{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

Φοιτητική πορεία και συγκρούσεις στις 22 Ιούνη PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 24 June 2006 02:01
NO TRANSLATION AVAILABLE

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης και αρκετή ώρα προτού ξεκινήσει η πορεία, πραγματοποιείται απαλλoτρίωση δεκάδων βιβλίων από μεγαλοσουπερμάκετ βιβλίων και συγκεκριμένα τον «Παπασωτηρίου», που μοιράζονται στον συγκεντρωμένο κόσμο.

Διμοιρία των ΜΑΤ κινείται προς το σημείο και ενώ ήδη στο πεζοδρόμιο επικρατεί το αδιαχώρητο από διαδηλωτές. Ο κόσμος ξεκινά σιγά σιγά να αποδοκιμάζει την παρουσία τους, ενώ αναρχικοί και αντιεξουσιαστές που βρίσκονται συγκεντρωμένοι μακρύτερα δεν πλησιάζουν καν στο σημείο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η διμοιρία των ΜΑΤ κολλημένη σχεδόν στο τοίχο λόγω του συνωστιμού απομακρύνεται από το σημείο για να «σταθμεύσει» όμως λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στην είσοδο της EUROBANK επί της οδού Κοραή ελάχιστα μέτρα από την γωνία με την Πανεπιστημίου. Με ευθύνη όλων των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων και των αναρχικών, η διμοιρία παραμένει στο σημείο αυτό μέχρι και λίγο πριν από την έναρξη της πορείας όταν πλέον αρχίζουν να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα και οι τελευταίοι διαδηλωτές. Στο χρονικό σημείο αυτό και αρκετά καθυστερημένα βέβαια η διμοιρία αρχίζει να αντιμετωπίζει επιθετικές διαθέσεις καθώς αρχίζουν να ακούγονται συνθήματα απ’ όλο τον κόσμο όπως: «έξω οι μπάτσοι από την πορεία», και «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι». Συνθήματα που συνοδεύονται και από ρίψη πλαστικών μπουκαλιών.

Η διμοιρία τότε διασχίσει κάθετα την Πανεπιστημίου χτυπώντας διαδηλωτές που αμύνονταν, ενώ ταυτόχρονα συγκλίνει άλλη μία ακόμη, που κινείται προς τον πεζόδρομο δίπλα στα Προπύλαια όπου είχε «ξεχαστεί» μικρός αριθμός αναρχικών-αντιεξουσιαστών. Εκατοντάδες διαδηλωτές καλύπτουν τα πρόσωπα τους και αρκετοί αντιμετωπίζουν τους μπάτσους με ρίψη αντικειμένων, ενώ δεν λείπουν και συμπλοκές σώμα με σώμα και ρίψη δακρυγόνων. Ακολουθεί η εκτόξευση μιας βόμβας μολότοφ προς τις κατασταλτικές δυνάμεις, που δεν προχωρούν άλλο. Η πορεία επτά με οκτώ χιλιάδων διαδηλωτών μόλις είχε ξεκινήσει.

Με αρκετά γρήγορο βήμα κατεβαίνει την Πανεπιστημίου για να στρίψει απρόσμενα στο ύψος του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τη Σταδίου αφήνοντας ουρά την πορεία των Κνιτών. Με τον ίδιο ρυθμό και ενώ σε αρκετά στενά η παρουσία των μπάτσων ήταν ορατή χιλιάδες διαδηλωτές έφθασαν μέσω της Σταδίου στην πλ. Συντάγματος.

Η Φιλελλήνων πριν το ύψος του υπουργείου Αιγαίου, το οποίο είχε δεχθεί και επίθεση στην προηγούμενη πορεία, ήταν κλειστή από κλούβες και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Η πορεία ανεβαίνει την Όθωνος και περνάει μπροστά από την Βουλή. Στο βάθος της λεωφόρου Αμαλίας επίσης 4-5 κλούβες των ΜΑΤ έχουν κόψει τον δρόμο ελέω της προηγούμενης απρόσμενης καθόδου της Συγγρού και τις επιθέσεις σε δεκάδες στόχους.

