοφωνημένη συζήτηση της Αναρχικής Αρχειοθήκης με θέμα:

1967-1973, Δικτατορία-Πολυτεχνείο: Αλήθειες και ψέμματα

– Στη συζήτηση συμμετείχε και ο σύντροφός μας Γιώργος Βλασσόπουλος

Συγκέντρωση-Πορεία στο Μοναστηράκι ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, στην επιβολή υγειονομικών πιστοποιητικών και στο καθεστώτος απαρτχάιντ στους ανεμβολίαστους.

 

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης: 30 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2022 22:42
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.