{jfalternative}515|content|
There are no translations available.
{/jfalternative}

 

 

Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

Συγκρούσεις στη Δ.Ε.Θ. PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 13 September 2006 04:01
NO TRANSLATION AVAILABLE

«Το επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων μετατράπηκε μέσω της δύναμης της εικόνας σε βομβαρδισμένη πόλη. Οι ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες δεν βρήκαν τους δρόμους ανοικτούς και η πόλη έχασε, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων».

(Απογευματινή 11-9-2006, Άποψη: Τα επεισόδια ζημίωσαν την χώρα διεθνώς)

Τα «όργανα» ξεκινούν την Παρασκευή πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των εγκαινίων της έκθεσης όταν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ στην δυτική πύλη της ΔΕΘ νεαροί, που δεν υπάκουαν στα κατευναστικά κελεύσματα εκπροσώπων των συνδέσμων που θα επέδιδαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αρχίζουν να εκτοξεύουν δεκάδες φωτοβολίδες, που «προσγειώνονται» στην ταράτσα του Βελλιδείου, επιτίθενται στις δυνάμεις των ΜΑΤ, (που κάνουν χρήση χημικών), καταστρέφουν την πύλη, ενώ υποχωρώντας βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Στη συνέχεια τα επεισόδια επεκτείνονται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ένα υποκατάστημα της Vodafon και τρία ακόμα καταστήματα. Γίνονται 27 προσαγωγές, ενώ επτά άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα με κατηγορίες για στάση, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αντίσταση, απείθεια και για παράνομη κατοχή όπλων, κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Την ίδια μέρα εκδηλώνεται παρέμβαση σε εγκαίνια έκθεσης στα πλαίσια της διοργάνωσης «Εικαστικό Πανόραμα» του κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από καταληψίες της Φάμπρικα Υφανέτ. Ρίχνονται κόκκινες μπογιές, σακούλες με σκουπίδια, ντομάτες και «δύσοσμα» υλικά στο μπουφέ της έκθεσης που εγκαινιάζει ο Βουλγαράκης, ενώ φωνάζονται συνθήματα όπως «Υφανέτ δεν παίρνετε ούτε στο όνειρο σας, γιατί είμαστε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας».

Την επόμενη ημέρα 9/9 καθηγητές της Φυσικής Αγωγής κάνουν παρέμβαση στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, μέσα στην έκθεση, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αψιμαχίες με σεκιουριτάδες.

Στις 6.00μμ διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα του Βενιζέλου σε κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και αριστερίστικων ομάδων, ενώ το ΠΑΜΕ έχει καλέσει στην πλ. Αριστοτέλους.

Περίπου στις 6.30μμ, και ενώ έχουν αποχωρήσει προς το κέντρο οι ΚΝίτες, ξεκινούν από το Πολυτεχνείο μπλοκ φοιτητικών συλλόγων τα οποία διασχίζουν την Εγνατία μέχρι το ύψος της Αγίας Σοφίας, όπου και ακινητοποιούνται, καθώς συναντούν τα υπόλοιπα μπλοκ των διαδηλωτών. Μετά από ολιγόωρη στάση τα φοιτητικά μπλοκ, μέσα στα οποία έχει διαχυθεί και ένας σημαντικός αριθμός των αναρχικών-αντιεξουσιαστών και ανυπότακτων νεολαίων που συμμετέχει στην πορεία, αρχίζουν να κινούνται ανάστροφα στην Εγνατία για να φθάσουν μέσω της Τσιμισκή στην έξω από την κεντρική είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», όπου λίγο αργότερα αναμένεται να γίνει η επίσημη ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τους λεγόμενους παραγωγικούς φορείς και όχι μόνο.

Ελάχιστα μέτρα από τα μπλοκ των φοιτητών προπορεύεται ολιγομελής … «αγωνιστική» αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα Φωσφορικά Λιπάσματα. Ενώ πλέον ακολουθούν μπλοκ των εργατικών κέντρων, αριστεριστών, της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, πυροσβεστών και διασωστών της ΕΜΑΚ.

Τα φοιτητικά μπλοκ τελικά προσεγγίζουν σε απόσταση κάποιων δεκάδων μέτρων την αποκλεισμένη με κιγκλιδώματα κεντρική είσοδο του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου. Πίσω από τα κιγκλιδώματα είναι παρατεταγμένες ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ με πλάτη σταθμευμένες κλούβες.

