{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 225 PDF Print E-mail
Sunday, 04 June 2023 19:15
NO TRANSLATION AVAILABLE

Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ E I

το 225ο φύλλο (Απρίλιος 2022)

της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ

DIADR 225

Από την Πέμπτη 2 Απριλίου 2022, βρίσκεται σε περίπτερα

της Αθήνας και σε σημεία διάθεσης του ημερησίου

και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:


Το 2012 ο Ισραηλινός διπλωμάτης, πολιτικός και ιστορικός, καθώς και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Άμι, με άρθρό του που δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais αναφερόμενος στις σχετικές συζητήσεις για την παρακμή της Δυτικής Αυτοκρατορίας αναφέρθηκε στην περιβόητη μελέτη του Γερμανού ιστορικού και φιλόσοφου Όσβαλντ Σπένγκλερ την «Παρακμή της Δύσης» (1917). Ο Μπεν Άμι ισχυρίστηκε ότι μπορεί μεν η παντοδυναμία της Δύσης και η ικανότητά της να υπαγορεύει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων να τίθενται υπό αμφισβήτηση και να δέχονται ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις από τους ανερχόμενους παίκτες εξ Ανατολής (Κίνα, Ινδία), όμως «η διαδικασία της πτώσης της Δύσης δεν είναι γραμμική και μη αναστρέψιμη». Επεσήμανε, επίσης, ότι ντετερμινιστικές προσεγγίσεις της ιστορίας συνήθως υπονομεύονται από αστάθμητους παράγοντες, την απρόβλεπτη ανθρώπινη βούληση και στην προκειμένη περίπτωση «την εκπληκτική ικανότητα της Δύσης να ανανεώνεται, ακόμα και μετά από κατακλυσμιαίες απώλειες». Παρ’ όλα αυτά ο πρώην ισραηλινός υπουργός εξωτερικών ομολογεί ότι δίχως αμφιβολία η στρατιωτική όσο και η οικονομική κυριαρχία της Δύσης έχουν πλέον περιοριστεί σημαντικά, αφού για παράδειγμα, το 2000, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν οκτώ φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο της Κίνας, ενώ το 2012 είναι μόλις το διπλάσιο. Ο Μπεν Άμι τόνιζε επίσης ότι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η ανισότητα των εισοδημάτων, η γενικότερη απογοήτευση με τους δημοκρατικούς θεσμούς και η απομυθοποίηση του Δυτικού – και δη του αμερικανικού – ονείρου οξύνουν την κρίση της Δύσης. Όσο για τον Ευρωκεντρισμό κατά την γνώμη του αυτός τείνει να εκλείψει ακόμη και ως έννοια. Η μοιρολατρία, η γενικευμένη αμφισβήτηση των πραγμάτων, η Αραβική άνοιξη, η ιδιαίτερη περίπτωση του ανερχόμενου γίγαντα, της Κίνας, μία καπιταλιστική οικονομία με έλλειψη αστικών ελευθεριών, περιπλέκουν τα πράγματα και θολώνουν το τοπίο με την Ευρώπη να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην μετα-ιστορική της νοοτροπία, εγκαταλείποντας κάθε φιλοδοξία να αποτελέσει υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη.

Καθώς διανύουμε την 35η ημέρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ η Δύση έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό πογκρόμ, σ’ ένα κυνήγι μαγισσών σ’ οποιονδήποτε και οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως ρωσικής προέλευσης, πληροφορούμαστε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, Μόσχα και Πεκίνο συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών». Η εν λόγω συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις. Την ίδια στιγμή λήγει το τελεσίγραφο της Μόσχας σε ΕΕ για πληρωμή σε ρούβλια για την παροχή φυσικού αερίου, σιτηρών και γενικότερα για τις εισαγωγές από την Ρωσία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τρέχουν στην κυριολεξία πανικόβλητες να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό». Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συμφωνίες Κίνας-Ινδίας που παρακάμπτουν το δολάριο ως νόμισμα συναλλαγών.

Ο κόσμος μοιράζεται εκ νέου με κάθε προηγούμενη βεβαιότητα όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει να αποτελεί απλά ένα κουρελόχαρτο. Οι δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες παραμένουν σε λήθαργο ποτισμένες για τα καλά σε μια προπαγάνδα που τις κρατά υπνωτισμένες ακόμα και την στιγμή που και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις σβήνουν οριστικά. Σοκαρισμένες, παγωμένες και εξουθενωμένες από το φαινόμενο της «πανδημίας» μοιάζουν σε τέτοιο βαθμό παρηκμασμένες, που αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος των παγκόσμιων μεταβολών. Αφομοιωμένες κινηματικές αντιστάσεις, ένας διεθνισμός που ευκολοχώνευθηκε από τους υπερεθνικούς σχηματισμούς κάθε είδους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς, η εμμονή στο κυνήγι του κάθε λογής δικαιωματισμού οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια πιο γρήγορα στα όσα περιγράφονται πιο πάνω.

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται για μιαν ακόμη φορά ότι, όπως έχει γράψει ο Χάινριχ Χάινε, «Κάθε εποχή είναι μια σφίγγα που καταπόντίζεται στην άβυσσο μόλις λυθεί ο γρίφος της»…

Δεκέμβριος 2021

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟ

Vegans... Σας έχω νέα!!! ... Ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος...

Άρα είστε ναζί!!!...

ΟΙ ΛΑΟΙ φεύγουν...

οι ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΙ έρχονται...

(στην μνήμη του Γιώργου Βλασσόπουλου)

ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:

ZORA NEALE HURSTON – BARRACOON

H IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ

ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ: Ένα ενιαίο αντιδραστικό μπλοκ

που συμφωνεί με τα διαχωριστικά μέτρα

αλλά με διαφορετικές ιδεολογικές συνισταμένες.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ "Ο" ΚΑΙ "ΖΩΗ" ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

26-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 –

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ / ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

που οργανώθηκε από την

Πρωτοβουλία ενάντια στο Υγειονομικό Απαρτχάιντ.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2021

48 χρόνια

από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΤΡΟΠΗ

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ.

ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗ

ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ!

Τρόποι επικοινωνίας

προσωπικά: ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Αθήνας: Σαριπόλου 8 (Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)

ταχυδρομικά: Σαριπόλου 8, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

τηλεφωνικά: 69 73 79 92 07

ηλεκτρονικά:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Συνδρομές (για 10 φύλλα)

Εσωτερικού: 20 ευρώ

Ευρώπης30 ευρώ

Last Updated on Sunday, 04 June 2023 19:25
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.