Ας συνεχίσουμε να χαράζουμε δρόμους για την αναρχία, με αδέσμευτη  σκέψη και δράση!


Επικοινωνία

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 1990-1997 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2006 04:22

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο φοιτητικό χώρο, αλλά και την αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων στο ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, παραθέτουμε ένα χρονικό των Μαθητικών κινητοποιήσεων και των κοινωνικών δραστηριοποιήσεων, που έγιναν σε σχέση με αυτές, για το διάστημα 1990 -1997.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1990

22-11 * Πραγματοποιούνται καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πρώτη κατάληψη γίνεται στο 3ο επαγγελματικό-τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης. Η συνέχεια δίνεται από τα Λύκεια της Κέρκυρας.

26-11 * Καταλαμβάνονται από μαθητές τα Λύκεια της περιοχής Δάφνης και Ηλιούπολης στην Αθήνα.

29-11 * Ιδιαίτερα αισθητή γίνεται η παρουσία μαθητών από κατειλημμένα Λύκεια σε πορεία χιλιάδων φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1990

2-12 * Οι καταλήψεις των μαθητών εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μετά την Κρήτη και την Κέρκυρα καταλαμβάνονται Γυμνάσια και Λύκεια στο Βόλο, στην Ρόδο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα καταλαμβάνονται και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υποβάλλονται και οι πρώτες διώξεις σε καταληψίες μαθητές, ύστερα από μηνύσεις διευθυντών σχολείων στη Θεσ/νίκη, ενώ διακρίνονται ήδη τα ΜΜΕ για τον κατασταλτικό τους ρόλο.

6-12 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία 10.000 μαθητών και σπουδαστών από τα Προπύλαια προς το Υπουργείο Παιδείας.

13-12 * 15.000 μαθητές συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Δημιουργείται μπλοκ από αναρχικούς. Διαφαίνονται επίσης οι πρώτες διαφοροποιήσεις μεταξύ των μαθητών που θέλουν να παίξουν το ρόλο του χειραγωγού και εκείνων που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε μια τέτοια προοπτική.

14-12 * Πανελλαδική διαδήλωση πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Γίνονται επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας καθώς εκδηλώνεται απόπειρα εισβολής στο κτίριο από μαθητές. Οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται, ενώ η ατμόσφαιρα δονείται από το σύνθημα ΜΠΑΤΣΟΙ- ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Η επέκταση των συγκρούσεων καταστέλλεται από τα μεταμφιεσμένα κομματίδια των φοιτητικών συντεχνιών, ενώ παράλληλη είναι η διάδοση της «φήμης» για κατάληψη του Πολυτεχνείου «αυθόρμητα». Η πορεία κατευθύνεται προς την πλατεία Ομονοίας όπου γίνεται επίθεση σε φορτηγάκι χρηματαποστολής της GROUP-4, ενώ στο δρόμο για το Πολυτεχνείο επιχειρείται επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ.. Στη συνέχεια οι μπάτσοι επιτίθενται στον κόσμο που βρίσκεται μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και στους συγκεντρωμένους έξω απ’ αυτό. Και ενώ τραυματίζονται αρκετοί από την κτηνώδη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, επιχειρείται από τα «συντονιστικά» το καπέλωμα των μαθητών και η εκτόνωση της κατάστασης με «οσιομαρτυρική» πικετοφορία που γνωστοποιείται την τελευταία στιγμή από τους φοιτητάριους.

15-12 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση αναρχικών έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη με πανό που γράφει: ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, ΤΟΤΕ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ. Στη συνέχεια κλείνεται η Πατησίων για μισή ώρα, και λίγο αργότερα καταστρέφεται η μηχανή Ζητά ενώ ο ίδιος τρέπεται σε φυγή. Καταστρέφεται ακόμα και η κάμερα της ΕΤ-2 τη στιγμή που επιχειρείται η «λήψη» των προσώπων των συγκεντρωμένων. Φυσικά τα επεισόδια καταγγέλλονται από τους φοιτητάριους της «Συντονιστικής» των οποίων η θέση διαχωρίζεται μπροστά στις κάμερες. Η πικετοφορία που πραγματοποιείται στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης και της εκτόνωσης είναι πραγματικά ισχνή και αποκαρδιωτική για τους διοργανωτές της.

18-12 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, αλλά και συνδικαλιστικών σωματείων στο Πολυτεχνείο και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Αισθητή γίνεται η παρουσία μπλοκ αναρχικών (η συμμετοχή των οποίων είχε αποφασισθεί ύστερα από συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες στο Πολυτεχνείο από τις οποίες βγαίνουν και δύο προκηρύξεις). Κατά την διάρκεια της πορείας γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες καταστολής των αναρχικών από τους κομματικούς μηχανισμούς, απομόνωσης και ελέγχου τους με αλυσίδες περιφρούρησης που επιχειρείται να τοποθετηθούν ακόμα και στο πλαϊνό μέρος του μπλοκ. Φυσικά οι αλυσίδες περιφρούρησης διαλύονται και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία. Η άμεση σύγκρουση έρχεται πλέον στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας όταν από μπράβους του ΕΚΑ (εργατικό κέντρο Αθήνας) επιχειρείται το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα των αναρχικών. Ενώ όμως χτυπιούνται οι μπράβοι του ΕΚΑ, από ασυνεννοησία αυτοδιαλύεται το μπλοκ. Το απόγευμα καταστρέφονται δύο περιπολικά. Το ένα καίγεται στη γωνία Μάρνης και Γ~ Σεπτεμβρίου και το άλλο σπάζεται στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη, ενώ πραγματοποιούνται συμπλοκές με τα ΜΑΤ στην πλατεία Κάνιγγος, στήνονται οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη και εκδηλώνονται συμπλοκές με φοιτητάριους που επιχειρούν, μάταια, να ελέγξουν την πύλη του Πολυτεχνείου κλείνοντας έξω αυτούς που συγκρούονται.

19-12 έως 31-12 * Διακόπτονται οι καταλήψεις των φοιτητών, οι οποίες και ήταν πραγματικά παντελώς ελεγχόμενες, με το πρόσχημα των γιορτών. Το κράτος πλέον βασίζεται στην απροκάλυπτη τρομοκρατία για τον τερματισμό των καταλήψεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη νύχτα της 19ης προς την 20η Δεκέμβρη ύστερα από επίθεση μπάτσων ξυλοκοπείται άγρια ο καταληψίας μαθητής η Χρήστος Χρηστόπουλος έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Ο Χρηστόπουλος βρίσκεται στο νοσοκομείο με σπασμένο τον αυχένα από τα χτυπήματα των γουρουνιών. Επιστρατεύονται διευθυντάδες σχολείων, καθηγητάδες, ανακριτές και εισαγγελείς, αγανακτισμένοι γονείς, περισπούδαστοι αναλυτές των κρατικών προβλημάτων και φυσικά τα κατάπτυστα Μέσα μαζικής αποβλάκωσης. Η αντιπαράθεση πλέον γίνεται με ξεκάθαρα ανεξέλεγχτο τρόπο για το κράτος και τους μηχανισμούς του.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1991

9-1 * Δολοφονείται ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας σε σχολείο της Πάτρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανακατάληψής του, από φασιστικές συμμορίες της ΟΝΝΕΔ. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιείται διαδήλωση από 15.000 ανθρώπους προς την Νομαρχία Πατρών. Για πολλές ώρες η πόλη βρίσκεται έξω από τον έλεγχο του κράτους. Οι διαδηλωτές επιτίθενται με πέτρες ξύλα και μολότοφ στις δυνάμεις καταστολής, σε αστυνομικό τμήμα και σε τράπεζες. Πυρπολούνται ακόμα ένα περιπολικό, μια κλούβα και καταστρέφεται το αυτοκίνητο του Νομάρχη. Οι οδομαχίες επεκτείνονται και διαρκούν επτά ώρες. Σημειώνονται τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές και συλλαμβάνονται επτά άτομα.

Στην Αθήνα, πραγματοποιείται πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στη Βουλή χωρίς να εκδηλωθεί μ’ ουσιαστικό τρόπο η οργή του κόσμου παρ’ όλο που διαφαίνονται διαθέσεις για κάτι τέτοιο.

10-1 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή από την οποία καλύπτεται ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. (Έχει προηγηθεί η παραίτηση Κοντογιαννόπουλου και η αντικατάσταση του από τον Σουφλιά, ο οποίος ζητά «διάλογο» από μηδενική βάση). Το πολύμορφο πλήθος με συγκρουσιακή και επιθετική διάθεση περνά από τη Βουλή δίνοντας με τα συνθήματα και τις κροτίδες το έναυσμα. Ακούγεται το σύνθημα: «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή», και ρίχνεται μια βόμβα μολότοφ (σπάζεται κάμερα στο Σύνταγμα του Tele City, ξυλοκοπείται δημοσιογράφος) στο προαύλιο. Λίγο αργότερα πυρπολείται στην Πανεπιστημίου θωρακισμένο φορτηγάκι της GROUP-4. Και ενώ η Ομόνοια, η Πανεπιστημίου, τα Χαυτεία, η Πατησίων, η Γ~ Σεπτεμβρίου είναι κατάμεστες από κόσμο πραγματοποιείται επίθεση στις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Χαλκοκονδύλη. Οι συγκρούσεις γενικεύονται. Στήνονται οδοφράγματα και ανάβονται φωτιές κατά μήκος της Πανεπιστημίου στην Ομόνοια, την Αθηνάς, την Πειραιώς, την Γ~ Σεπτεμβρίου και στους γύρω δρόμους. Από τις δυνάμεις καταστολής ρίχνονται δακρυγόνα σ’ ανυπολόγιστη ποσότητα. Γύρω στις 4 το απόγευμα καταστρέφονται τα γραφεία της Ν.Δ. (της συνδικαλιστικής παράταξης). Αργότερα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, Πυροσβεστική και ελικόπτερο για να «καθαριστεί» η Πατησίων και η Ομόνοια. Το αποτέλεσμα είναι να διαχυθούν ακόμα περισσότερο οι εξεγερμένοι: καλύπτεται από οδοφράγματα και φωτιές η περιοχή από την Αθηνάς μέχρι το Μοναστηράκι και από την Πειραιώς μέχρι τη Γεωπονική.

Στη διάρκεια αυτής της επίθεσης των δυνάμεων καταστολής καίγεται από δακρυγόνα το κατάστημα Κ. Μαρούσης στην Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους και δολοφονούνται μ’ αυτόν τον τρόπο 4 άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Πρέπει να τονισθεί ότι ενώ πραγματοποιούνται σ’ όλο το κέντρο της Αθήνας άγριες οδομαχίες οι συντονιστικάριοι καλούσαν το κόσμο σε συγκέντρωση στα Προπύλαια!!! Οι επιθέσεις των ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και οι αντεπιθέσεις των διαδηλωτών συνεχίζονται μέχρι τις 3.30 το πρωί. Στο Ζάππειο καίγονται δύο κλούβες των ΜΑΤ.