Κι ενώ οι φοιτητές καταλήγουν στην κατεύθυνση από την οποία θα αποχωρήσουν από το σημείο (μέσω της Αγγελάκη), πυρπολείται ένα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και εκδηλώνεται επίθεση ...στα κιγκλιδώματα στην δεξιά πλευρά από ολιγομελή ομάδα ατόμων που κρατούν μαυροκόκκινες σημαίες.

Ακολουθεί επίθεση αναρχικών με μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονται πίσω από κιγκλιδώματα με αποτέλεσμα πολλοί από δαύτους να αρχίσουν να επιδίδονται με επιτυχία σε ένα αυτοσχέδιο «χορό της φωτιάς».

Την ίδια στιγμή, άτομα από την ολιγομελή ομάδα που προαναφέρθηκε προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν τους αναρχικούς, με προεξέχουσα τη περίπτωση ατόμου, που ζήλεψε φαίνεται την «δόξα» των «ηρωικών ΜΑΤ» του Πολύδωρα και επιχείρησε -χωρίς να το κατορθώσει- να κτυπήσει πισώπλατα στο κεφάλι αναρχικό, ο οποίος επιτιθόταν στα ΜΑΤ έχοντας στο χέρι αναμμένη μολότοφ. Και όλα αυτά ενώπιον δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων απ' όλο τον κόσμο!!!

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι αναρχικοί διαχέονται στα μπλοκ των φοιτητών, οι οποίοι έδειξαν ότι παραμένουν ιδιαίτερα θετικοί σε επιθετικές πρωτοβουλίες σε σημεία όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη. Τα μπλοκ των διαδηλωτών άρχισαν να ανεβαίνουν την Αγγελάκη στη δεξιά πλευρά της οποίας ήταν παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ, που προστάτευαν ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σε κάποιες περιπτώσεις πέτρες και έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο ύψος της περιοχής όπου βρίσκεται το Σιντριβάνι περίπου 150 αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, αποχωρούν από την πορεία και κατευθύνονται τρέχοντας στα Πανεπιστήμια από εισόδους της Εγνατίας. Για αρκετή ώρα και ενώ η πορεία κινείται προς την κατεύθυνση της Καμάρας αρκετοί διαδηλωτές επιλέγουν την ίδια διαδρομή που ακολούθησαν οι αναρχικοί. Σε λίγη ώρα πραγματοποιείται η πρώτη σφοδρή επίθεση με μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν κάνει την εμφάνιση τους και σε εισόδους της ΔΕΘ που βρίσκονταν από την πλευρά της Εγνατίας.

Οι καταληψίες εξαπλώνονται μέχρι το ύψος του Πολυτεχνείου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τα πανεπιστήμια πυρπολούνται δεκάδες αυτοκίνητα ανάμεσα τους αρκετά πολυτελή (όπως μερσεντές, BMW τζιπ) που ανήκουν, προφανώς, σε επιφανείς επισκέπτες της ΔΕΘ, καταστρέφονται δύο τράπεζες, ενώ εκδηλώνονται επιθέσεις στις δυνάμεις καταστολής με δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Έχει καταγγελθεί η χρήση πλαστικών σφαιρών από την πλευρά της αστυνομίας αλλά και η είσοδος ασφαλιτών (στην ούτως ή άλλως τεράστια και εκ των πραγμάτων δύσκολα ελέγξιμη από τους καταληψίες έκταση των πανεπιστημίων) με στόχο την απομόνωση και την σύλληψη αγωνιζόμενων κατά την έξοδο τους.

Είναι σημαντικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στο χώρο των Πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν βρεθεί εκατοντάδες νεαρά, κυρίως, άτομα, ενώ ανάμεσά τους είναι έντονη η παρουσία παιδιών μεταναστών...

Τελικά, μετά τη λήξη των συγκρούσεων προσάγονται 70 άτομα (ανάμεσα τους πολλοί νεαροί από 13 ετών μέχρι 16), ενώ απαγγέλλονται κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα σε ένα άτομο, το οποίο αφήνεται ελεύθερο.

Last Updated on Wednesday, 13 September 2006 04:16
 Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.