Παρ’ ότι υπάρχει ένταση πέρα από φραστικούς διαξιφισμούς διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων δεν εκδηλώνεται το παραμικρό ούτε μπροστά στην Βουλή, μέχρι όμως τη στιγμή που το μπλοκ των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) βρίσκεται στο ύψος του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία. Τότε δέχεται δακρυγόνα από μια διμοιρία των ΜΑΤ και διαλύεται αναγκαστικά. Σ’ αυτό το σημείο είναι που καίγεται και το καφάο μιας κάμερας παρακολούθησης.

Η πορεία αρχίζει να κατεβαίνει την Πανεπιστημίου μέσα από την ασφυκτική  παρουσία των ΜΑΤατζήδων που ξεπροβάλλουν σχεδόν από κάθε κάθετο δρόμο. Στα μέσα της Πανεπιστημίου διαδηλωτές κυνηγούν ασφαλίτες, που συνεπικουρούνται από διμοιρία, η οποία χρησιμοποιεί χειροβομβίδα κρότου. Η πορεία στρίβει στην Πατησίων και κατευθύνεται με τελικό προορισμό το Πολυτεχνείο. Στα μέσα περίπου της Πατησίων σπάζεται η Λαϊκή Τράπεζα. Χιλιάδες διαδηλωτές αρχίζουν να πλημμυρίζουν τον χώρο του Πολυτεχνείου στον οποίο μπαίνουν από την πύλη της Στουρνάρη και ενώ στις κάθετες οδούς είναι εμφανής η παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων. Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν στη Στουρνάρη αποδοκιμάζοντας τους μπάτσους, που τραβιούνται λίγο πιο πίσω.

Η πρόσβαση είτε εξόδου είτε εισόδου στην πύλη της Στουρνάρη παραμένει ελεύθερη, ενώ την ίδια στιγμή περιφρούρηση από λίγες δεκάδες αριστεριστών φοιτητών τοποθετείται στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου ώστε να παραμείνει κλειστή, για να αποφευχθεί η εκδήλωση συγκρούσεων από το σημείο αυτό. Η θέληση όμως για σύγκρουση υπάρχει από αρκετές εκατοντάδες αναρχικών-αντιεξουσιαστών και ανεξέλεγκτων αγωνιστών, δεκτικοί είναι ακόμα περισσότεροι, ενώ θα λείψουν παντελώς οι αποδοκιμασίες απέναντι σ’ όσους σε λίγο θα αρχίσουν να συγκρούονται από εκείνους που διαφωνούσαν και που έδειξαν να είναι διατεθειμένοι να συζητούν στα πολλά πηγαδάκια που δημιουργούνταν συνεχώς.

Αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα στην Στουρνάρη και εκδηλώνονται επιθέσεις με πέτρες, σίδερα, ξύλα και μολότοφ στις κατασταλτικές δυνάμεις στους γύρω δρόμους, που απαντούν με καταιγισμό από δακρυγόνα.

Στην κεντρική πύλη της Πατησίων υπάρχει επίσης ένταση κατά διαστήματα, καθώς αναρχικοί αποπειρούνται να απωθήσουν την ολιγομελή περιφρούρηση των αριστεριστών φοιτητών με την οποία συμπλέκονται δίχως μεγάλη σφοδρότητα. Παρ' ότι οι αναρχικοί είναι υπεράριθμοι στο σημείο αυτό και θα μπορούσαν να επιβάλλουν μέσω της ισχύος την άποψη τους δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, καθώς δεν δέχονται ούτε να τους επιβάλλονται, αλλά ούτε και να επιβάλλονται οι ίδιοι ακόμα και όταν το μπορούν λόγω και των μέσων που τυχαίνει να διαθέτουν.Οι σφοδρές συγκρούσεις στην οδό Στουρνάρη διαρκούν ώρες, ενώ η ρίψη δακρυγόνων πολλαπλασιάζεται και αυτή.

Περίπου στις επτά το απόγευμα ο κόσμος συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου και σιγά σιγά βγαίνει από την οδό Τοσίτσα για να πορευθεί με συνθήματα ως την Ομόνοια, όπου και διαλύεται.

Γίνονται δεκάδες προσαγωγές και τρεις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους κι ένας μαθητής, αφήνονται τελικά ελεύθεροι τέσσερεις μέρες αργότερα (26/6).

Last Updated on Tuesday, 29 July 2008 22:25
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.