11-1 * Από το πρωί γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες από συνεργεία του δήμου για να σβηστούν τα ίχνη των συγκρούσεων χιλιάδων κόσμου με τις δυνάμεις του κράτους. Πραγματοποιείται νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Γύρω στις επτά το απόγευμα και ενώ η πορεία βρίσκεται στη λήξη της πραγματοποιείται επίθεση στις δυνάμεις καταστολής από τις οποίες επιτηρούνται τα γραφεία της Ν.Δ. στη Χαλκοκονδύλη. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ κυνηγιούνται κυριολεκτικά από τους διαδηλωτές και πυρπολούνται τα γραφεία της Ν.Δ.. Οι συγκρούσεις γενικεύονται. Από φοιτητές της ΑΣΟΕΕ κλείνεται ο δρόμος έξω από το πανεπιστήμιο. Το ίδιο γίνεται και από φοιτητές της Γεωπονικής στην Ιερά Οδό. Στη διάρκεια των συγκρούσεων (που διαρκούν μέχρι τις επτά το πρωί) καταστρέφονται τράπεζες, πραγματοποιείται εισβολή και εμπρησμός στο υπουργείο Εμπορίου, προκαλούνται καταστροφές σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, στήνονται οδοφράγματα και πραγματοποιούνται επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις καταστολής.

Τα ξημερώματα κλείνονται οι δρόμοι της Πατησίων και της Στουρνάρη με οδοφράγματα από δύο λεωφορεία της ΕΑΣ, ενώ σ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων από τις δυνάμεις καταστολής συλλαμβάνονται διάφορα άτομα. Τραυματίζονται αρκετοί διαδηλωτές, αλλά και αρκετοί μπάτσοι.

Συγκρούσεις πραγματοποιούνται και στη Θεσ/νίκη με τις δυνάμεις καταστολής ενώ καταλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των συμπλοκών η Θεολογική.

12-1 * Το μεσημέρι με πρωτοβουλία και συμμετοχή των «συντονιστικάριων» που σ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων δεν έχαναν κάθε ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή και συνεννόηση με τις δυνάμεις καταστολής, απομακρύνονται και τα τελευταία οδοφράγματα και καθαρίζονται οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Πολλοί από τους συλληφθέντες παραπέμπονται με διάφορες κατηγορίες.

13-1 * Στη Ν. Φιλαδέλφεια πραγματοποιούνται άγριες οδομαχίες με τις δυνάμεις καταστολής, στήνονται οδοφράγματα, πυρπολείται τρόλεϊ και κομματικά γραφεία, καταστρέφονται πολυτελή αυτοκίνητα, όταν αποφασίζεται από νεολαίους που βρίσκονται στο γήπεδο πέρα από τις οποιεσδήποτε επίπλαστες διαφορές να δώσουν άλλη διάσταση στην παρουσία τους στο γήπεδο.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1991

29-3 * Δύο μαθητές ο Β. Γούναρης και ο Α. Αλάνης δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις συγκρούσεις στις 10 Γενάρη. Ο πρώτος που είναι αναρχικός καταδικάζεται σε 13 μήνες φυλάκισης, αλλά αφήνεται ελεύθερος (ύστερα από έφεση), ενώ ο δεύτερος τίθεται υπό την επιτήρηση κοινωνικής λειτουργού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1991

Σε συγκρότημα σχολείων στην Καλλιθέα καταστρέφονται αρχεία και επιτηρητικό υλικό.

Στο 1ο Λύκειο της Πετρούπολης καταστρέφονται σχολικά βιβλία απουσιολόγια και βαθμολόγια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1991

22-9 * Πραγματοποιείται περικύκλωση και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Καλαμάτα από 2.000 διαδηλωτές κυρίως νέους ύστερα από την δολοφονία 18χρονου από μπάτσους (είχε προηγηθεί καταδίωξη του νέου που οδηγούσε μηχανή). Καταστρέφονται περιπολικά, στήνονται οδοφράγματα και ανάβονται φωτιές στους δρόμους. Πραγματοποιούνται πολύωρες οδομαχίες, ενώ περικυκλώνεται και το κτίριο της Νομαρχίας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1991

Στις αρχές του μήνα πραγματοποιούνται καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Από «εξαγριωμένους» γονείς γίνονται προσπάθειες ανακατάληψης των σχολείων, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των Μ.Μ.Ε. στις προσπάθειες του κράτους να διαστρεβλώσει, να λασπολογήσει τις κινητοποιήσεις των μαθητών και να τρομοκρατήσει τους ίδιους.

18-10 * Πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας από μαθητές κατειλημμένων σχολείων, προς το υπουργείο Παιδείας. Κατά την διάρκεια της πορείας πετιούνται πέτρες σε κτίριο κολεγίου, αυγά και διάφορα αντικείμενα στους μπάτσους, σπάζεται μια τράπεζα και πυρπολείται η μηχανή ενός μπάτσου. Από διαδηλωτές πετιούνται πέτρες στις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονται έξω από το υπουργείο του οποίου και ορισμένα παράθυρα σπάζονται. Έξω από το Πολυτεχνείο οι διαδηλωτές χτυπιούνται από τα ΜΑΤ και καταφεύγουν άλλοι στο Πολυτεχνείο και άλλοι στην ΑΣΟΕΕ. Καταστρέφεται μια ακόμη μηχανή μπάτσου αλλά οι συμπλοκές δεν παίρνουν έκταση.

24-10 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία 2.000 περίπου μαθητών από το Πολυτεχνείο προς το υπουργείο Παιδείας. Έξω από το υπουργείο Παιδείας και ενώ ο υπουργός δεν δέχεται «αντιπροσώπους» μαθητών, εκδηλώνεται επίθεση μπάτσων με πολιτικά και ρόπαλα στους μαθητές από τους οποίους πετάγονται διάφορα αντικείμενα προς την είσοδο του υπουργείου και στους μπάτσους που βρίσκονται εκεί. Ενώ η πορεία επιστρέφει προς το Πολυτεχνείο, εκδηλώνεται επίθεση σε όχημα της Group-4 κοντά στην Βουλή. Στη συνέχεια πυρπολείται όχημα του Antenna που βρίσκεται στα Προπύλαια.

Από το σημείο αυτό αρχίζει και η επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Η πορεία διαλύεται και οι διαδηλωτές κυνηγημένοι καταφεύγουν στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο χώρος περικυκλώνεται από ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Αργότερα από ομάδες εξεγερμένων κλείνεται η κυκλοφορία στην οδό Στουρνάρη και στήνονται οδοφράγματα. Ανάβονται φωτιές και οι συμπλοκές με τα ΜΑΤ επεκτείνονται και στην οδό Πατησίων όπου καίγεται λεωφορείο της ΕΑΣ. Σημαντική είναι η παρουσία φασιστοειδών και «αγανακτισμένων» πολιτών που συνδράμουν τις δυνάμεις καταστολής. Πραγματοποιείται συνέλευση και αποφασίζεται η απώθηση των φασιστών και η έξοδος από το Πολυτεχνείο, από τον περισσότερο κόσμο που παραβρίσκεται στο Πολυτεχνείο ενώ ενημερώνονται και οι υπόλοιποι. Παρ’ όλα αυτά γεγονός είναι η παραμονή ορισμένου αριθμού ατόμων στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τα ξημερώματα πυρπολείται η Πρυτανεία από δακρυγόνα των μπάτσων. Στις 9.00 το πρωί πραγματοποιείται εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο Πολυτεχνείο. Συλλαμβάνονται 28 άτομα, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες δεκάδες άτομα να κρυφθούν κατά τη διάρκεια της εισβολής και ν’ αποφύγουν τη σύλληψη από τα γουρούνια του κράτους. Κατά τη διάρκεια της πορείας συλλαμβάνονται 38 άτομα, απαγγέλλονται κατηγορίες σε έξι.

28-10 * Δικάζονται οι 6 συλληφθέντες της μαθητικής πορείας της 24-10. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο αναρχικός Θανάσης Χαλδούπης λιποθυμά λόγω των κτυπημάτων που έχει δεχτεί στο κεφάλι από τους μπάτσους.

* Πυρπολείται ένα σούπερ-μάρκετ στην Αθήνα και κομματικά γραφεία της Ν.Δ. στον Πειραιά, με βόμβες μολότοφ. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Μιχάλης Καλτεζάς» σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.

29-10 * Καταδικάζονται από 5 έως 8 χρόνια οι συλληφθέντες στην μαθητική πορεία της 24ης Οκτωβρίου. Δικάζονται οι συλληφθέντες της εισβολής στο Πολυτεχνείο.

31-10 * Καταδικάζονται οι συλληφθέντες μετά την εισβολή στο Πολυτεχνείο στις 25 Οκτωβρίου σε ποινές μέχρι και 3 χρόνια, ενώ έξι αθωώνονται. Παράλληλα απαγγέλλονται μέσα σ’ ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης κατηγορίες και για τον εμπρησμό της πρυτανείας του Πολυτεχνείου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1991

2-11 * Συλλαμβάνονται 33 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές για αφισοκόλληση στην οποία αναφέρεται εκτός των άλλων ότι οι μπάτσοι και οι φασίστες πυρπόλησαν την πρυτανεία του Πολυτεχνείου ύστερα από την μαθητική πορεία της 24ης Οκτωβρίου. Βασανίζονται και χτυπιούνται από τα ανθρωποειδή όργανα του Κράτους. Από τους μισθοφόρους δολοφόνους χτυπιέται και η αναρχική Μαρία Νικολαϊδου παρ’ όλο που είναι έγκυος.

3-11 * Οι 33 αναρχικοί-ές οδηγούνται στον εισαγγελέα όπου απαγγέλλονται κατηγορίες και αποφασίζεται η κράτηση τους μέχρι να γίνει η δίκη.

5-11 * Δικάζονται οι 33 αναρχικοί-ές ενώ έχουν ξεκινήσει και απεργία πείνας.

15-11 * Αθωώνονται οι αναρχικοί Ά. Βασιλείου, Β. Γούναρης και Α. Αλάνης για καταστροφές στο σχολείο τους.

17-11 * Πραγματοποιείται η καθιερωμένη πορεία μ’ αφορμή την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73. Εξαιτίας της μεθοδευμένης καταστολής των τελευταίων μηνών (εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, σύλληψη των 33 αναρχικών για αφισοκόλληση κλπ.) δεν γίνεται δυνατόν ν’ αναπτυχθούν πρακτικές ενάντια στη γιορτούλα που στήνουν κάθε χρόνο οι εξουσιαστές.

22-11 * Πραγματοποιείται εισβολή μπάτσων στα γραφεία της αναρχικής ομάδας «Ρήγμα» που αποτελείται από μαθητές. Από τους μπάτσους αρπάζεται οποιοδήποτε σχεδόν αντικείμενο ή έντυπο υλικό βρίσκεται στα γραφεία της αναρχικής ομάδας στο Μπραχάμι.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1991

3-12 * Πραγματοποιείται από την Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση, εκδήλωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους που φυλακίσθηκαν και συναυλία στα Προπύλαια. Σε σχετική αφίσα αναφέρεται: Επειδή δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις τους και επειδή το ΛΑΥΡΙΟ, το ΜΑΝΤΟΥΔΙ οι ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ και οι ΔΙΩΞΕΙΣ είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΑΝ.

6-12 * Πυρπολείται σούπερ-μάρκετ του Σκλαβενίτη. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Μιχάλης Καλτεζάς» σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους της μαθητικής πορείας και της εισβολής στο Πολυτεχνείο στις 24-25 Οκτώβρη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1992

21-1 * Πραγματοποιείται επίθεση με βόμβες μολότοφ της αναρχικής ομάδας «Μιχάλης Καλτεζάς» σε γραφεία της Ν.Δ. στην Ηλιούπολη και σε προσκοπική λέσχη στο Περιστέρι σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους 18 που βρίσκονται ακόμη φυλακισμένοι ύστερα από τα γεγονότα στις 24-25 Οκτώβρη.

25-1 * Πραγματοποιείται εκδήλωση-συζήτηση στο Βόλο από την Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές και τους συλληφθέντες στις 24 Οκτώβρη 1991.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1992

9-2 * Πραγματοποιείται εκδήλωση αλληλεγγύης, συζήτηση και συναυλία στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους 18 και την Αντιεξουσιαστική Ομάδα Λάρισας.

16-2 * Προβάλλεται η ταινία ΤΕΜΡΟΚ στον Κορυδαλλό στο σινέ Παράδεισος και ακολουθεί συζήτηση στη βάση της αλληλεγγύης στους 18 κρατούμενους της διαδήλωσης της 24/10 και της εισβολής των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο. Στο χώρο της εκδήλωσης αναρτούνται πάνω με συνθήματα αλληλεγγύης ενώ διατίθεται έντυπο υλικό και προκηρύξεις. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων, το βιβλιοπωλείο «ΝΗΠΕΝΘΗ», σε συντονισμό με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους 18.

18-2 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού και πορεία προς τις φυλακές σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους όμηρους του κράτους που διοργανώνεται από τη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων, το βιβλιοπωλείο «ΝΗΠΕΝΘΗ» και την Αντιεξουσιαστική Επιτροπή Αλληλεγγύης στους 18.

19-2 * Πραγματοποιείται συζήτηση στο Πολυτεχνείο στα πλαίσια της αλληλεγγύης στους 18.

20-2 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία αλληλεγγύης προς το Πολυτεχνείο, στα πλαίσια της αλληλεγγύης στους 18.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1992

2-3 * Καταδικάζεται σε φυλάκιση 13 μηνών μ’ αναστολή ο αναρχικός μαθητής Θανάσης Χαλδούπης που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας στις 24 Οκτωβρίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1992

6-4 * Δύο δεκατετράχρονες μαθήτριες καταδικάζονται σε επιμέλεια από το μονομελές δικαστήριο ανηλίκων Πάτρας για επίθεση εναντίον του γυμνασιάρχη τους Σταματόπουλου, κατά την διάρκεια της κατάληψης του σχολείου τους το Γενάρη του 1991.

13-4 * Δικάζονται οι 18 που κρατούνται ύστερα από τα γεγονότα στις 24 και 25 Οκτώβρη.

* Συζήτηση πραγματοποιείται στην ΑΣΟΕΕ στα πλαίσια αλληλεγγύης στους 18 κρατούμενους και στον κοινωνικό αγωνιστή Κυριάκο Μαζοκόπο.

22-4 * Καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 20 μήνες από το Τριμελές Εφετείο Αθήνας οι 18 που φυλακίσθηκαν μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο. Όποιοι δεν πήραν αναστολή εξαγόρασαν τις ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΙΟΥΝΙΟΣ 1992

18-6 * Πραγματοποιείται πορεία που διοργανώνεται από την ΕΦΕΕ 2500 ατόμων περίπου μ’ αφορμή το ζήτημα της δίκης Καλαμπόκα. Μετά το τέλος της πορείας αναρχικοί επιτίθενται με πέτρες και μολότοφ στις τράπεζες Κρήτης και Nova Scotia Bank και σπάζεται η Mercedes του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1992

11-7 * Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποιείται στα ΕΛΤΑ Εξαρχείων από τους «Λύκους των Εξαρχείων» σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσωρινή αποφυλάκιση του Καλαμπόκα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1992

26-11 * Καταλαμβάνονται Γυμνάσια και Λύκεια στην Θεσ/νίκη.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1992

3-12 * Γίνονται συμπλοκές σε κατειλημμένα σχολεία όταν από «αγανακτισμένους» γονείς και καθηγητές επιχειρείται το σπάσιμο της κατάληψης. Τραυματίζεται ένας μαθητής.

7-12 * Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε λύκεια του Ψυχικού.

11-12 * Εξαπλώνονται οι μαθητικές καταλήψεις και τα σαμποτάζ στα σχολικά κλουβιά ενώ επεισόδια σημειώνονται μεταξύ μπατσοκαθηγητών και καταληψιών.

18-12 * Ασκείται δίωξη σε 8 μαθητικές καταλήψεις όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1993

11-1 * Γίνεται προσπάθεια εισβολής στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα από μπάτσους με πυροβολισμούς. Συλλαμβάνονται και προσάγονται στο τμήμα 5 μαθητές.

* Δύο χρόνια μετά τα εξεγερτικά γεγονότα του ’91, μ’ αφορμή τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα στην Πάτρα και τεσσάρων ανθρώπων ύστερα από τον εμπρησμό με δακρυγόνα του καταστήματος Κ. Μαρούση, πραγματοποιείται πορεία φοιτητών και μαθητών στο κέντρο της Αθήνας στην οποία συμμετέχουν και αναρχικοί. Κατά τη διάρκεια της πορείας πυρπολείται τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού, γίνεται επίθεση με πέτρες στο πολυτελές ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια, αλλά και εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ. Συλλαμβάνεται 17χρονος μαθητής, ενώ τραυματίζεται και ένας μπάτσος. Τέλος από ομάδες διαδηλωτών που καταφεύγουν στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται επίθεση με μολότοφ σε φορτηγό χρηματαποστολής της GROUP-4 και απαλλοτριώνονται περίπου 6.000.000 δρχ.

13-1 * Ξηλώνεται η πόρτα του 3ου και 4ου Γυμνασίου και Λυκείου Ζωγράφου από τους διευθυντές των σχολείων ώστε ν’ αποτραπεί η κατάληψή τους. Η πόρτα μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα. Οι μαθητές δεν υποχωρούν. Στήνονται θρανία και καρέκλες και οχυρώνεται το σημείο που βρισκόταν η πόρτα. Η κατάληψη πραγματοποιείται.

15-1 * Πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας από τους καταληψίες μαθητές, από τους οποίους υπολογίζονται τα κατειλημμένα σχολεία σε περισσότερα από 100.

*Ασκείται δίωξη στην Λάρισα σε επτά καταληψίες μαθητές.

18-1 * Σε σχολείο της Θεσ/νίκης (2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) καταστρέφονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μηχανήματα και δοκιμαστικοί σωλήνες του χημείου, ενώ απαλλοτριώνονται κεντρική μονάδα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σφραγίδες του σχολείου, ένα αρμόνιο και κλειδιά. Αναβάλλονται οι εξετάσεις εξαιτίας του σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε.

20-1 * Αποφασίζεται από τη Νομαρχία Θεσ/νίκης η αγορά και η εγκατάσταση εντός 15ημέρου συστημάτων ασφαλείας-συναγερμού, ενώ με εντολή της Εισαγγελίας φρουρούνται οι χώροι των σχολείων τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα από μπάτσους.

21-1 * Πορεία των καταληψιών μαθητών πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά με μικρότερο όγκο από τις προηγούμενες φορές.

22-1 * Καταγγέλλεται από μαθητές του 6ου ΤΕΛ Εσπερινού Θεσ/νίκης «η κινητοποίηση του μηχανισμού τρομοκράτησης των μαθητών, καταστολής και ποινικοποίησης του αγώνα τους». Η καταγγελία γίνεται εναντίον του υπουργείου Παιδείας, του ίδιου του υπουργού Σουφλιά, αλλά και ενάντια σε διευθυντές σχολείων που στρέφονται κατά των καταληψιών με μηνυτήριες αναφορές ή με άλλους τρόπους, όπως η υποχρέωση υπογραφής δηλώσεων μη συμμετοχής σε άλλες κινητοποιήσεις.

23-1 * Οι μαθητές των κατειλημμένων Γυμνασίων και Λυκείων συγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο, όπου εκτός των άλλων υπολογίζονται σε 235 τα κατειλημμένα σχολεία, μόνο στην Αττική. Στο υπό «συγκρότηση συντονιστικό όργανο», αντιτάσσεται η παρουσία με συνθήματα αναρχικών συντρόφων από σχολεία και μη, ενώ ξυλοκοπούνται Κνίτες. Μοιράζονται ακόμα αναρχικές προκηρύξεις.

26-1 * Καταληψίες μαθητές πέντε σχολείων στην Αθήνα διώκονται για καταστροφές και «παράνομη βία», ύστερα από καταγγελίες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αλλά και εκπαιδευτικών.

* Οδηγούνται στον ανακριτή 7 μαθητές του 3ου Λυκείου Τούμπας στη Θεσ/νίκη «για διακεκριμένες φθορές σε δημόσια υπηρεσία» ύστερα από μήνυση του λυκειάρχη Σπύρου Χαντζηπαπαδόπουλου από τον οποίο ανακρίνονται καθημερινά μαθητές στο γραφείου του.

27-1 * Οδηγούνται στον ανακριτή άλλοι έξι μαθητές του 3ου Λυκείου Τούμπας στη Θεσ/νίκη.

28-1 * Πραγματοποιείται πορεία των καταληψιών μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δημιουργείται μπλοκ αναρχικών και μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1993

1-2 * Αποφασίζεται από τους καταληψίες μαθητές 250 σχολείων η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στις 4 του μηνός. Σαν απάντηση ανακοινώνεται από τον υπουργό Παιδείας η παράταση του σχολικού έτους.

4-2 * Δεκατετράχρονος μαθητής συλλαμβάνεται επειδή εκτόξευσε πέτρα εναντίον λεωφορείου της πρώην ΕΑΣ, αφήνεται όμως λίγο αργότερα ελεύθερος.

* Πραγματοποιείται πορεία που διοργανώνεται από την ΓΣΕΕ. Δημιουργείται μπλοκ από την «Αναρχική Πρωτοβουλία Μαθητών», φωνάζονται και γράφονται στους τοίχους συνθήματα, μοιράζονται προκηρύξεις. Κατά τη διάρκεια της πορείας γίνεται επίθεση με πέτρες και ρουλεμάν στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Χαλκοκονδύλη, στο Σύνταγμα σπάζονται τράπεζες, μια Mercedes καθώς και το κεφάλι ενός ιδιωτικού μπάτσου της τράπεζας Μπάρκλεϊς, στην οδό Βουκουρεστίου σπάζεται το ROYTERS όπου πετιούνται και πέτρες σε κοσμηματοπωλείο.

6-2 * Παρά τις εξαγγελίες Σουφλιά για παράταση του σχολικού έτους ο αριθμός των κατειλημμένων Γυμνασίων και Λυκείων ανέρχεται σε 339.

9-2 * Συγκροτείται και δεύτερο «συντονιστικό όργανο» μαθητών (ελεγχόμενο από την ΚΝΕ) από το οποίο «εκπροσωπούνται» 75 σχολεία και διατυπώνεται η επιθυμία δημιουργίας κοινού μετώπου με φορείς, οργανώσεις και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με δήμους και κοινότητες αλλά και κάθε θεσμισμένο όργανο.

11-2 * Από μαθητές κατειλημμένων σχολείων της Ανατολικής Αττικής αποκλείεται για 3,5 ώρες η λεωφόρος Βουλιαγμένης στην οποία και δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος.

12-2 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία από τους καταληψίες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Οι αναρχικοί συσπειρώνονται στο μπλοκ που δημιουργείται από την «Αναρχική Μαθητική Πρωτοβουλία». Μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και γράφονται συνθήματα σε τοίχους. Κατά την έναρξη της πορείας ξυλοκοπείται δημοσιογράφος τηλεοπτικού συνεργείου φασιστικού καναλιού (TELE-CITY), ενώ ακόμα σπάζεται αυτοκίνητο και κάμερα του σταθμού.

Στο Πολυτεχνείο, όπου και καταλήγει η πορεία, γίνεται προσπάθεια λειτουργίας «συντονιστικού οργάνου» των σχολείων της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο πραγματοποιούνται επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ σε πέντε λεωφορεία της πρώην ΕΑΣ. Στη συνέχεια γίνονται προσπάθειες να στηθούν οδοφράγματα και πυρπολείται με βόμβες μολότοφ φορτηγάκι με την ειδική μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων του ραδιοφωνικού σταθμού SKY. Οι συγκρούσεις και επιθέσεις, που πραγματοποιούνται εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, δεν παίρνουν μεγάλη έκταση, ενώ δεν πραγματοποιούνται και συλλήψεις.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1993

5-3 * Επτά μαθητές καταληψίες του 14ου Λυκείου στο Κουκάκι αποβάλλονται δια παντός από το σχολείο τους με απόφαση του συλλόγου καθηγητών ως υποκινητές των καταλήψεων.

7-3 * Εκτοξεύεται βόμβα μολότοφ σε γραφεία της Ν.Δ. στα Κ. Πατήσια. Σε τηλεφώνημα αναφέρεται ότι η επίθεση σχετίζεται με την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου για τον Καλαμπόκα.

9-3 * Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη το φασιστοειδές μέλος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Καλαμπόκας για την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα σε κατειλημμένο σχολείο της Πάτρας. Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνεται από την ΕΦΕΕ, αφού το κράτος κατορθώνει να εκτονώσει τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις μ’ αυτόν τον τρόπο. Παρ’ όλα αυτά μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και ενάντια στη «δικαιοσύνη» τους.

ΜΑΪΟΣ 1993

1-5 * Πυρπολείται το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος και Ιπποκράτους. Την ευθύνη αναλαμβάνουν με τηλεφώνημα σε εφημερίδα: «Λυσσασμένοι Αναρχικοί. Πριν από λίγο κάψαμε την Εθνική Τράπεζα στην Σόλωνος και Ιπποκράτους. Χαιρετίσματα στον Καλαμπόκα».

2-5 * Χημικά υλικά απαλλοτριώνονται από το Χημείο του 34ου Λυκείου Πετραλώνων (25 κουτιά με διάφορες χημικές ουσίες, που με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν ν’ αποτελέσουν εκρηκτικό μίγμα).

25-5 * Μαθητές που απειλούνται με παράταση του σχολικού έτους, λόγω καταλήψεων, ανταπαντούν με απειλή για αποχή από τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της επιβαλλόμενης παράτασης.

ΙΟΥΝΙΟΣ 1993

14-6 * Επίθεση με βόμβα μολότοφ πραγματοποιείται στο Α΄ Πειραματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αθηνών στην Πλάκα.

23-6 * Πραγματοποιείται εμπρησμός αποθήκης με σχολικά βιβλία στο 40ο Γυμνάσιο του σχολικού συγκροτήματος Γκράβα. Προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές.

25-6 * Πυρπολείται το αυτοκίνητο καθηγητή του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1993

1-7 * Ασκείται δίωξη από τον εισαγγελέα εναντίον μαθητών στην Λάρισα για τις καταλήψεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1993

31-8 * Αποφασίζεται από το υπουργείο δημόσιας τάξης η έντονη παρουσία μπάτσων έξω από τα σχολεία κατά την νέα σχολική χρονιά, για να αποθαρρύνονται δήθεν οι έμποροι ναρκωτικών, όπως και κάθε «αντικοινωνικό στοιχείο».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1993

5-11 * Καταλαμβάνονται δύο Γυμνάσια στη Θεσ/νίκη, το 1ο και 2ο Μαλοκόπης και παρεμποδίζεται η λειτουργία των αντίστοιχων λυκείων που συστεγάζονται.

9-11 * Παύονται οι καταλήψεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης ύστερα από επέμβαση γονέων. Υπό κατάληψη όμως βρίσκονται ένα νυχτερινό και πέντε Τεχνικά λύκεια του συγκροτήματος Ευκλείδης.

12-11 * Διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές μ’ αφορμή την χάραξη αγκυλωτού σταυρού στο μέτωπο μαθήτριας από φασίστες. Προτού καλά-καλά ξεκινήσει η πορεία, σπάζονται από μαθητές που κατευθύνονται στα Προπύλαια ένα φασιστικό βιβλιοπωλείο, ενώ δέχεται επίθεση και δημοσιογράφος του Mega. Στη συγκέντρωση μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και πετιούνται τρυκάκια με περιεχόμενο ενάντια στο σχολείο-φυλακή.

Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιούνται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε φορτηγό χρηματαποστολής εταιρείας SECURITY και σε πολυτελές αυτοκίνητο τύπου mercedes. Σπάζεται και ένα οπλοπωλείο. Επίσης σπάζονται τέσσερις τράπεζες και ένα αυτοκίνητο security. Στη συνέχεια 2000 περίπου άτομα κυρίως αναρχικοί-αντιεξουσιαστές κατευθύνονται προς τα γραφεία της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», όπου και επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες στις δυνάμεις καταστολής. Ύστερα από σύντομες οδομαχίες καταλαμβάνεται η ΑΣΟΕΕ (οικονομικό πανεπιστήμιο), πυρπολείται όχημα της πυροσβεστικής, ενώ επίσης καταδιώκονται δημοσιογράφοι τηλεοπτικού συνεργείου, που καταφεύγουν σε κοντινή πολυκατοικία. Συλλαμβάνονται δύο άτομα, ενώ τραυματίζονται ένας μπάτσος και τρεις πυροσβέστες.

23-11 * Πυρπολείται το αυτοκίνητο του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα «Επαναστατική Δράση».

30-11 * Καίγονται βαθμολόγια και απουσιολόγια σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο στην Ελευσίνα.

* Πυρπολείται Λύκειο στο Πέραμα Ρεθύμνου στην Κρήτη. Το σχολείο καταστρέφεται ολοσχερώς.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1993

7-12 * Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσ/νίκης. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 20 μαζί μ’ αυτά που παρεμποδίζεται η λειτουργία τους. Πραγματοποιείται πορεία από μαθητές κατειλημμένων σχολείων της Θεσ/νίκης.

* Δικάζεται το φασιστοειδές Γιάννης Καλαμπόκας για την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα στο Εφετείο της Λάρισας.

8-12 * Ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων στη Θεσ/νίκη συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παρεμποδίζεται η λειτουργία τους, ανέρχονται σε 30.

12-12 * Εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετείται σε Γυμνάσιο-Λύκειο της κοινότητας Πάνορμου στο Ρέθυμνο. Προκαλούνται πολύ σοβαρές ζημιές στα γραφεία των καθηγητών, σε έπιπλα και στον εξοπλισμό του σχολείου.

16-12 * Στη Θεσ/νίκη ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ανέρχεται σε 44, ενώ παρεμποδίζεται και η λειτουργία σε 12 σχολεία λόγω συστέγασης με κατειλημμένα. (Δηλαδή περίπου από 18.000 μαθητές δεν υπάρχει συμμετοχή στα σχολικά μαθήματα).

21-12 * Προκαλούνται καταστροφές στο 24ο Λύκειο στη Θεσ/νίκη. Καταστρέφονται πόρτες, τζάμια, τηλεφωνικές συσκευές. Οι ζημιές στον εξοπλισμό του σχολείου ανέρχονται σε 5.000.000 δρχ. σύμφωνα μ’ εκτίμηση υπαλλήλου του τμήματος συντήρησης σχολικών κτιρίων του δήμου.

28-12 * Διακόπτεται η κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος «Ευκλείδης», αφού προκαλούνται ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1994

14-1 * Πραγματοποιείται εκδήλωση για τις Μαθητικές Εξεγέρσεις 1990-1993 στην ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ. Προηγούμενα έχουν κολληθεί χιλιάδες αφίσες σε πολλά σημεία της Αθήνας αλλά και σε σχολεία όπου διανεμήθηκαν αναρχικά μαθητικά φυλλάδια. Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από τη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση, προβάλλεται βίντεο με κινητοποιήσεις και κοινωνικές συγκρούσεις από πολλά σημεία της γης, διανέμονται μαθητικές προκηρύξεις και γενικότερα έντυπο υλικό, ενώ στην συζήτηση που ακολουθεί εκτιμάται η εμπειρία τριών χρόνων κινητοποιήσεων, καταλήψεων και εξεγερτικών γεγονότων, καθώς και η συμβολή της οργανωμένης παρουσίας και δράσης στον αντικρατικό κοινωνικό απελευθερωτικό αγώνα συνολικότερα.

28-1 * Τερματίζεται η κατάληψη του 2ου λυκείου Αθηνών στην πλ. Βάθης ύστερα από εισβολή μπάτσων στο κτίριο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1994

18-2 * Απόπειρα αυτοκτονίας 15χρονης μαθήτριας σε σχολείο στο Ναύπλιο, ενώ λίγο πριν είχε «πιαστεί» αδιάβαστη στο μάθημα. Η μαθήτρια που πήδηξε από τον β~ όροφο του σχολείου της τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

21-2 * Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποιείται έξω από την αίθουσα τελετών στα πανεπιστήμια στην Θεσσαλονίκη την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της Νομικής του Α.Π.Θ. παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών. Από την επίθεση τραυματίζεται στο πόδι ο οδηγός του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης.

23-2 * Καταλαμβάνονται πέντε σχολικά συγκροτήματα στα οποία περιλαμβάνονται 22 γυμνάσια και λύκεια στο Ηράκλειο Κρήτης μ' αφορμή ζητήματα σχετικά με απουσίες, την θέρμανση και το κτιριακό.

26-2 * Πυρπολείται αυτοκίνητο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Δάφνη που ανήκε στην υπηρεσία ειδικών λογαριασμών κονδυλίων και ερευνών. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την οργάνωση «Επαναστατική Δράση».

27-2 * Πυρπολείται το υπόγειο του 8ου Γυμνασίου -Λυκείου στα Πατήσια, όπου στεγάζεται το 7ο Σώμα Ελλήνων προσκόπων. Καταστρέφεται παλιός εξοπλισμός του σχολείου και υλικά των προσκόπων καθώς και βιβλία, καταστατικά και αρχεία 50 χρόνων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1994

4-4 * Πυρπολούνται τα γραφεία των διευθυντών του 3ου γυμνασίου και 4ου λυκείου του Παράδεισου Αμαρουσίου. Καίγονται πολλά έγγραφα, κυρίως τα αρχεία του σχολείου ενώ σημαντικές ζημιές προκαλούνται στ' απουσιολόγια, σε διάφορους φακέλους και στην αλληλογραφία.

7-4 * Πραγματοποιείται μαθητική πορεία ενάντια στον πόλεμο. Η πορεία καταλήγει στο Πολυτεχνείο όπου οι μπάτσοι έχουν αποκλείσει την πύλη της Στουρνάρη. Γίνεται είσοδος των διαδηλωτών από την πύλη της Τοσίτσα. Οι μπάτσοι υποχωρούν στο απέναντι πεζοδρόμιο ενώ οι διαδηλωτές ανάβουν φωτιές στη Στουρνάρη. Ύστερα από δύο περίπου ώρες αποχωρούν.

8-4 * Βόμβα μολότοφ καταστρέφει κομματικά ταμπλό στα ΤΕΙ Πάτρας.

ΙΟΥΝΙΟΣ 1994

10-6 * Έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σημειώνεται σε λεωφορείο των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα» στην Κυψέλη, «για την φυτοποίηση και εξόντωση των μαθητών στις σχολικές φυλακές» όπως αναφέρεται σε τηλεφώνημα της «Αντιεξουσιαστικής πάλης», από την οποία αναλαμβάνεται και η ευθύνη.

11-6 * Εμπρησμός σάκου με ψηφοδέλτια πραγματοποιείται στο 42ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1994

18-9 * Από την «Αντιεξουσιαστική Πάλη» αναλαμβάνεται η ευθύνη για την έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στην είσοδο της Ακαδημίας Αθηνών.

22-9 * 16χρονη μαθήτρια ωθείται σε αυτοκτονία ύστερα από αποβολή που δέχεται από καθηγητή.

26-9 * Πυρπολείται η πόρτα της ΑΣΟΕΕ. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Μιχάλης Καλτεζάς».

29-9 * Καταλαμβάνεται το 1ο Λύκειο Χολαργού από μαθητές ως ένδειξη αλληλεγγύης σε συμμαθητή τους που αποβλήθηκε από το Λυκειάρχη και το σύλλογο καθηγητών επειδή δεν τους ήταν αρεστό το κούρεμα του.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1994

10-10 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιον» στην περιοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσ/νίκη.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1994

3-11 * 9χρονος μαθητής καρφώνεται στα κάγκελα του σχολείου και σκοτώνεται.

14-11 * Πυρπολείται κρατικό αυτοκίνητο στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Μιχάλης Καλτεζάς».

* Καταλαμβάνονται από μαθητές οι κτιριακές εγκαταστάσεις του 8ου, του 32ου και του 1ου νυκτερινού Λυκείου Αθηνών ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ σταθμεύουν στην περιοχή.

18-11 * Μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΛ Θεσ/νίκης κλείνουν την κυκλοφορία στην οδό Μοναστηρακίου. Υπό κατάληψη βρίσκονται ακόμη 4 σχολικά συγκροτήματα.

21-11 * Υπό κατάληψη βρίσκονται 11 ΤΕΛ και ΤΕΣ (τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση) και 4 Γυμνάσια.

25-11 * Πυρπολούνται 2 σχολικά λεωφορεία στο Ελληνικό. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Ξάγρυπνη Επαναστατική Συνείδηση», από την οποία, σε τηλεφώνημα, αναφέρεται: «Σαμποτάζ με όλα τα μέσα στη λειτουργία της εκπαιδευτικής μηχανής. Θα τα ξαναπούμε.»

* Πραγματοποιείται πορεία μαθητών από σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη.

29-11 * Σε 40 σχολεία της Θεσ/νίκης δεν γίνονται μαθήματα λόγω καταλήψεων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1994

1-12 * Πορεία πραγματοποιείται στη Θεσ/νίκη από μαθητές 40 κατειλημμένων σχολείων και από φοιτητές.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται πορεία από 3.000 σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ πορεία πραγματοποιείται στον Πειραιά από μαθητές λυκείων.

9-12 * Από μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας κλείνεται η εθνική οδός.

13-12 * 50 σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ ο εισαγγελέας Χ. Τζανακάκης απειλεί με διώξεις.

15-12 * Ενώ 173 Γυμνάσια και Λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη, πραγματοποιείται πορεία μαθητών στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιούνται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον αυτοκινήτου του ΗΣΑΠ, καταστήματος καλλυντικών, λεωφορείου μεταφοράς μπάτσων, εναντίον τριών αυτοκινήτων mercedes του υπουργείου Υγείας, του αυτοκινήτου του δήμαρχου Βύρωνα και της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας. Επίθεση δέχεται και η Νομαρχία, όταν πετάγεται μια βόμβα μολότοφ στον α' όροφο της. Στο τέλος της πορείας δέχεται επίθεση φορτηγάκι με ηλεκτρονικό υλικό.

16-12 * Μαθητές του λυκείου Ηλιούπολης κλείνουν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Μια mercedes που προσπαθεί να σπάσει τον κλοιό, δέχεται επίθεση των μαθητών.

19-12 * Πυρπολείται λεωφορείο του υπουργείου Παιδείας στον Πειραιά. Η ευθύνη αναλαμβάνεται με τηλεφώνημα.

20-12 * Πυρπολείται λεωφορείο των εκπαιδευτηρίων «Ζηρίδη» στα Κάτω Πατήσια. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Ελεύθεροι πολιορκημένοι».

21-12 * Πραγματοποιείται πορεία 2.000 μαθητών κατειλημμένων Γυμνασίων και Λυκείων χωριστά από εκείνη των ΤΕΙ, καθώς απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από τα ΤΕΙ άπλωσαν ελληνική σημαία. Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιούνται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε ιδιωτικό ΙΕΚ στην πλ. Ομονοίας, στην αντιπροσωπεία της SINGER, στην τράπεζα Πίστεως, την Εθνική Στεγαστική τράπεζα, στην τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος και στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι του SKY και καταστρέφεται μια κάμερα. Μετά το τέλος της πορείας και ενώ ανακοινώνεται ότι το «συντονιστικό» των μαθητών θα συνεδριάσει στο Πολυτεχνείο χωρίς αυτούς, κατευθύνονται στον χώρο αυτό αναρχικοί και νεολαίοι. Μετά από λίγο πραγματοποιούνται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς, καθώς και σε περιπολικό, που έχει την ίδια τύχη με τους μπάτσους να γίνονται λαγοί. Ένας πυροσβέστης τραυματίζεται, σπάζοντας το χέρι του. Επακολουθούν συγκρούσεις, κάτω από βροχή, με τις δυνάμεις καταστολής χωρίς να υπάρχουν συλλήψεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1995

3-1 * Σημειώνεται εμπρησμός στη βιβλιοθήκη του 10ου Γυμνασίου στην Καλλιθέα. Από τη φωτιά καίγονται βιβλία και θρανία.

8-1 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα» στην Αγία Παρασκευή. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την ομάδα «Ακτιβιστές Αναρχικοί», από την οποία αναφέρεται σε τηλεφώνημα: «Η εκπαίδευση, ιδιωτική ή δημόσια, αποτελεί στόχο των αναρχικών μέχρι την τελική κατάλυση της εξουσίας».

9-1 * Επανέρχεται η «τάξη» και αποκαθίσταται η λειτουργία σε 73 σχολεία που βρίσκονταν σε κατάληψη. Υπό κατάληψη όμως βρίσκονται ακόμα 16 σχολεία στην Αθήνα, τουλάχιστον. Τα σχολεία-κλουβιά που δίδονται για λειτουργία από τους καταληψίες βρίσκονται σε αξιολύπητη κατάσταση δυστυχώς για τους εξουσιαστές.

10-1 * Ποινική δίωξη ασκείται από τον εισαγγελέα Χρ. Τζανακάκη εναντίον τριών μαθητών του Μαράσλειου, ύστερα από μήνυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για καταστροφές που έγιναν στο σχολείο τις ημέρες της κατάληψης, και «παράνομη» βία.

11-1 * Πραγματοποιείται μαθητική πορεία 1400 περίπου μαθητών και όχι μόνο, στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή Τεμπονέρα. Μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και ακούγονται αντικρατικά συνθήματα. Κατά τη διάρκεια της πορείας γίνονται επιθέσεις σε δημοσιογράφους, σπάζονται τράπεζες και πετιέται μια βόμβα μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ. Λίγο αργότερα οι συμμορίες του κράτους επιτίθενται στην πορεία από τα πλάγια, κυνηγούν και συλλαμβάνουν μαθητές και βρίσκουν τουλάχιστον 35 μολότοφ σε σακίδια αφημένα στο οδόστρωμα. Όμως και το κράτος και τα όργανα του απογοητεύονται από τη συνέχεια. Οι αγωνιζόμενοι μαθητές ανασυντάσσονται στην πλ. Συντάγματος και επιτίθενται στους μπάτσους με πέτρες και μάρμαρα. Γίνεται επίθεση με μολότοφ στην Ιονική Τράπεζα, στο κτίριο του Υπουργείου Αιγαίου και σε πολυτελές αυτοκίνητο έξω από αυτό. Οι μπάτσοι κυνηγούν διαδηλωτές σ' όλο το κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή αναρχικοί, μαθητές και ανυπότακτοι νεολαίοι βρίσκονται έξω από τη Νομική Σχολή, ενώ προηγουμένως στους γύρω δρόμους έχουν δεχθεί επιθέσεις αυτοκίνητα βουλευτών, πρέσβεων, του ANTENNA, καθώς και ενός επιχειρηματία. Μπροστά στη Νομική στήνονται οδοφράγματα, πραγματοποιούνται επιθέσεις με μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ, σημειώνεται ρίψη δακρυγόνων, ενώ επίθεση με μολότοφ δέχεται τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA, του οποίου η κάμερα καταλήγει στις φωτιές των οδοφραγμάτων. Επίσης ξυλοκοπείται λέκτορας-καθηγητής της Σχολής. Συνολικά τη μέρα αυτή γίνονται 26 προσαγωγές μαθητών στην Ασφάλεια. Σε 8 απ' αυτούς απαγγέλλονται κατηγορίες.

12-1 * Πυρπολείται φορτηγάκι τηλεοπτικού συνεργείου του «Seven-X» στα Εξάρχεια. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Κοινωνική Θέληση». Σε σχετικό τηλεφώνημα αναφέρεται: «Ήταν μια πρώτη απάντηση στη γενικευμένη βία του κράτους στην πορεία των μαθητών και στους λακέδες του κράτους τους δημοσιογράφους. Λευτεριά σ' όσους βρίσκονται στα κελιά».

* Πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάσσονται στα δικαστήρια απέναντι από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους στους 8 συλληφθέντες της μαθητικής πορείας.

* Την ίδια ώρα που δίνεται από τους δικαστές προθεσμία για ν' απολογηθούν οι συλληφθέντες, πυρπολείται πολυτελές αυτοκίνητο BMW στην οδό Μασσαλίας, κοντά στην Νομική Σχολή στο κέντρο της Αθήνας.

13-1 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιον» στη Ν. Σμύρνη. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την ομάδα «Ανυπότακτοι Μαθητικοί Πυρήνες». Σε τηλεφώνημα αναφέρεται: «Όσο οι υπουργοί θα μας κοροϊδεύουν, όσο οι μπάτσοι θα μας χτυπούν, όσο οι δικαστές θα μας διώκουν, θα τους χτυπούμε. Λευτεριά στους φυλακισμένους μαθητές.»

* Κλείνεται η Λ. Αλεξάνδρας έξω από τη Γενική Ασφάλεια από μαθητές που διαμαρτύρονται για την επέμβαση των ΜΑΤ στην πρόσφατη μαθητική πορεία, ζητώντας την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

* Πραγματοποιείται κατάληψη του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αιγάλεω, ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό μαθητών, από μαθητές, από τους οποίους δηλώνεται ότι πήραν αυτή την απόφαση επειδή εξοργίστηκαν από τη συμπεριφορά των ΜΑΤ στην τελευταία πορεία, καθώς και την «ευαισθησία» του δικαστή Τζανακάκη να ζητήσει ευθύνες για τις καταστροφές στα σχολεία.

14-1 * Από την αναρχική ομάδα «Κοινωνική Θέληση» αναλαμβάνεται η ευθύνη για τον εμπρησμό των γραφείων της Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Σε τηλεφώνημα αναφέρεται: «Το χτύπημα αυτό γίνεται ενάντια στη βία των δολοφόνων του κράτους. Λευτεριά στους συλληφθέντες της μαθητικής πορείας».

15-1 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο των εκπαιδευτηρίων «Λαμπίρη», στην Καλλιθέα, από τους «Ανυπότακτους Μαθητικούς Πυρήνες». Σε τηλεφώνημα τους αναφέρεται: «Πυρπολήσαμε στην Καλλιθέα ένα σχολικό λεωφορείο. Είμαστε οι «Ανυπότακτοι Μαθητικοί Πυρήνες». Είναι ένα χτύπημα σ' εκείνους που κλέβουν τη ζωή και τη σκέψη μας, σ' αυτούς που φυλακίζουν τους συντρόφους μας, σ' εκείνους που χτίζουν ξεδιάντροπα βίλες. Θα συνεχίζουμε να τους χτυπάμε, λευτεριά στους φυλακισμένους μαθητές.»

* Συλλαμβάνεται νεαρός για επίθεση με βόμβα μολότοφ εναντίον περιπολικού στη Ν. Σμύρνη, αλλά αφήνεται επειδή είναι ανήλικος.

16-1 * Προφυλακίζεται ο Ν. Καρατζάς που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας της 11-1. Περιοριστικοί όροι επιβάλλονται στους άλλους δύο συλληφθέντες Σιαπέρα και Ρουζίνα.

18-1 * Η αναρχική ομάδα «Μονάδες Αναρχικών Ταραχοποιών» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στο Π. Φάληρο. Σε σχετικό τηλεφώνημα αναφέρεται: «Το χτύπημα αυτό είναι μια απάντηση στην έντονη κρατική καταστολή των τελευταίων ημερών. Θα τα ξαναπούμε.»

* Φοιτητές κλείνουν την οδό Σόλωνος στο ύψος της Νομικής Σχολής, διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες Παπαθεμελή, σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

20-1 * Πυρπολείται φορτηγάκι της εταιρίας «Σεκιούριτι Σύστεμ Σεντ» στην Ηλιούπολη. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Ξάγρυπνη Επαναστατική Συνείδηση» από την οποία αναφέρεται: «Αυτό το χτύπημα είναι μια πρώτη απάντηση στα χτυπήματα του κράτους στην μαθητική πορεία και στη συνεχιζόμενη ομηρία του Ν. Καρατζά».

21-1 * Επίθεση πραγματοποιείται με βόμβες μολότοφ και γκαζάκια σ’ αυτοκίνητο τύπου mercedes του ιδιοκτήτη της εταιρίας Mercedes στα Εξάρχεια. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από τους «Λύκους των Εξαρχείων» με τηλεφώνημά τους για την απελευθέρωση του Ν. Καρατζά.

* Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο των Μοντεσοριανών σχολείων στο Γαλάτσι. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Κοινωνική Θέληση».

25-1 * 14 Γυμνάσια και Λύκεια σ' όλη την Αττική βρίσκονται υπό κατάληψη, παρ’ όλο που ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την Πρωτοχρονιά.

31-1 * Παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης «κατά παντός υπευθύνου», για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε σχολικά συγκροτήματα κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, από το δικαστή Χ. Τζανακάκη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1995

3-2 * 18χρονη μαθήτρια κρεμιέται μ' ένα σχοινί, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αφόρητη πίεση που ασκιόταν πάνω της λίγο πριν τις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο.

4-2 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο στο Κάτω Χαλάνδρι. Σε τηλεφώνημα που ακολουθεί αναφέρεται: «Την ευθύνη για τον εμπρησμό σχολικού λεωφορείου στο Κάτω Χαλάνδρι αναλαμβάνει η αναρχική ομάδα «Κόκκινα Μαντήλια». Εμείς κάψαμε και το αυτοκίνητο της ΕΡΤ. Η παιδεία κατασκευάζει ανθρώπους και τους καταπιέζει. Ελευθερία στον Ν. Καραντζά».

8-2 * Αποφασίζεται από δικαστές ο εγκλεισμός 16χρονης μαθήτριας σε ίδρυμα με την «κατηγορία» της συμμετοχής σε καταστροφές στο υπό κατάληψη σχολείο της. Από το δικαστήριο αποφασίζεται η καταδίκη άλλων τριών μαθητών σε εξαγοράσιμες ποινές 7 μηνών.

9-2 * Πραγματοποιείται πορεία αντιφασιστών μαθητών στην οποία συμμετέχουν 300 άτομα. Στο τέλος της πορείας διαδηλωτές επιτίθενται με πέτρες και μολότοφ σε συμμορίες των ΜΑΤ που απαντούν με δακρυγόνα.

12-2 * Πυρπολούνται δύο σχολικά λεωφορεία. Σε τηλεφώνημα αναφέρεται: «Οι «Λύκοι των Εξαρχείων» έκαψαν δύο σχολικά λεωφορεία στην περιοχή Γκύζη και την Πανεπιστημιούπολη (ΕλληνοΓερμανική Αγωγή). Τα έκαψαν διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις των μαθητών και τον εγκλεισμό της μαθήτριας. Οι «Λύκοι» δεν πιάστηκαν στο δόκανο του κράτους».

14-2 * Πραγματοποιείται πορεία μαθητών από το Πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων στον Άρειο Πάγο ως εκδήλωση της αντίθεσης τους απέναντι στη βία που εκφράστηκε εναντίον τους από επίσημους και ανεπίσημους φορείς.

18-2 * Μελετάται από ειδική Επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας και διευθυντές σχολείων πρόγραμμα φύλαξης των σχολείων για ν' αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκαλούνται σ' αυτά. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καταρχήν πειραματικά σε 15 μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το 1994 μόνο για τα σχολεία του Δήμου Αθηνών χρειάστηκε ένα δισεκατομμύριο για την αποκατάσταση των καταστροφών που έγιναν στη διάρκεια των καταλήψεων.

* Συλλαμβάνονται δύο 15χρονοι για τον εμπρησμό με γκαζάκια και βενζίνη ενός αυτοκινήτου της πρεσβείας της Κορέας στην περιοχή του Παπάγου. Οι μπάτσοι ισχυρίζονται ότι οι νεαροί ομολόγησαν ότι η ευθύνη θα παιρνόταν με την ονομασία αναρχική ομάδα «Λύσσα». Οι νεαροί αφήνονται ελεύθεροι, αφού παραπέμπονται σε δίκη, επειδή είναι ανήλικοι.

19-2 * Προκαλούνται καταστροφές στη Βαρβάκειο Σχολή στο Ψυχικό. Καταστρέφονται γραφεία και καρέκλες ενώ καίγονται και βιβλία.

21-2 * Αυτοκτονεί 14χρονη μαθήτρια στη Λάρισα, με το υπηρεσιακό πιστόλι του μπάτσου πατέρα της, μετά την απειλή για αποβολή από το σχολείο της.

22-2 * Αναβάλλεται στη Χαλκίδα η δίκη 12 πρώην μαθητών και μαθητριών που κατηγορούνται για την κατάληψη του 2ου Γυμνασίου το 1991. Πάντως στο προαύλιο του δικαστηρίου παρευρίσκονται εκατοντάδες μαθητές σ' ένδειξη αλληλεγγύης.

25-2 * Η Ομάδα «Ξάγρυπνη Επαναστατική Συνείδηση» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό αυτοκινήτου ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή Γκύζη. Σε τηλεφώνημα αναφέρεται: «Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου, δεν συμβαδίζει με την ύπαρξη του κράτους. Λευτεριά στους μαθητές που φυλακίστηκαν για εμπρησμούς».

ΜΑΡΤΙΟΣ 1995

10-3 * Η ομάδα «Ξάγρυπνη Επαναστατική Συνείδηση» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό σχολικού λεωφορείου στη Λαμπρινή.

22-3 * Προκαλείται έκρηξη από εμπρηστικό μηχανισμό στο τμήμα ΜΜΕ του Πάντειου Πανεπιστημίου στην Πλάκα, την ώρα που βρίσκονται 20 φοιτητές περίπου μέσα σε αίθουσα παρακολουθώντας μάθημα για τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τραυματίζεται ένας καθηγητής, καταστρέφονται τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του κτιρίου. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την «Αντιεξουσιαστική Πάλη».

25-3 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο στους Αμπελόκηπους.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1995

5-4 * Πραγματοποιούνται άγριες συγκρούσεις έξω από το Πολυτεχνείο ταυτόχρονα με το κλείσιμο των φοιτητικών καλπών. Αναρχικοί και ανυπότακτοι νεολαίοι πυρπολούν το αυτοκίνητο καθηγητή, καθώς και άλλα αυτοκίνητα τα οποία φλεγόμενα χρησιμοποιούνται ως οδοφράγματα και επιτίθενται με πέτρες και βόμβες μολότοφ στις συμμορίες των ΜΑΤ. Οι συγκρούσεις που πραγματοποιούνται και η τεράστια ΑΠΟΧΗ και τα ΑΚΥΡΑ που σημειώνονται, αλληλοσυμπληρώνονται.

ΜΑΪΟΣ 1995

25-5 * Αποφασίζεται η παράταση του σχολικού έτους σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια ως αντίποινα του Κράτους για τις μαθητικές καταλήψεις.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1995

1-9 * Δικάζονται 25 νεαροί, μαθητές την περίοδο 1992-1993, για καταλήψεις σχολείων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1995

5-10 * Πραγματοποιείται το πρωί συγκέντρωση φοιτητών της Νομικής και κλείνεται η οδός Σόλωνος ως διαμαρτυρία για τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή πυρπολείται από ομάδα αναρχικών αυτοκίνητο τηλεοπτικού συνεργείου του καναλιού 5 με βόμβες μολότοφ. Λίγη ώρα αργότερα σπάζονται 9 αυτοκίνητα πολυτελή στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

11-10 * Πραγματοποιείται πορεία 1500 περίπου φοιτητών από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας. Εκδηλώνεται απόπειρα εμπρησμού αυτοκινήτου τύπου «mercedes» που ανήκει στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ αργότερα από φλεγόμενο μπιτόνι που βρίσκεται κάτω από πολυτελές αυτοκίνητο προκαλούνται εγκαύματα στον διοικητή του Α~ Αστυνομικού τμήματος όταν ο τελευταίος προσπαθεί να το σβήσει κλωτσώντας το. Προηγούνται συμπλοκές αναρχικών και περιφρουρήσεων του ΚΚΕ, όταν επιχειρείται να ξυλοκοπηθεί μπάτσος αξιωματικός από αναρχικούς διαδηλωτές

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1995

14-11 * Καθώς βρίσκονται κατειλημμένες διάφορες πανεπιστημιακές σχολές και ορισμένα σχολεία, πραγματοποιείται πανεκπαιδευτική πορεία που ξεκινά από τα Προπύλαια. Με την έναρξη της πορείας καταστρέφεται ολοσχερώς με βόμβες μολότοφ μια ειδική κινητή τηλεοπτική μονάδα του σταθμού SKY, ενώ ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς από αναρχικούς. Κατά τη διάρκεια της πορείας γίνονται επιθέσεις με κοκτέηλ μολότοφ στην Κτηματική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πίστεως στην οδό Σταδίου. Επακολουθούν και συμπλοκές με τις περιφρουρήσεις των μπλοκ του ΚΚΕ, ενώ γίνονται επιθέσεις και σ' αξιωματικούς των γουρουνιών που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας μαζί με δημοσιογράφους. Όταν η πορεία που κατευθύνεται στο υπουργείο Παιδείας φθάνει σ' αυτό, σημειώνονται συμπλοκές με τους μπάτσους που ματαιώνουν την τυχόν κατάληψη του δεχόμενοι πέτρες και φωτοβολίδες ενώ η περιοχή δονείται από το σύνθημα ΜΠΑΤΣΟΙ-ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ και ΑΛΗΤΕΣ-ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

17 και 18-11 * Αναρχικοί και ανυπότακτοι νεολαίοι που συνεχώς πληθαίνουν μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου, καταλαμβάνουν τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις και καλούν τον κόσμο να μην ακολουθήσει την καθιερωμένη πορεία, αλλά εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους εξεγερμένους των φυλακών, στον απεργό πείνας Κ. Καλαρέμα και σ' όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, παραμένοντας στο χώρο του Πολυτεχνείου 22 χρόνια μετά την εξέγερση του '73. Και πράγματι, ενώ η πορεία απομακρύνεται, 2500 τουλάχιστον άτομα παραμένουν μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο. Ο χώρος του Πολυτεχνείου έχει πλέον καταληφθεί. Ακολουθούν τα γνωστά γεγονότα κατά τη διάρκεια της νύχτας και η επόμενη μέρα με τις συλλήψεις περισσότερων από 500 εξεγερμένων, μεταξύ των οποί-ων και πολλοί ανήλικοι και φοιτητές.

28-11 * Πραγματοποιείται πορεία φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κατειλημμένα βρίσκονται 3 σχολεία στον Πύργο Ηλείας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1995

7-12 * Πραγματοποιούνται πορείες μαθητών και συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας.

11-12 * Δικάζονται 13 διαδηλωτές για τα εξεγερτικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας στις 10 και 11 Γενάρη 1991, μ' αφορμή τη δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα σε κατειλημμένο σχολείο της Πάτρας.

12-12 * Επαναλαμβάνονται στο κέντρο της Αθήνας πορείες μαθητών και φοιτητών. Πάνω από 10 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη στην Πάτρα, ενώ σημειώνονται και επεισόδια στο 19ο Γυμνάσιο όταν καθηγητές προσπαθούν να εισέλθουν στο σχολείο και δέχονται βροχή από πέτρες, πλαστικά μπουκάλια, αλλά και ορισμένα θρανία.

13-12 * Περισσότερα από 20 λύκεια της Αττικής βρίσκονται κατειλημμένα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1996

6-1 * Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εκρήγνυται στην καγκελόπορτα του σχολικού συγκροτήματος «Νίκος Τεμπονέρας» στην Πάτρα. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την οργάνωση «Μαύροι Λύκοι» σε ένδειξη συμπαράστασης στο Χριστόφορο Μαρίνο και τους καταδικασθέντες του Πολυτεχνείου.

11-1 * Πραγματοποιείται πορεία 200 μαθητών και φοιτητών στην μνήμη της δολοφονίας του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα πριν από 5 χρόνια. Μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις που αναφέρονται στις διώξεις των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου. Μετά το τέλος της πορείας πυρπολείται πολυτελές αυτοκίνητο στα Εξάρχεια και σπάζεται ακόμη ένα.

15-1 * Ξυλοκοπείται καθηγήτρια στο 2ο Λύκειο Χαριλάου στην Θεσσαλονίκη από 2 νεαρούς, κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Σημειώνεται ότι η φήμη της καθηγήτριας είναι αυτή της πολύ αυστηρής.

23-1 * Η αναρχική ομάδα «Αντικρατική Πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη για τους εμπρησμούς αυτοκινήτου του Διπλωματικού σώματος της Πρεσβείας των Φιλιπίννων στο Ν. Ψυχικό, σχολικού λεωφορείου των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων», αυτοκινήτου μπάτσου στη Ν. Φιλοθέη και ενός σχολικού λεωφορείου ακόμη της Ελληνογερμανικής σχολής «Εράσμιος» στο Χαλάνδρι, για την απελευθέρωση των συλληφθέντων του Πολυτεχνείου».

29-1 * Συλλαμβάνονται τέσσερις μαθητές και ξυλοκοπούνται για να ομολογήσουν τον εμπρησμό της Ελληνικής σημαίας σε σχολείο του Μοσχάτου. Ένας από τους μαθητές απειλείται από τους μπάτσους ότι θα του κόψουν με μαχαίρι τα μαλλιά.

30-1 * Από την αναρχική ομάδα «Αντικρατική Πάλη» αναλαμβάνεται η ευθύνη για τους εμπρησμούς: αυτοκινήτου που ανήκει σε παραγωγές εκπομπών του τηλεοπτικού καναλιού «Σταρ Τσάνελ» στο Χαλάνδρι, σχολικού λεωφορείου που ανήκει στα εκπαιδευτήρια Δούκα στον Περισσό και δύο σχολικών που ανήκαν στα εκπαιδευτήρια Μάνεση, «για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες του Πολυτεχνείου και ο Ν. Καραντζάς, αλλά και να φύγουν οι μπάτσοι από τα Εξάρχεια».

31-1 * Πυρπολείται φορτηγό του Πρακτορείου Αθηναϊκού Τύπου στο Χαλάνδρι, ένα αυτοκίνητο που άνηκε στον Α~ γραμματέα της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ένα λεωφορείο της Ελληνογερμανικής Σχολής στους Αμπελόκηπους. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την «Αντικρατική Πάλη».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1996

1-2 * Συνεχίζονται οι δίκες των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου. Από την αρχή του χρόνου έχουν δικαστεί περισσότεροι από 50 ανήλικοι και έχουν καταδικαστεί σ' ένα χρόνο επιτήρηση από επιμελητές ανηλίκων, υποχρεωτική συμμετοχή σε «κοινωνική εργασία» του τύπου επισκέψεις σε γηροκομεία, δενδροφυτεύσεις και για ορισμένους επιπλέον υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων με σκοπό την αναμόρφωση τους. Για δύο ανηλίκους αποφασίζεται ο εγκλεισμός τους για οκτώ μήνες.

2-2 * Εμπρηστικός μηχανισμός εκρήγνυται σ' αίθουσα της Νομικής Σχολής στο κέντρο της Αθήνας. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Κομάντος Νοέμβρης '95», «για συμπαράσταση στους συλληφθέντες του Πολυτεχνείου».

13-2 * Δικάζονται άλλοι δέκα ανήλικοι που συνελήφθησαν μετά την εισβολή των συμμοριών του κράτους στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του '95. Η δίκη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

29-2 * Αντιφασιστική πορεία διοργανώνεται και πραγματοποιείται από φοιτητές κομματικές νεολαίες, φορείς και αριστερίστικες οργανώσεις στον Πειραιά. Κατά την διάρκεια της πορείας σπάζονται από αναρχικούς και ανυπόταχτους νεολαίους, η τράπεζα Inter-bank, τα Μακ Ντοναλτς, δύο πολυτελή αυτοκίνητα, ένα Βαν του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «SKY», μια κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA CHANNEL», ενώ ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι και κάμεραμαν. Στην πορεία συμμετέχουν περίπου 1500 άτομα.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1996

7-3 * Ξυλοκοπείται ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Καμμένος και ο μπάτσος-φρουρός του μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη σ' εκδήλωση Κυπρίων φοιτητών από 20 περίπου άτομα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χτυπήθηκε από αναρχικούς που είχαν τα πρόσωπα τους καλυμμένα με μαντίλια.

28-3 * Πυρπολούνται την ημέρα των φοιτητικών εκλογών δίπλα στη Νομική Σχολή ένα αυτοκίνητο του τηλεοπτικού καναλιού Τele City και ένα αυτοκίνητο του δήμου Αθηναίων. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από «κάποιους αναρχικούς αγωνιστές», με τηλεφώνημα στο οποίο αναφέρεται ότι οι επιθέσεις έγιναν «για τις φοιτητικές εκλογές και δίκες του Πολυτεχνείου».

29-3 * Πυρπολούνται δυο σχολικά λεωφορεία. Το ένα στην Παλλήνη (εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα) και το δεύτερο στο Χαλάνδρι της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

* Συλλαμβάνονται τρεις νεαροί στην περιοχή Χαλανδρίου και κατηγορούνται για τους δυο εμπρησμούς των σχολικών λεωφορείων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1996

11-4 * Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πυρπολείται σχολικό της Ελληνογερμανικής Αγωγής στον Υμηττό Αττικής. Την ευθύνη για τον εμπρησμό αναλαμβάνει ο «Βίαιος προλεταριακός αγώνας», «ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πριν από δύο εβδομάδες συλληφθέντες με την κατηγορία του εμπρησμού και της σύστασης συμμορίας».

ΜΑΪΟΣ 1996

10-5 * Η «Αντιεξουσιαστική πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του «University of London», στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Τσαλδάρη, στην Πλάκα. Από την πυρκαγιά έπαθε ζημιές η πόρτα του κτιρίου, ενώ σε τηλεφώνημα αγνώστου αναφέρεται ότι «όσο υπάρχει εξουσία που δολοφονεί αγωνιστές όπως ο Τσουτσουβής θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγωνίζονται για την ελευθερία».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1996

12-11 * Καταλαμβάνεται το σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσ/νίκης, από μαθητές του 2ου και 10ου Γυμνασίου οι οποίοι δεν ανακοίνωσαν κανένα αίτημα στους δημοσιογράφους από τους οποίους ρωτιόντουσαν.

13-11 * Από μαθητές Λυκείου του Ορχομενού καίγεται η ελληνική σημαία στο προαύλιο του σχολείου, σπάζονται τζάμια από αίθουσες και γράφονται αναρχικά συνθήματα στους τοίχους. Οι καταστροφές φτάνουν τις 300.000 δρχ.

* Συνεχίζονται οι καταλήψεις του 2ου και 10ου Λυκείου στη Θεσ/νίκη και προστίθενται σ' αυτές δύο ακόμα συστεγαζόμενων Γυμνασίων. Σ' αποχή από τα μαθήματα προχωρούν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Μαλοκόπης μετά από αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης του σχολείου τους στην οποία όμως δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα.

18-11 * Παραπέμπονται σε δίκη οι δύο 18χρονοι οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κηφισιά να έχουν μια βόμβα μολότοφ. Και οι δύο αρνήθηκαν να μιλήσουν για το «αδίκημα».

21-11 * «Παραδίδεται» πραγματικά σαν βομβαρδισμένο το συγκρότημα των Τεχνικών Σχολών «Ευκλείδη» στη Θεσ/νίκη από τους καταληψίες μαθητές. Προκαλούνται καταστροφές σε γραφεία, ντουλάπια, καρέκλες, γραφομηχανές, θρανία, ύψους 25 εκατομμυρίων.

22-11 * Υπό κατάληψη βρίσκονται για δεύτερη μέρα άλλα δύο σχολεία στη Θεσ/νίκη, το 1ο Λύκειο Θεσ/νίκης και το 2ο Τούμπας.

27-11 * Υπό κατάληψη βρίσκονται όλα σχεδόν τα γυμνάσια και λύκεια των Χανίων, οι μαθητές των οποίων κάνουν πορεία προς τη νομαρχία.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1996

14-12 * Υπό κατάληψη βρίσκονται 50 Γυμνάσια και Λύκεια στην ΑΘήνα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1997

15-1 * Οι καθηγητές ξεκινούν απεργία διαρκείας.

31-1 * Γίνονται μικροεπεισόδια μεταξύ καθηγητών και μπάτσων στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια γιορτής για την πολιτιστική πρωτεύουσα, όπως έχουν ανακηρύξει οι εξουσιαστές τη Θεσσαλονίκη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1997

5-2 * Οι αγρότες στη Θεσσαλία, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βγουν στην εθνική οδό και έχουν σταματήσει λίγα μέτρα πριν. Στην Αθήνα, δάσκαλοι και καθηγητές που συνεχίζουν την απεργία τους, συμπλέκονται με τους μπάτσους, έξω από το προεδρικό μέγαρο, όταν οι τελευταίοι τους εμποδίζουν να προχωρήσουν.

* Πυρπολούνται τα γραφεία των καθηγητών στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και καίγονται απουσιολόγια και άλλα έγγραφα.

6-2 * Στην Αθήνα, φοιτητές λογιστικών σχολών, κλείνουν την είσοδο οικονομικής εφορίας στη Καλλιθέα διαμαρτυρόμενοι για κατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με το επάγγελμά τους. Δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να τους διώξουν και γίνονται μικροσυμπλοκές.

13-2 * Οι καθηγητές που συνεχίζουν για 4η βδομάδα την απεργία τους πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδα 50 περίπου ατόμων επιτίθεται και καταστρέφει τις τζαμαρίες από δύο τράπεζες.

21-2 * Καθηγητές αποκλείουν την είσοδο του υπουργείου Παιδείας στο κέντρο της Αθήνας. Οι μπάτσοι τους σπρώχνουν για να τους απομακρύνουν και γίνονται μικροεπεισόδια.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1997

6-3 * Ο υπουργός Παιδείας πάει να μιλήσει σε εκδήλωση κομματικής νεολαίας στη Νομική σχολή. Ομάδες αριστερών φοιτητών του πετούν κάδους με σκουπίδια και ματαιώνουν την ομιλία.

* Η ομάδα «Αντιεξουσιαστική Πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό αυτοκινήτου του υπουργείου Παιδείας, στο κέντρο της Αθήνας. Σε τηλεφώνημά της αναφέρει «ότι η ενέργεια αυτή , είναι η πρότασή μας στο διάλογο για μια καλύτερη παιδεία. Η πάλη για την ελευθερία συνεχίζεται».

11-3 * Πυρπολείται αυτοκίνητο του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1997

9-4 * Ομάδα αναρχικών ρίχνει βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών. Ύστερα από λίγο οι αναρχικοί φεύγουν από το χώρο του Πολυτεχνείου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1997

6-8 * Διευθυντής δημοτικού σχολείου μετά από ερεύνα στο έκτο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων, ανακαλύπτει την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι αίθουσες και τα γραφεία των δασκάλων.

21-8 * Εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στην είσοδο του κτιρίου γίνονται μικροσυμπλοκές με τους μπάτσους.

28-8 * Εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή. Μπροστά από το κτίριο βρίσκουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν. Γίνονται μικροσυμπλοκές όπου οι διαδηλωτές τους πετούν πέτρες, αυγά και μπουκάλια. Από τα επεισόδια τραυματίζονται δύο μπάτσοι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1997

10-10 * Δύο αδιόριστοι καθηγητές ξεκινούν απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσ/νίκη, διαμαρτυρόμενοι για το νόμο Αρσένη.

12-10 * Πραγματοποιείται στο Κερατσίνι, εκδήλωση-συζήτηση για την εκπαίδευση, την οποία διοργανώνουν οι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές Κερατσινίου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1997

6-11 * Ξεκινούν καταλήψεις σε σχολεία και σχολές ενάντια στο νόμο Αρσένη.

20-11 * Μαθητές πραγματοποιούν κατάληψη στο 1ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμαριάς, (Θεσσαλονίκη). Κατά την διάρκεια της κατάληψης προκαλούνται ζημιές στο κτίριο αξίας 30. 000.000 δρχ.

26-11 * Πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ομάδα ατόμων, επιχειρεί να πυρπολήσει πολυτελές αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην συμβολή των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου. Η φωτιά σβήνεται τελικά από τους μπάτσους που επιτηρούσαν την πορεία.

30-11 * Πυρπολείται σχολικό λεωφορείο στις Συκιές. (Θεσσαλονίκη). Την ευθύνη αναλαμβάνει με τηλεφώνημα της σε εφημερίδα η ομάδα «Αντικρατικός αγώνας» λέγοντας, «Με την τωρινή επίθεση θέλουμε να φύγουν οι μπάτσοι και οι ρουφιάνοι από τα σχολεία». Επίσης αναλαμβάνουν την ευθύνη για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στις 16 Νοεμβρίου στο δημαρχείο Νεάπολης λέγοντας, «Δεν γουστάρουμε τον Σημίτη ούτε τον Καποδίστρια». («Καποδίστριας» ονομάζεται το σχέδιο που προωθεί το κράτος για την συνένωση των δήμων και κοινοτήτων).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1997

5-12 * Πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου είναι πολύ έντονη η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Σε κάποιο σημείο της πορείας, ομάδα φοιτητών προσπαθεί να αποκόψει διμοιρία των ΜΑΤ, κλείνοντας της το δρόμο και πετώντας της δυναμιτάκια. Οι μπάτσοι απαντούν χτυπώντας τους διαδηλωτές και πετώντας δακρυγόνα.. Λίγο πριν το τέλος της πορείας, πυρπολείται αυτοκίνητο που άνηκε στον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια εκτοξεύονται βόμβες μολότοφ εναντίον του κτιρίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας καθώς και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ομάδα ατόμων εκτοξεύει μέσα από το κτίριο της νομικής, βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ. Οι μπάτσοι συλλαμβάνουν πέντε από τους διαδηλωτές, από τους οποίους οι τέσσερις αφήνονται ελεύθεροι, ενώ για τον άλλο σχηματίζεται δικογραφία για συμμετοχή στα επεισόδια.

* Πραγματοποιείται συναυλία στη φοιτητική εστία στην Πατησίων. Λίγο πριν το τέλος της συναυλίας, ομάδα ατόμων, ακινητοποιεί και πυρπολεί διερχόμενο λεωφορείο. Στη συνέχεια καταστρέφεται υποκατάστημα της εθνικής τράπεζας καθώς και αυτοκίνητα και καταστήματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την φοιτητική εστία. Από την αστυνομία συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων, ασκείται δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

7-12 * Πυρπολείται αυτοκίνητο της πρεσβείας των Φιλιππίνων στο Μαρούσι. Την ευθύνη αναλαμβάνει με τηλεφώνημα της σε εφημερίδα η ομάδα «Εμπρηστές συνείδησης», λέγοντας, «Αλληλεγγύη στους δύο αδιόριστους εκπαιδευτικούς απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη». Ταυτόχρονα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμπρησμό αυτοκινήτου της Σίγμα security» στο Μπραχάμι.

* Οι δύο καθηγητές, απεργοί πείνας, σταματούν την απεργία, ύστερα από 56 μέρες.

8-12 * Οδηγούνται στη φυλακή οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες των επεισοδίων που έγιναν κατά τη διάρκεια συναυλίας στη φοιτητική εστία. Ο τέταρτος αφήνεται με περιοριστικούς όρους επειδή είναι ανήλικος.

10-12 * Τελειώνει η κατάληψη του πολυκλαδικού λυκείου Αθηνών που είχε ξεκινήσει πριν από δέκα ημέρες. Σύμφωνα με την διεύθυνση του σχολείου, στο κτίριο προκλήθηκαν ζημιές που ξεπερνούν τα 80. 0000 δρχ.

12-12 * Πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου γίνονται επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον ενός Βαν του τηλεοπτικού καναλιού SKY, ενός κρατικού αυτοκινήτου και εναντίον 2 τραπεζών.

(Δημοσιεύτηκε στην ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ, τεύχος 10, Φεβρουάριος 1998)

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 29 Ιούλιος 2008 13:26
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Valid XHTML and CSS.